Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας φέρνουν πιο κοντά τον Μπάιντεν με τον… Μαδούρο

Αν πριν από μερικά χρόνια έλεγε κάποιος ότι οι ΗΠΑ θα έστελναν στη Βενεζουέλα αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων εκπροσώπων της κυβέρνησής τους προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση Μαδούρο τις προοπτικές αγοράς πετρελαίου από τη νοτιοαμερικανική χώρα, σίγουρα θα τον χαρακτήριζαν τρελό.

Μυστικό ταξίδι

Κι όμως, σύμφωνα με το AP, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν με μεγάλη μυστικότητα στη Βενεζουέλα (με την οποία μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ είχαν έως και εχθρικές σχέσεις) το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν τις εχθρικές τους σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου του οποίου η επιστροφή στις αμερικανικές αγορές ενέργειας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.

Επανεξέταση πολιτικής

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν ήταν άμεσα σαφές, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της Ουάσινγκτον, η αιφνιδιαστική επίσκεψη προέκυψε μετά από μήνες αθόρυβης «δουλειάς» από μεσάζοντες -Αμερικανούς λομπίστες, νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη του πετρελαίου- οι οποίοι πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Το πετρέλαιο σε πρώτο πλάνο

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι έσπρωξε το χέρι του Μπάιντεν, ο οποίος έστειλε στο Καράκας κορυφαίους εκπροσώπους της κυβέρνησής του, προκειμένου να συζητήσουν με την κυβέρνηση Μαδούρο το ενδεχόμενο εξαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ (και ενδεχομένως και σε άλλες δυτικές χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα), έτσι ώστε η Ουάσινγκτον να προχωρήσει στη χρήση του «πυρηνικού όπλου» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δηλαδή, της επιβολής εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου.

Αποκοπή της Ρωσίας

Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί ολοκληρωτικά προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο της αποκοπής της Μόσχας από διάφορους συμμάχους της ανά τον κόσμο. Οι πληροφορίες από τη συνάντηση Αμερικανών και Βενεζουελανών αξιωματούχων αναφέρουν ότι δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία, ωστόσο, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή καθαυτή η κίνηση των ΗΠΑ να ζητήσουν τη συνάντηση είναι ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα προθέσεων.

Αλλαγή ρητορικής

Ήδη, από την Ουάσινγκτον παρατηρείται μια αλλαγή στη ρητορική, καθώς, αν και συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον ηγέτη της Βενεζουέλας, πλέον δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε σχέδια ανατροπής του Μαδούρο. Επίσης, αν και οι ΗΠΑ δεν συζητούν ακόμα άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα, μια κατ’ αρχήν συμφωνία θα επέτρεπε «χαλάρωση» των μέτρων που επιχείρησαν να «πνίξουν» την οικονομία της Βενεζουέλας. Πάντως, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ισορροπήσει στην κόψη του ξυραφιού προκειμένου να πετύχει τους στόχους της χωρίς να φανεί ότι υποχωρεί πλήρως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή