Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πορεία σύγκρουσης Κίεβο και Βερολίνο.«Είμαι ανεπιθύμητος» παραδέχεται ο Σταϊνμάγιερ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πορεία σύγκρουσης Κίεβο και Βερολίνο

Μια πολύ περίεργη ιστορία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις Γερμανίας και Ουκρανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες σε πολιτικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο.

«Ανεπιθύμητος»

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, «ανεπιθύμητος» στο Κίεβο φέρεται να είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκάλυψε ο ίδιος σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Βαρσοβία. Αιτία είναι η πολιτική του έναντι της Ρωσίας ως υπουργού Εξωτερικών, την οποία έχει επανειλημμένα επικρίνει η ουκρανική πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊνμάγιερ, οι πρόεδροι της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την ερχόμενη Πέμπτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν – αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος από την Πολωνία.

Πυρά από τον Ουκρανό πρέσβη

Το τελευταίο διάστημα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στη Γερμανία Άντρι Μέλνικ ασκεί έντονη κριτική στον κ. Σταϊνμάγιερ για την πολιτική που άσκησε πρώτα ως επιτελάρχης της καγκελαρίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και κατόπιν ως υπουργός Εξωτερικών. «Για τον Σταϊνμάγιερ, η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει κάτι θεμελιώδες, έως και ιερό, ό,τι και αν συμβαίνει. Δεν παίζει ρόλο ούτε ο πόλεμος. Έχει δημιουργήσει έναν ιστό αράχνης επαφών με τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Μέλνικ στην Tagesspiegel.

Παράλληλα, επέκρινε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο και για το γεγονός ότι διοργάνωσε συναυλία αλληλεγγύης για την Ουκρανία, αλλά συμμετείχαν σε αυτήν μόνο Γερμανοί και Ρώσοι σολίστ. «Ο Σταϊνμάγιερ συμμερίζεται φαίνεται την ιδέα ότι οι Ουκρανοί δεν είναι πραγματικά έθνος», σχολίασε ο πρέσβης.

Το mea culpa του Σταϊνμάιερ

«Γνωρίζουμε όλες τις στενές σχέσεις του Σταϊνμάγιερ με τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν επίσης από το σύστημα Σταϊνμάγιερ. Δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο. Θα δούμε αν αυτό θα αλλάξει», δήλωσε ουκρανός διπλωμάτης στην BILD, η οποία αναφέρει ότι από την πλευρά του Κιέβου υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση προς την γερμανική προεδρία, ότι αυτή τη στιγμή η ουκρανική πλευρά δεν είναι έτοιμη για μια τέτοια συνάντηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Ο κ. Σταϊνμάγιερ πάντως παραδέχθηκε πρόσφατα τα σφάλματα της παλαιότερης πολιτικής του έναντι της Ρωσίας. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε μετανιωμένος για την πολυετή προσήλωσή του στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενώ ζήτησε να οδηγηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Η δύσκολη ισορροπία του Βερολίνου

Η αλήθεια είναι ότι αρχικά η Γερμανία φάνηκε να τηρεί μια «αποστασιοποιημένη» στάση έναντι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μάλιστα, είχε αρνηθεί να στείλει επιθετικά όπλα στους Ουκρανούς και είχε στείλει μόνο κράνη. Ωστόσο, στη συνέχεια «πάγωσε» την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, ακολούθησε κατά γράμμα τις κυρώσεις κατά της Μόσχας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επιχειρήσει να παρέμβει για το τέλος των εχθροπραξιών.

Από την άλλη, η μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχουν φέρει το Βερολίνο σε δύσκολη θέση, καθώς αν η Ρωσία «κλείσει την παροχή», η χώρα θα αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα, με ειδικούς να μιλούν ακόμα και για μεγάλη ύφεση. Έτσι, η ηγεσία της χώρας προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, κάτι που δημιουργεί εντάσεις με το Κίεβο, το οποίο ζητά επιτακτικά βοήθεια και στήριξη.

Παράλληλα, ωστόσο, η στάση του Κιέβου έναντι του Σταϊνμάγιερ σαφώς προκαλεί διπλωματική δυσφορία στο Βερολίνο, ενώ το ρεπορτάζ της BILD η οποία είναι μια λαϊκή συντηρητική εφημερίδα με μεγάλη αναγνωσιμότητα δεν βοηθά τους σκοπούς της Ουκρανίας και δεν της δίνει νέους φίλους στη Γερμανία, σε μια στιγμή που βρίσκεται σε ανάγκη. Προφανώς, η στάση του Βερολίνου δεν πρόκειται να αλλάξει άρδην, ωστόσο, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Καμία δημοσίευση για προβολή