Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τώρα φοβάμαι περισσότερο ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά» λέει Αμερικανός στρατιωτικός

Κάτι τρέχει με τον Πούτιν: Τέλος οι τακτικές επαφές του με τους δημοσιογράφους «μέχρι νεωτέρας»

Καθώς η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων έχει οδηγήσει τους Ρώσους σε άτακτη υποχώρηση, δυτικοί αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι, όσο τελειώνουν οι εναλλακτικές του προέδρου της Ρωσίας, τόσο πιο πιθανή γίνεται η χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Την ανησυχία αυτή μοιράστηκε με τα ΜΜΕ ο στρατηγός ε.α. Κέβιν Ράιαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην πρεσβεία τους στη Μόσχα και σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Μπέλφερ του Χάρβαρντ, λέγοντας ότι δεν αποκλείει, προκειμένουν να φρενάρει την ουκρανική αντεπίθεση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταφύγει στο τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας.

Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα

«Σκέφτομαι για την πίεση που ο Πούτιν θα πρέπει να αισθάνεται να κάνει κάτι δραστικό και δραματικό. Και αυτό με κάνει να σκέφτομαι ξανά για πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Ράιαν, ο οποίος προσέθεσε ότι αν οι περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ζητήσουν να ενωθούν με τη Ρωσία και αυτό το αίτημα γίνει αποδεκτό, τότε η σύρραξη «που σήμερα λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, θα μεταφερθεί σε “ρωσικό έδαφος”».

Το αμυντικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει ότι η χώρα μπορεί να προσφύγει στη χρήση του στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου της αν υπάρξει υπαρξιακή απειλή για τη χώρα και διαφέρει σε σχέση με αυτό της ΕΣΣΔ στο ότι η απειλή αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε πυρηνικά, αλλά επεκτάθηκε και σε συμβατικά όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για στρατηγικά χτυπήματα σε βάρος της ρωσικής επικράτειας.

Πόλεμος σε «ρωσικό» έδαφος

Παράλληλα, το δόγμα για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης εξακολουθεί να είναι ασαφές. Παρότι στηρίζεται και αυτό στη λογική του «δεύτερου χτυπήματος» (ήτοι ο αντίπαλος έχει χρησιμοποιήσει πρώτος τακτικό πυρηνικό όπλο σε βάρος των ρωσικών δυνάμεων), δεν αποκλείει τη χρήση τακτικού όπλου αν η κατάσταση κριθεί απειλητική για την ακεραιότητα της Ρωσίας.

Κατά τον Ράιαν η προσάρτηση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ θα έδινε στον Πούτιν την ευκαιρία να προχωρήσει σε μαζική επιστράτευση, καθώς πλέον ο πόλεμος θα μεταφερόταν σε «ρωσικό» έδαφος. Παράλληλα, η Μόσχα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ΝΑΤΟϊκά όπλα χρησιμοποιούνται κατά «ρωσικού» εδάφους και ότι η Ρωσία τελεί υπό επίθεση, κάτι που θα έλυνε τα χέρια για χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου.

Η «τακτική του τρελού»

Η συζήτηση περί του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας έχει αρχίσει πριν καν την εισβολή στην Ουκρανία, με τον Ρώσο πρόεδρο να το επισείει από καιρού εις καιρόν, ενώ πριν από μερικούς μήνες, ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, είχε προειδοποιήσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι πιθανό να προσφύγει στη λύση της χρήσης τακτικού πυρηνικού, αν διαπιστώσει ότι το σχέδιό του για την Ουκρανία καταρρέει.

Αν και γενικά η Δύση δεν θεωρεί και πολύ πιθανή την καταφυγή της Ρωσίας στα πυρηνικά, κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν ο Πούτιν να υιοθετήσει την αποκαλούμενη «τακτική του τρελού» ήτοι να χτυπήσει με μικρής ισχύος πυρηνικό όπλο την Ουκρανία ή και κάποια από τις γειτονικές χώρες, δείχνοντας ότι δεν θα διστάσει να οδηγήσει τον κόσμο σε ολοκαύτωμα, αν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις από τις δυτικές χώρες.

Καμία δημοσίευση για προβολή