Πολιτικό «μπάχαλο» στο Ισραήλ από την κόντρα του ακροδεξιού Μπεν-Γκβιρ με τον επικεφαλής του στρατού της χώρας

Ακόμα καλά-καλά δεν σχηματίστηκε, και η κυβέρνηση του Ισραήλ, υπό τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρώτο μεγάλο της πολιτικό πρόβλημα, το οποίο, μάλιστα, είναι εσωτερικό της.

Δι’ ασήμαντον αφορμήν…

Συγκεκριμένα, ο ακροδεξιός Ισραηλινός πολιτικός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ του υπερεθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, που αναμένεται να λάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, διαπληκτίστηκε με τον επικεφαλής του στρατού της χώρας, διότι επέκρινε τη 10ήμερη ποινή κράτησης που επιβλήθηκε σε στρατιώτη ο οποίος την Παρασκευή προειδοποίησε αριστερούς, φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές στη Χεβρώνα: «Ο Μπεν-Γκβιρ θα βάλει τάξη σε αυτό το μέρος. Τελείωσε, χάσατε (…) το πάρτι τελείωσε».

Ο ακροδεξιός πολιτικός, που αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και να έχει ευρείες εξουσίες και στην αστυνομία στη Δυτική Όχθη, σχολίασε τη Δευτέρα στο Twitter ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον στρατιώτη είναι πολύ σκληρή και θα μειώσει την αποφασιστικότητα των συναδέλφων του. Επίσης ο Μπεν-Γκβιρ εμφανίστηκε την Τρίτη σε βίντεο μαζί με τον πατέρα του στρατιώτη, ζητώντας από τον στρατό να επανεξετάσει την ποινή του.

Οργή στον στρατό

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, του Αβίβ Κοχαβί. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν πολιτικό, αριστερό ή δεξιό, να παρέμβει στις αποφάσεις των διοικητών ούτε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα», τόνισε ο Κοχαβί σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους αξιωματικούς του εν λόγω στρατιώτη.

Από την πλευρά του, ο Μπεν-Γκβιρ κατηγόρησε τον Κοχαβί μέσω Twitter ότι έκανε ανάρμοστα πολιτικά σχόλια και πρόσθεσε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παρέμβει στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι διοικητές, ωστόσο ζήτησε να αλλάξει η πολιτική του στρατού. Οι επικρίσεις του Μπεν–Γκβιρ προκάλεσαν την αντίδραση του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ ο οποίος επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να σέρνουμε τον στρατό στην πολιτική».

Ο «εμπρηστικός» δικηγόρος

Ο ίδιος ο Νετανιάχου ζήτησε επίσης ο στρατός «να μένει έξω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση». Η πολιτική άνοδος του Μπεν-Γκβιρ, ενός εποίκου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ο οποίος έχει καταδικαστεί για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους εναντίον των Αράβων και για υποστήριξη της ακροδεξιάς οργάνωσης Καχ που περιλαμβάνεται στις ισραηλινές και αμερικανικές λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών, έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο ο Μπεν-Γκβιρ, δικηγόρος, ισχυρίζεται ότι έχει γίνει πιο μετριοπαθής. Όπως αναφέρει, δεν υποστηρίζει πλέον την εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων, αλλά μόνο αυτών τους οποίους θεωρεί προδότες ή τρομοκράτες. Παράλληλα όμως τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης πιο χαλαρών κανόνων για τη χρήση πυροβόλων όπλων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις ή ταραχές Παλαιστινίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή