Πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ: Συζητήσεις Μπένετ – Λαπίντ για κυβέρνηση ευρύτερου συνασπισμού που θα ανατρέψει τον Νετανιάχου

Ο πολιτικός αντίπαλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι θα συνεργασθεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο το τέλος της εποχής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

  • «Ανακοινώνω ότι θα κάνω τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τον φίλο μου Γιαΐρ Λαπίντ», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ σε τηλεοπτικό του μήνυμα

«Σε αυτήν την στιγμή της αλήθειας, πρέπει να ξέρουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο Γιαΐρ και εγώ έχουμε τις διαφορές μας, αλλά μοιραζόμαστε την αγάπη γι΄αυτήν την χώρα», είπε κατά την διάρκεια τηλεοπτικού του μηνύματος ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina (Προς τα δεξιά).

Η προθεσμία που έχει ο Γιαΐρ Λαπίντ

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, κεντρώος, επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, πρέπει πλέον να εξασφαλίσει την στήριξη τεσσάρων ακόμη βουλευτών της ισραηλινής Κνεσέτ για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού που θα γυρίσει την σελίδα της εποχής Νετανιάχου.

Η εντολή που του παρέδωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση, λήγει στις 23.59 της Τετάρτης.

Η απόφαση του Ναφτάλι Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον Γιαΐρ Λαπίντ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ οδηγώντας τον Νετανιάχου στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999.

Προς εναλλασσόμενη πρωθυπουργία;

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, ο Ναφτάλι Μπένετ θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου, ηγέτη του κόμματος Λικούντ, στην πρωθυπουργία, η οποία σε δεύτερο στάδιο θα περάσει στον Γιαΐρ Λαπίντ, υπό ένα σχήμα εναλλασσόμενης πρωθυπουργίας.

Το σενάριο προβλέπει « ή την διεξαγωγή μιας πέμπτης εκλογικής αναμέτρησης ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Ναφτάλι Μπένετ εξηγώντας την απόφασή του να συνεργασθεί σε κυβέρνηση συνασπισμού με τον Γιαΐρ Λαπίντ.

Τα ισραηλινά κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού θα έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ενας συνασπισμός κατά του Νετανιάχου θα είναι εύθραυστος και θα χρειασθεί την στήριξη των αράβων βουλευτών του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίοι αντιτίθενται στην ατζέντα του Ναφτάλι Μπένετ , που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Οχθη και την μερική της προσάρτηση.

Νετανιάχου: Κυβέρνηση υπό τον Λαπίντ θα συνιστούσε κίνδυνο 

Το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θα συνιστούσε «κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ», προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Η κυβέρνηση αυτή θα συνιστά κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για την απάτη του αιώνα», δήλωσε ο ηγέτης του Λικούντ μετά την ανακοίνωση του Ναφτάλι Μπένετ ότι έχει την πρόθεση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού για την εκθρόνιση του Νετανιάχου.

  • Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σήμερα το πρωί καλώντας τον Ναφτάλι Μπένετ και τον Γκιντεόν Σααρ, αρχηγό μικρού κόμματος της δεξιάς, «να έρθουν τώρα , αμέσως» και να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, επί της αρχής της εναλλαγής στην πρωθυπουργία, αρχίζοντας από τον Γκιντεόν Σααρ, περνώντας στον Νετανιάχου και έπειτα στον Μπένετ.

Παλαιό μέλος του Λικούντ, ο Γκιντεόν Σααρ απάντησε μέσω του Twitter ότι δεν ενδιαφέρεται και παραμένει πιστός στο σχέδιό του: «αντικατάσταση του καθεστώτος Νετανιάχου».

Αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι μία κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ θα είναι «εξαιρετικά δεξιά» και «καθόλου διαφορετική από του Νετανιάχου».

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή