Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι συμβαίνει με την πολεμική αεροπορία της Ρωσίας και πόσο συμμετέχει στις επιχειρήσεις

Ουκρανία: Τι συμβαίνει με την πολεμική αεροπορία της Ρωσίας;

Την ώρα που η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις της σε πόλεις στην Ουκρανία, ειδικοί και αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο θέτουν ένα ερώτημα: πού είναι η ρωσική πολεμική αεροπορία;

Την τελευταία δεκαετία-δεκαπενταετία, η Μόσχα έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της, έχοντας αποκτήσει περίπου 440 νέα αεροσκάφη, χιλιάδες drones και, τουλάχιστον στα χαρτιά, διαθέτει μια εντυπωσιακή παρουσία στον αέρα, όντας μία από τις μόλις τρεις χώρες που έχει στα χέρια της μαχητικό 5ης γενιάς, το διαβόητο Su-57.

Μάλιστα, πριν την εισβολή στην Ουκρανία, αναλυτές που εξέταζαν διάφορα σενάρια σχετικά με το τι θα κάνει η Ρωσία, εκτιμούσαν ότι με την καταστροφή της αεροπορίας της Ουκρανίας, η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας θα μπορούσε ανεμπόδιστη να πραγματοποιεί χειρουργικά χτυπήματα στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου και να κυριαρχεί απόλυτα στους αιθέρες, σπέρνοντας και τον τρόμο στον αντίπαλο.

Πού είναι τα αεροπλάνα

Ωστόσο, καθώς ολοκληρώνεται η δεύτερη εβδομάδα της εισβολής, η αεροπορία της Ρωσίας μοιάζει να μην έχει παίξει παρά ελάχιστο επιχειρησιακό ρόλο στα θέατρα των μαχών. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τα μαχητικά της Ρωσίας έχουν πραγματοποιήσει πολύ περιορισμένες αποστολές, αποκλειστικά σε ζευγάρια, κυρίως νύχτα και κυρίως σε χαμηλά ύψη.

Από την άλλη, η Ουκρανία είχε φροντίσει, πριν την εισβολή, να απλώσει σε μεγάλες εκτάσεις τα συστήματα αεράμυνάς της, με αποτέλεσμα η βροχή πυραύλων που στην αρχή έριξε η Ρωσία με στόχο να διαλύσει αεροδρόμια και αεράμυνα να πάει χαμένη και το Κίεβο να διαθέτει ακόμα πλήρως ενεργές αμυντικές συστοιχίες πυραύλων έτοιμες να απαντήσουν σε αεροπορικές επιδρομές της Μόσχας.

Οι πύραυλοι και οι «χαζές» βόμβες

Δυτικοί αναλυτές και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ουκρανία διαθέτει ακόμα πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς, όπως τα Buk (έχουν υπάρξει και βίντεο καταρρίψεων, αν και δεν είναι και πολύ σαφή), τα οποία υποχρεώνουν τους Ρώσους πιλότους να πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος, οπότε, όμως, κινδυνεύουν από τους Stinger, οι οποίοι «κάνουν πάρτι» κατά αεροσκαφών που πετούν χαμηλά.

Επίσης, μια άλλη εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η Ρωσία έχει μειωμένο απόθεμα κατευθυνόμενων βλημάτων που χρησιμοποιούνται σε από αέρος επιδρομές, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν «χαζές» βαρυτικές βόμβες, γεγονός που αναγκάζει τους Ρώσους πιλότους να πετούν χαμηλά ώστε να έχουν οπτική επαφή με τους στόχους τους -και να γίνονται στόχοι για τους ουκρανικούς πυραύλους.

Απώλειες

Αν και ακόμα τα στοιχεία δεν είναι σαφή, αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει χάσει 11 μαχητικά, 11 ελικόπτερα και δύο drones, ενώ η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει καταστρέψει 39 ρωσικά μαχητικά και 40 ελικόπτερα, αν και τα στοιχεία αυτά ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Το βέβαιο είναι ότι η Μόσχα έχει απώλειες στον αέρα, οι οποίες κοστίζουν πολύ και σε χρήμα και σε ηθικό.

Το ζήτημα που ανακύπτει από αυτή τη συζήτηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι η Ρωσία, έχοντας αποτύχει να καταστρέψει την αεράμυνα της Ουκρανίας, αλλά και δείχνοντας σημάδια κακής προετοιμασίας, έλλειψης εμπειρίας και ανικανότητας, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την αεροπορία της για να κάνει τις απαραίτητες επιχειρησιακές δράσεις που θα της έδιναν τη νίκη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή