Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Παρίσι «θωρακίζουν» το Κίεβο και επιδιώκουν αναστρέψουν την πορεία του πολέμου.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουάσινγκτον, Βερολίνο και Παρίσι «θωρακίζουν» το Κίεβο

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διανύει τον 11ο μήνα της, οι σύμμαχοι του Κιέβου μοιάζουν να ξεπερνούν πολλές από τις αρχικές τους επιφυλάξεις και ετοιμάζονται να στείλουν στο μέτωπο προηγμένα θωρακισμένα οχήματα προκειμένου να ενισχύσουν την ουκρανική άμυνα και να αναστρέψουν την πορεία του πολέμου.

Οι ΗΠΑ στέλνουν Bradley

Συγκεκριμένα, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όχι μόνο με παλιά σοβιετικής κατασκευής οπλικά συστήματα -όπως, π.χ., τα θωρακισμένα ΒΜΡ-1 που έστειλε η Ελλάδα- αλλά με δικής τους κατασκευής και -σχετικά- εξελιγμένα οχήματα μάχης, παρότι μέχρι σχετικά πρόσφατα Γαλλία και Γερμανία, ιδίως, εξέφραζαν μεγάλους δισταγμούς έναντι μιας τέτοιας κίνησης, για διάφορους λόγους, είτε στρατιωτικής είτε και πολιτικής φύσεως.

Έτσι, στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοηθείας 3,75 δισ. δολαρίων της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, περιλαμβάνονται και τα διαβόητα θωρακισμένα οχήματα μάχης M2A2 Bradley, με τις ΗΠΑ να έχουν ήδη δεσμεύσει 50 από αυτά, ώστε να τα στείλουν όσο το δυνατόν συντομότερα στην Ουκρανία. Το Bradley, αν και δεν θεωρείται τανκ, εντούτοις εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις μάχες για την ανάκτηση εκατοστών γης που χαρακτηρίζουν πλέον τον πόλεμο στην Ουκρανία, χάρη στην ισχυρή του θωράκιση.

Marder στην Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά το τηλεφώνημά του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στις 5 Ιανουαρίου, συμφώνησε το Βερολίνο να στείλει στην Ουκρανία τα θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder, τα οποία ήδη έρχονται στην Ελλάδα για να αντικαταστήσουν τα BMP-1, χωρίς ακόμα να είναι γνωστός ο αριθμός που θα σταλεί στο Κίεβο, αλλά και η κατάστασή τους όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό των θωρακισμένων που είχε αρχίσει επί καγκελαρίας Άνγκελα Μέρκελ.

Πάντως, τα Marder αποτελούν μια εγνωσμένης αξίας και ικανοτήτων πλατφόρμα, οπότε η παρουσία τους στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα έχει προσθετική αξία για τις προσπάθειες του Κιέβου να ανακτήσει τα εδάφη που προς το παρών βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Τα θωρακισμένα οχήματα μάχης θεωρούνται ικανά να τα βάλουν ακόμα και με “κανονικά” τανκς και άλλα θωρακισμένα οχήματα, χάρη στο αντιαρματικό MILAN και τα ισχυρά αυτόματα κανόνια τους, ενώ και η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο όχημα θεωρείται σχετικά εύκολη.

Και η Γαλλία

Όσον αφορά στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία τα θωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα AMX-10RC, επίσης, χωρίς να γίνει γνωστός ο αριθμός που θα σταλεί. Το AMX-10RC είναι το ελαφρύτερο από τα τρία θωρακισμένα οχήματα, ωστόσο είναι και από τα πλέον γρήγορα, ενώ το κανόνι των 105mm που είναι εγκατεστημένο σε αυτά είναι ακριβές και η βασική εκπαίδευση στη χρήση του οχήματος θεωρείται επίσης απλή και σχετικά εύκολη.

Ωστόσο, τα AMX-10RC απαιτούν ειδικές οδηγίες όσον αφορά στην τακτική χρήση τους, καθώς ο ιδιαίτερος σχεδιασμός τους και η σχετικά πιο αδύναμη θωράκισή τους προϋποθέτουν έξυπνη αξιοποίησή τους, ιδίως μέσα στη λασπουριά της άνοιξης που κυριαρχεί στην Ουκρανία. Από την άλλη, πάντως, αν σταλούν γύρω στα 30 οχήματα, μαζί με τα Bardley και τα Marder μπορούν να χτίσουν μια “σιδερόφρακτη επέλαση” για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνδυασμό, φυσικά, και με τα παλιότερα σοβιετικής κατασκευής οχήματα που το Κίεβο διαθέτει.

Το πολιτικό νόημα

Από πολιτικής άποψης, πάντως, η απόφαση των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να συνεχίσουν να ενισχύουν αμυντικά την Ουκρανία και δη με σχετικά σύγχρονα θωρακισμένα οχήματα μάχης ουσιαστικά σηματοδοτεί και τη στρατηγική των χωρών αυτών, έναντι της ρωσικής εισβολής. Δηλαδή, σύμφωνα με αναλυτές, η αποστολή των θωρακισμένων μοιάζει με τον… βάτραχο στο νερό, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει σιγά-σιγά και ο βάτραχος δεν καταλαβαίνει πότε αρχίζει να… βράζει.

Φυσικά, οι κινήσεις αυτές αναμένεται να φέρουν αντίδραση από τη Μόσχα, η οποία συνεχίζει να εκδηλώνει την επιθετικότητά της μέσω βομβαρδισμών, κυρίως πολιτικών στόχων και υποδομών. Ήδη, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι τα δυτικά όπλα στην Ουκρανία, π.χ. τα αντιαεροπορικά Patriot, αποτελούν νόμιμους στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, κάτι που, προφανώς, θα ισχύσει και για τα δυτικά θωρακισμένα οχήματα μάχης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή