Πολλά τα ερωτήματα της απώλειας στρατιωτικού υλικού στη Λέρο - Εμπλοκή εκ των έσω βλέπει η αντιτρομοκρατική (video)

Στο σενάριο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή των πυρομαχικών στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει εμπλοκή συγκεκριμένου ατόμου και για το λόγο αυτό θα γίνει στοχευμένη σάρωση τηλεφώνων προκειμένου να βρεθούν τα στοιχεία και να δεθεί η υπόθεση.

Στην υπόθεση ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή και η Αντιτρομοκρατική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την αποθήκη εκλάπησαν δύο εκτοξευτήρες αντιαρματικών ρουκετών, 22 χειροβομβίδες και άγνωστος αριθμός πολεμικού υλικού -ρουκέτες, εκρηκτικά-.

Το πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε έγινε η αρχική συγκεντρωτική απογραφή του περιεχομένου της αποθήκης, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση των καταμετρήσεων με μία βάση δεδομένων που θα φανερώνει οριστικά πότε προέκυψε το πρόβλημα. Ταυτόχρονα διεξάγονται έρευνες στις αποθήκες άλλων μονάδων των Δωδεκανήσων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μη καταγεγραμμένη μεταφορά.

Το πιο ανησυχητικό σενάριο είναι να πρόκειται για ενέργεια που συνδέεται με την τρομοκρατία καθώς στο παρελθόν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν πραγματοποιήσει κλοπές υλικού από στρατόπεδα, που στη συνέχεια χρησιμοποίησαν σε τρομοκρατικά χτυπήματα.

Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς η αποθήκη έχει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Παράλληλα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες εστιάζουν και στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω, για αυτό εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου.

Με μια αιχμηρή δήλωση, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην απώλεια στρατιωτικού υλικού από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και αφήνοντας αιχμές για πολιτική «σπέκουλα».

Ο υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα: «δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες». Ζήτησε να αναμείνουν όλοι το πόρισμα των προανακριτικών οργάνων πριν καταλήξει κάποιος σε: «επιπόλαια και ανεύθυνα συμπεράσματα», ενώ συνέστησε τέλος: «λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Την ίδια ώρα, ο τέως υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι: «Οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν οι αξιωματικοί και οι αποθηκάριοι» τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ