Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος πυρηνικής σύρραξης, μετά την εντολή Πούτιν για ετοιμότητα των δυνάμεων της Ρωσίας

Από το απόγευμα της Κυριακής, ένας νέος παράγοντας έχει μπει στην εφιαλτική συνάρτηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτός της πυρηνικής απειλής.

Η εντολή

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας οι δυνάμεις αποτροπής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της «πυρηνικής τριάδας» (βαλλιστικοί πύραυλοι, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά) και ο υπουργός Σεργκέι Σόιγκου τη Δευτέρα τον ενημέρωσε ότι οι βάρδιες στα πόστα των διοικήσεων των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, στο Βόρειο Στόλο, στον Στόλο του Ειρηνικού και η Διοίκηση Αεροπορίας Μακρού Βεληνεκούς έχουν αρχίσει να εκτελούν καθήκοντα μάχης με ενισχυμένο προσωπικό.

Τα επίπεδα ετοιμότητας

Ωστόσο, επί του πρακτέου, τι σημαίνει η εντολή Πούτιν; Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην ουσία ο Ρώσος πρόεδρος ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων από το χαμηλότερο επίπεδο («σταθερή») στο αμέσως επόμενο («αυξημένη») με άλλα δύο επίπεδα ετοιμότητας να βρίσκονται πιο πάνω: «στρατιωτικού κινδύνου» και «πλήρης». Το κάθε επίπεδο αυξάνει και την ετοιμότητα χρήσης των πυρηνικών όπλων.

«Δημόσιο σήμα»

Ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης της δήλωσης Πούτιν τη χαρακτηρίζει ως «δημόσιο σήμα» προς τη διεθνή κοινότητα και όχι ως έκφραση πρόθεσης χρήσης πυρηνικών όπλων, κάτι που το έχει κάνει και άλλη μια φορά, επιδιώκοντας να ξεκαθαρίσει στο ΝΑΤΟ ότι δεν πρέπει να εμπλακεί στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, καθώς κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε σύγκρουση της συμμαχίας με τη Ρωσία.

Εκνευρισμός Πούτιν;…

Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η αντίδραση του Πούτιν της Κυριακής μπορεί και να σηματοδοτεί εκνευρισμό του Ρώσου προέδρου για μια επιχείρηση που δεν εξελίσσεται όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε. Στο πλαίσιο αυτό, η επαναφορά των πυρηνικών όπλων στο προσκήνιο ίσως αποτελεί μέρος μιας σκληρότερης ρητορικής, τόσο προς τους Ουκρανούς, οι οποίοι προβάλλουν ισχυρή αντίσταση κατά των ρωσικών δυνάμεων, όσο και προς τη Δύση η οποία κλιμακώνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πλέον ουσιαστικά την αποκόπτει από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου.

Προσοχή και παρακολούθηση

Παρά ταύτα, ο κίνδυνος μιας πυρηνικής σύρραξης -αν και μικρός- παραμένει υπαρκτός, ιδίως αν η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίσει να πηγαίνει άσχημα ή υπάρξει κάποιο «λάθος» από οιαδήποτε από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, η Δύση φροντίζει να μην ξεπερνά κάποια όρια στην κριτική της έναντι του Ρώσου προέδρου, ενώ οι ΗΠΑ δεν άλλαξαν το επίπεδο ετοιμότητας των δικών τους πυρηνικών δυνάμεων. Γενικά η διάθεση μοιάζει να είναι η εντολή Πούτιν να αντιμετωπιστεί ως μια «λεκτική κορώνα» και όχι ως κάτι σοβαρότερο.

Βεβαίως, η Δύση παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της Μόσχας, ειδικά όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα, και ανά πάσα στιγμή αξιολογεί τις εξελίξεις και προσαρμόζει την τακτική της. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα «πυρηνικής κρίσης», ωστόσο, κρατούν ανοιχτές όλες τις «διόδους» καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή