Θοδωρής Καλούδης

Πολιτική κυριαρχία δύο ταχυτήτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει την αυτοδυναμία. Ο Τσίπρας παίρνει το… «Europa League» από το μικρό ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Τρείς νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες, επιβεβαιώνουν την κοινή πεποίθηση ότι η κυβερνητική αλλαγή που έχει δρομολογηθεί από τις Ευρωεκλογές είναι μη αναστρέψιμη.

Στις 7 Ιουλίου νικητής των εκλογών θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλη διαφορά, ίσως και διψήφια. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει καθ’ όλες τις ενδείξεις αυτοδυναμία στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας την πολιτική κυριαρχία που ανέκτησε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, μετά από χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα της «πρώτης φοράς Αριστεράς» και αναπόφευκτα χάνει και τη μάχη των εκλογών. Διεκδικεί  όμως – και κατά πάσα πιθανότητα κερδίζει –  τη μάχη της πολιτικής κυριαρχίας στον «Κεντροαριστερό» και «αντιδεξιό» πολιτικό χώρο. Θα είναι για αρκετό καιρό ο «δεύτερος πόλος».

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ που, στις πιο «συγκρατημένες» εκτιμήσεις, κυμαίνεται από 8% (Pulse)  και 9,2% (Alco) ενώ μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει και τις 11 μονάδες (Opinion Poll). Οι ειδικοί βεβαιώνουν ότι οι συνθήκες «καθαρού αποτελέσματος» που καταγράφονται 15 ημέρες πριν τις εκλογές δεν μπορούν να ανατραπούν.

Τι μας λένε, με δυό λόγια, οι δημοσκοπήσεις 

Με βάση τα ευρήματα των τριών εταιριών δημοσκοπήσεων:

  • Η ΝΔ επιστρέφει ισχυρή – ενδεχομένως και ανανεωμένη – στο τιμόνι της χώρας. Συσπειρώνει απόλυτα τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της και κερδίζει την υποστήριξη πολλών Κεντρώων που άλλοτε ενίσχυαν το ΠΑΣΟΚ. Θα έχει αυτοδυναμία στη Βουλή, που θα κυμανθεί από 152 έως 162 έδρες. Το εύρος θα το καθορίσει όχι η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.
  • Ο δικομματισμός θα ενισχυθεί, με τα δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώνουν ποσοστά ίσως και μεγαλύτερα του 65%.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται καθοριστικά, αλλά δεν καταποντίζεται, διατηρώντας στις τάξεις του περίπου 1 στους 4 ψηφοφόρους, κυρίως το «νέο-κομμουνιστικό σύστημα του 3%» και όσους μετακόμισαν το 2015 στα «αριστερά» από τις Κεντροαριστερές τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο αδιαμφισβήτητος «άλλος» πόλος στις πολιτικές εξελίξεις, κερδίζοντας τη μάχη της εκπροσώπησης του Αριστερού και του «αντιδεξιού» Κεντροαριστερού εκλογικού σώματος.
  • Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν καταφέρνει να ξεπεράσει τα όριά του (6 – 7%), περιοριζόμενο να εκφράζει παραδοσιακούς ηλικιωμένους ψηφοφόρους του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εμφανίζονται περισσότερο «αντι -ΣΥΡΙΖΑ» παρά «αντιδεξιοί» (αντίθετα από την ηγεσία του)
  • Το ΚΚΕ παραμένει εκτός των πολιτικών εξελίξεων, να «φυλάει τις Θερμοπύλες» του Κομμουνιστικού εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, στα όρια του 5%
  • Η Χρυσή Αυγή περιορίζεται αποφασιστικά , ίσως και στα όρια του 3% και αυτό αποτελεί ευχάριστο δείγμα ωρίμανσης των εν γένει «αγανακτισμένων» ψηφοφόρων που πλέον μετακινούνται σε πιο συστημικές λύσεις.
  • Ο «φαντεζί» Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης εξακολουθεί να συγκινεί κάποιους παλιούς «αντιμνημονιακούς». Επανέρχεται στη δημόσια σκηνή, διεκδικώντας την είσοδό του στη Βουλή και αφήνοντας έτσι εκτός παιχνιδιού λιγότερο «μοντέρνες» αντισυστημικές περιπτώσεις, όπως ο Κύριος Λαφαζάνης ή η Κυρία Κωνσταντοπούλου.
  • Ο Κυριάκος Βελόπουλος, παρ’ ότι ήταν η έκπληξη των Ευρωεκλογών, κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στις εθνικές. Αποσπά, ωστόσο, ακροδεξιούς ψήφους από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και αυτή είναι μια αξιοπρόσεκτη προσφορά.

Διαβάστε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων των εταιριών Opinion Poll, Pulse και Alco.

Καμία δημοσίευση για προβολή