«Πολύ καλάν νέα» προανήγγειλε για αύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν για τα Βαρώσια

«Πολύ καλάν νέα» προανήγγειλε ότι θα γνωστοποιήσει αύριο, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις  πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο τους να συνδέονται, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, με ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αναγγελίες Ερντογάν ενίσχυσαν ελαφρώς τη λίρα έναντι του δολαρίου, ενώ κέρδη σημείωσε το τουρκικό χρηματιστήριο (2%), με τη μετοχή της TUPRAS (διυλιστήρια) να σημειώνει αύξηση κοντά στο 9%.

Είναι απολύτως σαφές ότι στην Αθήνα δεν επικρατεί εφησυχασμός, παρά το «παράθυρο» διαπραγματεύσεων που θεωρητικά ανοίγει μετά τη λήξη της NAVTEX, βάσει της οποίας το «Ορούτς Ρέις» κάνει έρευνες στα νότια του Καστελλόριζου.

Παρότι αναμένονται τα επόμενα βήματα, στην Αθήνα δεν ξεχνούν ότι στα τέλη Αυγούστου θεωρητικά λήγουν και οι ενενήντα ημέρες από το αίτημα της TPAO για έρευνες στις περιοχές του αποκαλούμενου τουρκολιβυκού μνημονίου, λίγα μίλια ανοιχτά της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και της Κρήτης. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελεί και αμφισβήτηση της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου και κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε εμπρηστικούς τόνους. «Οπως απορρίψαμε πριν από έναν αιώνα τη Συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες που θέλουν να μας επιβάλουν στην Ανατ. Μεσόγειο», είπε ενδεικτικά και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το τέλος».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «ο αγώνας της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων, αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή