Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι έχει αλλάξει στην τακτική της Ρωσίας όσον αφορά στους βομβαρδισμούς

Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, και ο Μπεν Γουάλας, δήλωσε πως η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Τα μαζικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία έχει αναπληρώσει τα αποθέματα πυραύλων της και οι πληροφορίες δείχνουν ότι στοχεύει σε μια νέα δέσμη κρίσιμων στόχων.

Συνεχέις βομβαρδισμοί

Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της πολεμικής της μηχανής και στον περιορισμό της ικανότητάς της να παράγει όπλα, μια ικανότητα που φαίνεται να έχει αυξηθεί για να τροφοδοτήσει τα τελευταία της χτυπήματα. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, πόσο καιρό μπορεί η Ρωσία να διατηρήσει αυτές τις επιθέσεις, οι οποίες καίνε και πάλι τα αποθέματά της.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μαζικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας, με στόχο τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές υποδομές. Η επίθεση της περασμένης Παρασκευής έχει περιγραφεί από Ουκρανούς αξιωματούχους ως η χειρότερη αεροπορική επίθεση του πολέμου, με 158 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με τουλάχιστον 39 νεκρούς. Την Τρίτη, η Ρωσία ακολούθησε αυτή την επίθεση με περισσότερους από 130 πυραύλους, 10 εκ των οποίων ήταν πύραυλοι Kinzhal, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αποκορύφωμα

Η Ουκρανία δήλωσε ότι κατέρριψε την πλειονότητα των εισερχόμενων απειλών, συμπεριλαμβανομένων όλων των Kinzhal, χρησιμοποιώντας τα δυτικά συστήματα αεράμυνας, όπως το αμερικανικό Patriot. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι από την περασμένη Παρασκευή οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει περίπου 500 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη χώρα του. Ο τεράστιος αριθμός των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν συνάδει με τις προειδοποιήσεις Ουκρανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία συγκέντρωνε όπλα για μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις και εγείρει ερωτήματα τόσο για τα αποθέματα όσο και για τις δυνατότητες παραγωγής της.

Το χτύπημα της Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου “φάνηκε να είναι το αποκορύφωμα αρκετών μηνών ρωσικών πειραματισμών με διάφορους συνδυασμούς μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων και προσπαθειών για τη δοκιμή της ουκρανικής αεράμυνας“, έγραψε στην αξιολόγησή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. Αποθηκευμένη, επίσης, ήταν μια ποικιλία μεγεθών πυραύλων.

Ανάκαμψη της βιομηχανίας

Το ISW πρόσθεσε ότι ενώ η Ρωσία θα συνεχίσει να διεξάγει πλήγματα σε μεγάλη κλίμακα σε προσπάθειες να εξουδετερώσει τις άμυνες της Ουκρανίας και να υποβαθμίσει το ηθικό της, τα σημερινά “αποθέματα και ρυθμοί παραγωγής πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πιθανόν να μην επιτρέπουν στις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν τακτικά πλήγματα με πυραύλους μεγάλης κλίμακας, αλλά πιθανόν να επιτρέπουν πιο συνεπή πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη“. Και μετά τις πιο πρόσφατες επιθέσεις, φαίνεται ότι η Ρωσία μπορεί να ξοδεύει πυραύλους ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τους αντικαταστήσει.

Τα πλήγματα της 29ης Δεκεμβρίου, τα οποία περιελάμβαναν πέντε πυραύλους Kinzhal, για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν περίπου την αξία ενός μήνα από την αναφερόμενη παραγωγή της Ρωσίας για το εν λόγω σύστημα“, σημειώνει το ISW σε μια πρόσφατη αξιολόγηση της κατάστασης. Τούτου λεχθέντος, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία έχει επενδύσει και συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες παραγωγής πυραύλων. Παρόλο που οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία προκάλεσαν αρκετά μεγάλο πλήγμα στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, φαίνεται ότι η αρχική επίδραση έχει εξανεμιστεί.

Πολεμική οικονομία

Συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, η Ρωσία έχει κινητοποιήσει την αμυντική της βιομηχανία για παραγωγή σε καιρό πολέμου, μια προσπάθεια που δυτικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πρόσφατα ότι υποτίμησαν, και δεύτερον, ορισμένα έθνη, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν, έχουν συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας τις πολεμικές της προσπάθειες. Ειδικοί έχουν εκτιμήσει στο παρελθόν ότι η Ρωσία έχει αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου βεληνεκούς, μεταξύ άλλων όπλων και συστημάτων.

Για τη Ρωσία, η προμήθεια πυρομαχικών κρούσης αυξάνεται. Τον Οκτώβριο του 2022 η Ρωσία παρήγαγε περίπου 40 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τον μήνα. Τώρα παράγει πάνω από 100 το μήνα, και αυτό συμπληρώνεται από μεγάλο αριθμό UAV Geran-2“, έγραψε ο Τζακ Γουότλινγκ, ειδικός σε θέματα χερσαίου πολέμου στο Royal United Services Institute, σε έκθεσή του τον Οκτώβριο. Ο Τζάστιν Μπροκ, εμπειρογνώμονας του RUSI, προέβη πρόσφατα σε παρόμοια εκτίμηση, σημειώνοντας ότι “η Ρωσία έχει πλέον μεταφέρει την οικονομία της σε πολεμική βάση“.

Επενδύσεις στα πυρομαχικά

Για μεγάλο μέρος του έτους, οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία υπέφεραν από σημαντικές ελλείψεις οχημάτων, όπλων και κυρίως πυρομαχικών“, έγραψε τον Δεκέμβριο. “Ωστόσο, από ένα χαμηλό σημείο την άνοιξη, η κατάσταση των στρατιωτικών προμηθειών της Ρωσίας βελτιώνεται σταθερά“. Οι επενδύσεις της Ρωσίας στην παραγωγή πυρομαχικών έχουν ανησυχήσει τους Ουκρανούς αξιωματούχους, ιδιαίτερα καθώς οι συζητήσεις στη Δύση σχετικά με τη μελλοντική βοήθεια οδηγούν σε πιέσεις για τις τρέχουσες άμυνες, τα όπλα και τους πόρους. Ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να εξαντλήσει την ουκρανική αεράμυνα όταν ο ανεφοδιασμός είναι δυνητικά σε κίνδυνο.

Σε συνέντευξή του στο The Economist που δημοσιεύθηκε την 1η Ιανουαρίου, ο Ουκρανός Ζελένσκι δήλωσε ότι η Δύση έχει χάσει τον επείγοντα χαρακτήρα της υποστήριξης της Ουκρανίας, γεγονός που θα αφήσει τις δυνάμεις της ευάλωτες καθώς η Ρωσία θα εξαπολύει νέες αεροπορικές και χερσαίες εκστρατείες. Αν μη τι άλλο, οι αεροπορικές επιθέσεις της 29ης Δεκεμβρίου και της 2ας Ιανουαρίου προσθέτουν βάρος στις ανησυχίες του Ζελένσκι. Οι στόχοι στην Ουκρανία σώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Patriot που παρείχαν οι ΗΠΑ, οι οποίοι κατέρριψαν με επιτυχία βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Αλλαγή στόχων

Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές, θα αναζητήσει κενά στην άμυνα της Ουκρανίας – και αυτά τα τρωτά σημεία θα μπορούσαν να γίνουν εμφανή χωρίς μελλοντική δυτική υποστήριξη. Οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας, όπως σημείωσε το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών, προκάλεσαν αλλαγή στρατηγικής. Όπως και άλλοι, το υπουργείο εκτίμησε ότι η Ρωσία “δέσμευσε ένα σημαντικό μέρος των αποθεμάτων πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων που είχε δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες“, αλλά σημείωσε επίσης ότι οι στόχοι είχαν αλλάξει.

Τα πρόσφατα πλήγματα πιθανόν να στόχευαν κυρίως την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας“, ανέφερε το Υπουργείο, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις επιθέσεις του περασμένου χειμώνα και στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 που στόχευαν κυρίως τις ενεργειακές υποδομές. “Αυτές οι νέες επιχειρήσεις υποδηλώνουν τουλάχιστον μια προσωρινή αλλαγή προσέγγισης στη χρήση των χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία“, σημείωσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι “οι Ρώσοι σχεδιαστές αναγνωρίζουν σχεδόν σίγουρα την αυξανόμενη σημασία της σχετικής αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας, καθώς προετοιμάζονται για έναν μακρύ πόλεμο“.

Καμία δημοσίευση για προβολή