Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα τρία εφιαλτικά σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο Πούτιν κάνει χρήση πυρηνικών όπλων

Ουκρανία: Φόβοι για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν

Παρά τις επανειλημμένες αναφορές της ρωσικής ηγεσίας στο πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και στο ενδεχόμενο χρήσης ενός από αυτά τα όπλα μαζικής καταστροφής, οι ΗΠΑ θεωρούν την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης -αν όχι αμελητέα- πολύ μικρή.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η «ειδική επιχείρηση» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καθόλου καλά, αλλά και με βάση το ρωσικό αμυντικό δόγμα που σε αδρές γραμμές περιγράφεται ως «κλιμάκωση για αποκλιμάκωση», στο πίσω μέρος του μυαλού όλων όσοι ασχολούνται με τις εξελίξεις βρίσκεται πάντα το ενδεχόμενο η Μόσχα εν τέλει να προχωρήσει στην χρήση ενός πυρηνικού όπλου, έστω και ως προειδοποίηση προς τη Δύση να σταματήσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Τα σενάρια του εφιάλτη

Σύμφωνα με μια ανάλυση διεθνών ΜΜΕ, το σενάριο αυτό αναφέρεται στη χρήση ενός τακτικού -μικρής ισχύος- πυρηνικού όπλου, το οποίο αν και είναι εξαιρετικά μικρότερης καταστροφικής δύναμης από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατάσταση μάχης (τα τακτικά πυρηνικά όπλα μπορούν να στοχεύσουν αεροσκάφη, πλοία, εγκαταστάσεις και γενικώς θεωρούνται ως όπλα «πεδίου μάχης»). Μάλιστα, το μικρότερο τακτικό πυρηνικό όπλο που φέρεται να διαθέτει σήμερα η Ρωσία έχει ισχύ το ένα τρίτο αυτής της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα.

Αν, τελικά, η Μόσχα αποφασίσει να στείλει μήνυμα στη Δύση μέσω της χρήσης ενός τέτοιου όπλου (στη λογική «μην με πιέζετε άλλο, δείτε τι είμαι ικανός να κάνω») τρία είναι τα σενάρια μέσω των οποίων μπορεί να εκδηλωθεί, αν και φυσικά προκαλεί τεράστιους κινδύνους για όλες τις πλευρές:

1. Ατμοσφαιρική δοκιμή

Η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσε ένα χαμηλής ισχύος πυρηνικό όπλο στις παλίες εγκαταστάσεις στη Νοβάγια Ζέμλια, στην Αρκτική. Να σημειωθεί εδώ ότι οι δοκιμές αυτές έχουν σταματήσει από το 1992, οπότε αν και η έκρηξη αυτή καθαυτή θα είναι ασήμαντη, ο συμβολισμός της θα είναι τεράστιος, καθώς θα υπενθυμίσει σε όλους ότι ο Πούτιν δεν αρκείται μόνο στο να διαθέτει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα, αλλά είναι και έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει.

2. Ατμοσφαιρική έκρηξη πάνω από την Ουκρανία

Πιο προκλητική κίνηση θα αποτελούσε μια πυρηνική έκρηξη σε τεράστιο ύψος αλλά πιο ισχυρού όπλου πάνω από την Ουκρανία. Αν και η καταστροφή που θα προκαλούσε μια τέτοια έκρηξη θα ήταν αμελητέα, ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός θα μπορούσε να καταστρέψει τηλεφωνικές και άλλες συνδέσεις, ηλέκτρονικά μηχανήματα και κινητές συσκευές επικοινωνίας και να βυθίσει, π.χ. το Κίεβο στο σκοτάδι διακόπτοντας τη ρευματοδότηση της πόλης. Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι να επηρεαστούν και οι ρωσικές επικοινωνίες.

3. Επιφανειακή έκρηξη στην Ουκρανία

Το σενάριο αυτό θεωρείται ως το πιο απίθανο να συμβεί, καθώς είναι και το πιο επικίνδυνο, καθώς προβλέπει τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου κατά στόχου εδάφους, είτε στρατιωτικού είτε πολιτικού, μετά, φυσικά, από προειδοποίηση για εκκένωση της περιοχής. Ακόμα και χτύπημα σε απομακρυσμένη περιοχή μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές λόγω πυρκαγιών και ραδιενεργού μόλυνσης, ενώ χτύπημα σε αστικό κέντρο μπορεί να δώσει εικόνες σαν αυτές της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι -και αντίστοιχες απώλειες. Ο μεγάλος κίνδυνος, βέβαια, είναι το πυρηνικό νέφος να απλωθεί σε γειτονική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ή να κατευθυνθεί προς τη Ρωσία.

Πόσο πιθανά είναι αυτά τα σενάρια; Για την ώρα σχεδόν απίθανα, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο πυρηνικού χτυπήματος στην Ουκρανία, ιδίως αν τα πράγματα συνεχίσουν να μην πηγαίνουν καλά για τη Ρωσία ή/και αρχίσει να υπάρχει έντονη εσωτερική δυσφορία, ιδίως σε συνδυασμό με ένα φιάσκο αντίστοιχο με τη βύθιση του «αβύθιστου» Moskva. Και, φυσικά, ο πόλεμος είναι πάντα απρόβλεπτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή