Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βόμβες» από τον Τζέιμς Σταυρίδη, η Δύση να παράσχει στο Κίεβο μαχητικά F-16 και MiG-29

Βαρυσήμαντη παρέμβασε σχετικά με το ρόλο της Δύσης στην ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής έκανε ένα από τα πλέον σεβαστά και αξιόπιστα πρόσωπα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής ναύαρχο ε.α. Τζέιμς Σταυρίδη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και κάλεσε τη Δύση να αναβαθμίσει δραματικά και ποσοτικά και ποιοτικά τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στο Κίεβο, προκειμένου να αποκρουστεί η αποκαλούμενη «χειμερινή αντεπίθεση» της Ρωσίας, που συνίσταται κυρίως σε από αέρος χτυπήματα.

Δώστε τώρα MiG-29 και F-16 στο Κίεβο

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταυρίδης δήλωσε ότι το NATO πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους Ρώσους εισβολείς και τόνισε ότι η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, από κράτη της Συμμαχίας, στους Ουκρανούς είναι επιτακτική ανάγκη, αναφέροντας ως παραδείγματα τα μαχητικά MiG-29 της Πολωνίας και παλαιότερα F-16 των ΗΠΑ.

Κατά τον Ναύαρχο ε.α., ειδικά τα πρώτα μπορούν να αποσταλούν στην Ουκρανία άμεσα καθώς οι Ουκρανοί είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον τύπο των αεροσκαφών, επομένως θα τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία πολύ γρήγορα. Από την άλλη, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να μάθουν σύντομα να πετούν τα αμερικανικά F-16, υποστήριξε ο Τζέιμς Σταυρίδης, καθώς «πρόκειται για ένα σχετικά απλό αεροσκάφος, εύκολο στον χειρισμό».

Κρίσιμα και τα άρματα μάχης

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ως «κρίσιμη» την προμήθεια δυτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης, ανεξάρτητα την χώρα προέλευσής τους στην Ουκρανία, διότι είναι απαραίτητα για την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων, και έχουν σημαντικό ρόλο σε χερσαίες μάχες, στις οποίες οι Ρώσοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί, σε αντίθεση με τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους. Γι’αυτό εξάλλου, ο ίδιος επιμένει στην προμήθεια δυτικών μαχητικών στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι Ναύαρχος εν αποστρατεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και κατείχε πολλές σημαντικές θέσεις, όπως αυτή του Διοικητή της Νότιας Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και του Στόλου του Ειρηνικού. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως ο 16ος Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής του NATO και Διοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή