Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο θέλει μαχητικά, η Βαρσοβία το σκέφτεται, η Ουάσινγκτον προβληματίζεται

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η Ρωσία σφυροκοπά πόλεις της χώρας, η Δύση προσπαθεί να λύσει έναν γόρδιο δεσμό.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μέσα από τα απεγνωσμένα και μηνύματα που στέλνει προς τη Δύση, καλεί τις χώρες του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν τη χώρα του και να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνά της. Υπενθυμίζεται ότι ακόμα η -πανίσχυρη- αεροπορία της Ρωσίας μοιάζει να έχει μείνει σε πολύ περιορισμένο ρόλο, όσον αφορά στην επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας.

Τα “σοβιετικά” MiG-29

Αν και το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δείχνει εντελώς απρόθυμο να ικανοποιήσει το αίτημα του Ζελένσκι, υπάρχουν χώρες-μέλη της συμμαχίας που βλέπουν με θετικό μάτι το ενδεχόμενο να στείλουν κάποια μαχητική προς ενίσχυση του Κιέβου. Συγκεκριμένα, η Πολωνία φαίνεται να σκέφτεται να στείλει κάποια MiG-29, τα οποία διαθέτει από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και τα οποία είναι σε καλή πτητική κατάσταση.

Η συγκεκριμένη ιδέα μοιάζει να αρέσει και στις ΗΠΑ οι οποίες επιθυμούν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ της ανατολικής Ευρώπης να απαλλαγούν σταδιακά -όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο- από οπλικά συστήματα που τους έχουν μείνει από τα χρόνια που ήταν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και που ακόμα δεν έχουν αντικατασταθεί από αντίστοιχα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

Το “κενό” για την Πολωνία

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει συζήτηση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βαρσοβίας για το ενδεχόμενο τα MiG-29 να σταλούν για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας, ωστόσο το όλο εγχείρημα έχει δύο σημαντικά προβλήματα, το ένα απολύτως πρακτικό και το άλλο πιο “πολιτικής” φύσεως, αλλά εξίσου μεγάλο, με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχει ληφθεί οριστική απόφαση σχετικά με το ζήτημα.

Το πρακτικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι αν η Πολωνία στείλει αυτά τα μαχητικά στην Ουκρανία, ζητά από τις ΗΠΑ να τα αντικαταστήσουν άμεσα, καθώς τα MiG-29 αποτελούν ακόμα κομμάτι του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της. Η Πολωνία περιμένει να λάβει τα πρώτα F-35 που έχει παραγγείλει το 2024, οπότε ζητά από τις ΗΠΑ να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση για το διάστημα αυτό.

Το “πολιτικό” πρόβλημα

Το “πολιτικό” ζήτημα αφορά στο πώς η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μια τέτοια κίνηση από ΝΑΤΟϊκή χώρα, δεδομένου ότι η συμμαχία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργά στον πόλεμο. Ωστόσο, η αποστολή MiG-29 στην Ουκρανία μπορεί να θεωρηθεί ως ευθεία εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, δεδομένης και της ακραίας ρητορικής που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα.

Πάντως, στις ΗΠΑ υπάρχουν πολιτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να ενισχύσει με σύγχρονα οπλικά συστήματα την Ουκρανία, προκειμένου να αντισταθεί πιο επαρκώς στη ρωσική επίθεση. Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, ωστόσο μένει να φανεί αν τελικά θα βρεθεί τρόπος να σταλούν τα μαχητικά στην Ουκρανία, η οποία ισχυρίζεται ότι πιλότοι της βρίσκονται ήδη στην Πολωνία και εκπαιδεύονται στα MiG-29.

Καμία δημοσίευση για προβολή