Πόλεμος στην Ουκρανία: Πού και γιατί εξαφανίστηκαν τα «ανίκητα» drones Bayraktar TB2 της Τουρκίας

Αιματηρές business της Τουρκίας με drones στον εμφύλιο της Αιθιοπίας

Κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένα οπλικό σύστημα που διέθετε το Κίεβο είχε μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη για της ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο λόγος για τα τουρκικής κατασκευής επιθετικά drones Bayraktar TB2, τα οποία είχαν προξενήσει σημαντικές απώλειες στους Ρώσους, με χτυπήματα σε τανκς, θωρακισμένα οχήματα, ακταιωρούς, ακόμα και στρατεύματα, προκαλώντας δέος στη Μόσχα, πανηγυρική διάθεση στους Ουκρανούς και ένα λαϊκό άσμα που εξυμνούσε τις δυνατότητές τους.

Εδος προς εξαφάνιση

Μάλιστα, σε κάποια φάση Τουρκία και Ουκρανία είχαν συζητήσει σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής των Bayraktar TB2 στη χώρα, ώστε το Κίεβο όχι μόνο να μπορεί να παράξει για τις ανάγκες του τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά να συμμετάσχει κι αυτό στην εξάπλωση των συγκεκριμένων drones που είχαν χαρακτηριστεί ως «game changers».

Ωστόσο, εδώ και μερικούς μήνες οι Bayraktar TB2 έχουν γίνει… είδος προς εξαφάνιση στους ουρανούς της Ουκρανίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν καταρρίψει τα περισσότερα drones που διέθετε η χώρα και όσα έχουν απομείνει χρησιμοποιούνται με εξαιρετική φειδώ και μόνο σε αποστολές επόπτευση και συγκέντρωσης πληροφοριών.

Απόσυρση από το μέτωπο

Πώς συνέβη αυτό; Μάλλον απλά: οι Ρώσοι, μετά τους πρώτους μήνες συνειδητοποίησαν ότι οι Bayraktar TB2 πετούν χαμηλά και με σχετικά μικρή ταχύτητα, ήτοι, είναι βούτυρο στο ψωμί της καλά οργανωμένης ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας, που διαθέτει πολύ εξελιγμένα συστήματα μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς -ένα για κάθε περίπτωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το ρωσικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, ως το τέλος του 2022 η ρωσική αεράμυνα είχε καταρρίψει περισσότερους από 100 Bayraktar TB2, υποχρεώνοντας τους Ουκρανούς να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους σχετικά με τη χρήση των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Ηλεκτρονικός πόλεμος

Πλέον οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τους Bayraktar TB2 ως κατευθυντήρια οχήματα για άλλα πιο φθηνά drones που αναλαμβάνουν τις επιθέσεις, ωστόσο, οι Ρώσοι έχουν κάνει καλή δουλειά και στον ηλεκτρονικό πόλεμο και σύμφωνα με εκτιμήσεις καταρρίπτουν περίπου 10.000 ουκρανικά drones κάθε μήνα.

Το βρετανικό ινστιτούτο RUSI, μάλιστα, εκτιμά ότι πλέον η Ρωσία έχει το «πάνω χέρι» στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου και ότι κατ’ αυτό τον τρόπο έχει κατορθώσει να ελέγξει σχεδόν πλήρως τις επιθέσεις με drones από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε προκεχωρημένες θέσεις της στις υπό κατοχή περιοχές της Ουκρανίας.

«Χτύπημα» στην Τουρκία

Φυσικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν «χτύπημα» στο κύρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία τρέφει μεγάλη περηφάνεια για τα drones της (μάλιστα, σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει στη θέση των F-35B στο αμφίβιο επιθετικό σκάφος TGC Anadolu, το νέο καμάρι του τουρκικού στόλου που βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής του).

Αυτό που σημειώνει το RUSI, για να επιστρέψουμε στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι ότι το Κίεβο ακόμα έχει το πλεονέκτημα των κινήσεων, ωστόσο, η ικανότητα προσαρμογής που επέδειξε η Ρωσία, καταστρέφοντας τη φήμη των Bayraktar TB2, δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση, ειδικά ενόψει της αντεπίθεσης που σχεδιάζει η Ουκρανία το επόμενο διάστημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή