Πόλεμος στην Ουκρανία: Ώδινεν όρος και έτεκεν μύν στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Παραμένει το «nein» για τα Leopard

Ώδινεν όρος και έτεκεν μύν: κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η πολυδιαφημισμένη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών (συνολικά 54) στη βάση του Ραμστάιν στη Γερμανία, όπου θα συζητείτο ο περαιτέρω συντονισμός για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Καμία λύση για τα Leopard

To κεντρικό ζήτημα της συνάντησης, δηλαδή, η αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο, με στόχο την ανάκτηση των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, παρέμεινε άλυτο, καθώς η Γερμανία συνεχίζει να αρνείται να παραχωρήσει τανκς τύπου Leopard στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ, ιδίως δε σε όσες προέρχονται από το πρώην ανατολικό μπλοκ.

Ο νέος Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος ορκίστηκε μόλις μια μέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση, υπερασπίστηκε το «nein» του Βερολίνου για τα Leopard, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ενιαία θέση για το ζήτημα, και ότι κάποιοι σύμμαχοι τάσσονται υπέρ της παράδοσης των Leopard στην Ουκρανία και κάποιοι κατά και προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο η Γερμανία που μπλοκάρει τη διαδικασία.

Νωρίτερα, το Βερολίνο είχε διαψεύσει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ότι η Γερμανία θα ανάψει το πράσινο φως για τα βαριά τανκς στην Ουκρανία μόλις οι ΗΠΑ αποφασίσουν από την πλευρά τους την αποστολή των αρμάτων μάχης Abrams στο Κίεβο, κάτι που, ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον δεν έχει εγκρίνει, χωρίς να είναι γνωστό αν και πότε θα υπάρξει σχετική απόφαση.

Οι ενστάσεις της Γερμανίας

Η αρνητική στάση της Γερμανίας να επιτρέψει ακόμα και την αποστολή Leopard από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία εντός της συμμαχίας, ιδίως στους πρώην «ανατολικούς», με τον ΥΠΕΞ της Πολωνίας Ζμπίγκιεφ Ράου να δηλώνει «σοκαρισμένος» από τη στάση του Βερολίνου, παρότι ο Πιστόριους είπε ότι η Γερμανία θα στείλει αντιαεροπορικά όπλα στην Ουκρανία.

Από την άλλη, το Βερολίνο επιμένει ότι έχει ήδη «σπάσει» πολλαπλά την πάγια πολιτική του να μην επιτρέπει την αποστολή γερμανικών οπλικών συστημάτων σε περιοχές με ενεργή σύρραξη. Από την άλλη, η γερμανική κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πιστεύει ότι η αποστολή δυτικών τανκς στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε κλιμάκωση τον πόλεμο και θα διαρρήξει πλήρως κάθε σχέση με τη Ρωσία.

Σημειώνεται, δε, ότι η Γερμανία έχει ενημερώσει ότι η απαραίτηση συντήρηση και αναβάθμιση των Leopard 2 που έχει σε εφεδρεία, ώστε τα τανκς να καταστούν έτοιμα για μάχη, είναι μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα (οι αρμόδιες εταιρείες έχουν πει ότι θα πρέπει να διαλύσουν και να επανασυνθέσουν τα άρματα), που ενδεχομένως θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σημείωσε μετά το τέλος της συνάντησης στο Ραμστάιν ότι ο χρόνος ήταν κρίσιμος για να αποκτήσει η Ουκρανία τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειαζόταν για να δώσει τη μάχη στις δυνάμεις της Ρωσίας την άνοιξη, η Ουκρανία ήταν καλά εξοπλισμένη ακόμη και χωρίς τα Leopard, προσθέτοντας ότι «η Ουκρανία δεν εξαρτάται από μια ενιαία πλατφόρμα».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, περιορίστηκε να εκτιμήσει ότι «από στρατιωτικής άποψης, εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για φέτος, θα ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από κάθε εκατοστό της ρωσοκρατούμενης Ουκρανίας», εκφράζοντας εμμέσως την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ραμστάιν.

Στο πλαίσιο αυτό, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να παροτρύνουν την Ουκρανία να αναβάλει την έναρξη μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον των ρωσικών δυνάμεων έως ότου ολοκληρωθεί η τελευταία προμήθεια αμερικανικού οπλισμού και η εκπαίδευση, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, το οποίο συμφώνησε να μιλήσει υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ανοιχτό θέμα

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, που παρέστη στη συνάντηση, τόνισε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδίκασε από την πρώτη στιγμή, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Υπενθύμισε, δε τη βοήθεια που έχει παρασχεθεί από την Ελλάδα στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο αμυντικό υλικό, καθώς και την παράδοση στην Ουκρανία των BMP-1.

Όπως και νά’χει, πάντως, το ζήτημα της παράδοσης αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ιδίως τανκς βαρέως τύπου, θα παραμείνει ανοιχτό το επόμενο διάστημα, ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και νέες πιέσεις προς τη Γερμανία για τα Leopard, αν και η Ρωσία, διά του εκπροσώπου του Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, θεωρεί ότι η παροχή τέτοιων οπλικών συστημάτων δεν θα αλλάξει τον ρου το πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, μεγάλο μέρος των στρατιωτικών αναλυτών είχε θεωρήσει τα άρματα μάχης βαρέως τύπου ως ένα ξεπερασμένο οπλικό σύστημα, και πολλές χώρες είχαν αρχίσει να μειώνουν δραματικά τον αριθμό τους. Και να που σήμερα, 11 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα τανκς θεωρούνται ως το κρίσιμο όπλο για τις εξελίξεις στον πόλεμο…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή