Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση για «πόλεμο κατά της Ρωσίας», ο Ζελένσκι ζητά επιτάχυνση της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Για έναν «πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία με αφορμή την Ημέρα της Νίκης.

Επίθεση στις «δυτικές ελίτ»

«Ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα σημείο καμπής. Εναντίον της πατρίδας μας έχει εξαπολυθεί πραγματικός πόλεμος. Απωθήσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς, θα εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», τόνισε ο Πούτιν, ενώπιον χιλιάδων στρατιωτών και της ρωσικής πολιτικής ελίτ, η οποία συγκεντρώθηκε για να τιμήσει την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Στη διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του, ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε γνωστά μηνύματα στα οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα στη διάρκεια των 15 μηνών μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι «δυτικές ελίτ» σπέρνουν ρωσοφοβία και επιθετικό εθνικισμό, ενώ ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος ενός κρατικού πραξικοπήματος» και των φιλοδοξιών της Δύσης.

Η Ρωσία θέλει «ειρηνικό» μέλλον

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία επιθυμεί «ένα ειρηνικό μέλλον» και σημείωσε ότι όλη η χώρα στηρίζει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι όλοι οι πολίτες στηρίζουν τους «ήρωες» Ρώσους στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία και προσεύχονται γι’ αυτούς: «Είμαστε περήφανοι για όσους συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το στρατιωτικό σας καθήκον. Η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται σήμερα από εσάς, το μέλλον της χώρας μας, του λαού μας εξαρτάται από εσάς», δήλωσε στους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην παρέλαση, η οποία διεξήχθη υπό την ανησυχία που προκάλεσε η παρουσία drones πάνω από το Κρεμλίνο πριν από μερικές ημέρες, πυροδοτόντας φόβο για πιθανή ουκρανική επίθεση.

Κάλεσμα Ζελένσκι στην ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υποδέχθηκε στο Κίεβο την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που μετέβη στην ουκρανική πρωτεύουσα στέλνοντας συμβολικό μήνυμα για την «Ημέρα της Ευρώπης», κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποφασίσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανίας.

«Ηρθε η στιγμή μετά από καιρό να άρουμε την τεχνητή πολιτική αβεβαιότητα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την ΕΕ. Ηρθε η στιγμή να ληφθεί θετική απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι αξίες μας σχετίζονται με την ασφάλεια. Η ευημερία μας είναι η ειρήνη στην ήπειρο. Όλα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν για την Ευρώπη στο 100% μόνο μαζί με την Ουκρανία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και τόνισε ότι υπολογίζει στο γεγονός ότι τον Ιούνιο η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια θετική ενδιάμεση αξιολόγηση της προόδου της Ουκρανίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή