Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς ο Πούτιν κινδυνεύει να βιώσει το δικό του «Αφγανιστάν». Οι τρομερές ομοιότητες με την εισβολή της ΕΣΣΔ

Πώς ο Πούτιν κινδυνεύει να βιώσει το δικό του «Αφγανιστάν».

Καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλο και περισσότεροι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η ρωσική επιχείρηση παρουσιάζει… διαβολικές ομοιότητες με αυτή που πραγματοποίησε η ΕΣΣΔ πριν από 43 χρόνια.

Η εισβολή στο Αφγανιστάν

Ήταν 1979 όταν ο Κόκκινος Στρατός της τότε Σοβιετικής Ένωσης εισέβαλε στο Αφγανιστάν, γι’ αυτό που πίστευε ότι θα είναι μια σύντομη και «καθαρή» επιχείρηση αποκατάστασης της τάξης και επιστροφής της χώρας υπό τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Μάλιστα, σε αντίθεση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σοβιετική επιχείρηση στο Αφγανιστάν, σε πρώτη φάση είχε θεωρηθεί ως άκρως επιτυχημένη διότι:

  • Το όλο σχέδιο παρέμεινε απολύτως μυστικό, μέχρι την ώρα της έναρξης της εισβολής
  • Σοβιετικές ειδικές δυνάμεις κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταλάβουν την Καμπούλ, να σκοτώσουν τον Αφγανό ηγέτη Χαφιζουλά Αμίν και μέλη του κοινοβουλίου και να εγκαταστήσουν κυβέρνηση μαριονέτα
  • Ο στρατός κατέλαβε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, εγκατέστησε βάσεις και έμοιαζει να επιβάλλει μια μορφή τάξης και κανονικότητας σε μικρό χρονικό διάστημα και
  • Η ΕΣΣΔ αξιοποίησε το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, ήταν πολύ απασχολημένος με τους Αμερικανούς ομήρους στην πρεσβεία της Τεχεράνης.

Ο εφιάλτης

Ωστόσο, αυτή η «κανονικότητα» σύντομα μετατράπηκε σε εφιάλτη για τη Μόσχα. Ο Κάρτερ προχώρησε γρήγορα σε κυρώσεις σε βάρος της ΕΣΣΔ και ταυτόχρονα εξουσιοδότησε τη CIA να ενισχύσει στρατιωτικά τις δυνάμεις αντίστασης στο Αφγανιστάν κατά των σοβιετικών εισβολέων. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, οι Μουτζαχεντίν εξοπλίστηκαν -μέσω Πακιστάν, απ’ όπου γίνονταν οι παραδόσεις των όπλων- με τουφέκια, ρουκέτες, όλμους, αντιαρματικά, νάρκες, πυρομαχικά και κάθε είδους οπλικό σύστημα που η CIA μπορούσε να τους προμηθεύσει, ξοδεύοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Το αποτέλεσμα προκάλεσε πραγματικό σοκ στη Μόσχα: μια εισβολή που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν μέσα το πολύ σε μερικούς μήνες, μετατράπηκε σε έναν αιματηρό δεκαετή πόλεμο, όπου η ΕΣΣΔ έχασε μεταξύ 15.000 και 20.000 στρατιώτες, αμέτρητο υλικό και οδηγήθηκε σε πλήρη καταρράκωση του ηθικού των ενόπλων δυνάμεών της. Οι συνέπειες για το Αφγανιστάν ήταν ακόμα πιο δραματικές: περίπου ένα εκατομμύριο νεκροί, ενάμιση εκατομμύριο τραυματίες, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Αφγανοί εκτοπισμένοι. Ωστόσο, η αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν με απόφαση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1989 ουσιαστικά οδήγησε στο τέλος του ανατολικού μπλοκ και εν τέλει στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Πολύ πιο δύσκολη η Ουκρανία

Αν και οι ομοιότητες με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μεγάλες, φαίνεται ότι, σε αντίθεση με την απόφαση του Πολιτμπιρό το 1979, η επιχείρηση του Πούτιν είναι ακόμα πιο «εύθραυστη», απ’ ό,τι της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον, αρχικά, ο Κόκκινος Στρατός πέτυχε τους στόχους του, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα μοιάζουν ακινητοποιημένα και ήδη υπόκεινται σε μεγάλες απώλειες. Ταυτόχρονα, η αντίσταση των Ουκρανών είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι των Αφγανών το 1979, η αντίδραση της Δύσης ήταν ακαριαία και πολύ σκληρή (η ρωσική οικονομία βρίσκεται κυριολεκτικά σε μέγγενη) και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός υποφέρει από προβλήματα επιμελητείας και χαμηλού ηθικού.

Ακόμα χειρότερα, η Ουκρανία του 2022 δεν είναι το Αφγανιστάν του 1979: είναι μια μοντέρνα χώρα των 40 εκατομμυρίων κατοίκων, δικτυωμένη και με καλές υποδομές και -κυρίως- με σύνορα 850 χιλιομέτρων με χώρες του ΝΑΤΟ που δεν τρέφουν καμία συμπάθεια στη Ρωσία και που είναι πανέτοιμες να ενισχύσουν την αντίσταση της Ουκρανίας με κάθε δυνατό τρόπο. Ακόμα κι αν η Ρωσία καταλάβει πλήρως την Ουκρανία -κάτι που στην παρούσα φάση μοιάζει πολύ δύσκολο-, η διατήρηση του ελέγχου θα είναι ένας λογιστικός εφιάλτης για τη Μόσχα, καθώς θα απαιτηθούν τεράστιες δυνάμεις για την αστυνόμευση ενός λαού που πλέον τρέφει ξεκάθαρα εχθρικά αισθήματα για τη Ρωσία.

Το πάθημα και το μάθημα

Ακόμα κι αν ο Πούτιν καταφέρει να καταλάβει το Κίεβο και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι, θεωρείται δεδομένο ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία θα συναντήσουν σύντομα σκληρή ένοπλη αντίσταση, η οποία, μάλιστα, θα ενισχύεται ανοιχτά και σχεδόν χωρίς περιορισμούς από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Και, φυσικά, αν οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν την προσεκτική ως τώρα επιχείρηση και αρχίσουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους και να σκοτώνουν αμάχους, η Ρωσία από παρίας που είναι σήμερα, κινδυνεύει να ενταχθεί στις χώρες που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Ο Πούτιν το 1989, όταν ο Γκορμπατσόφ απέσυρε τον Κόκκινο Στρατό από το Αφγανιστάν, ήταν ένας νεαρός πράκτορας της KGB στο Ανατολικό Βερολίνο, απ’ όπου βίωσε την τραυματική για τον ίδιο κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ωστόσο, αντί το πάθημα του Αφγανιστάν να του γίνει μάθημα, μοιάζει να έχει καταλάβει… ανάποδα το τι συνέβη πριν από 43 χρόνια. Επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη των Σοβιετικών, ο Πούτιν μοιάζει να προχωρά με τρόπο μη αναστρέψιμο στην ίδια μοίρα με αυτή του Γκορμπατσόφ και της Σοβιετικής Ένωσης. Και μάλιστα, σε χρονικό διάστημα πολύ μικρότερο απ’ όσο διήρκεσε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή