Πολυεπίπεδη στήριξη των Ένόπλων Δυνάμεων σχεδιάζει η κυβέρνηση – Η συμφωνία με τη Γαλλία, η αναβάθμιση του στόλου και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού

Με τρία βήματα σχεδιάζει η κυβέρνηση την ενίσχυση των ‘Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην κρίσιμη συγκυρία που διανύουμε : Με νέες αγορές, με αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και με πρόγραμμα προσλήψεων για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός  του 10ετούς προγράμματος ενδέχεται να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ. Από αυτά, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών κ.λπ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά. Παρ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει η συμφωνία, δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 24ωρα  να οριστικοποιηθούν κρίσιμες παράμετροι και οι δύο πλευρές να βάλουν υπογραφές, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου, στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται στα πλαίσια διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η αγορά μαχητικών Rafale που υπηρετούν ήδη στην γαλλική αεροπορία (μεταχειρισμένα).

Αντιθέτως, η προοπτική απόκτησης φρεγατών [email protected]  μάλλον έχει ατονήσει. Οι τελικές αποφάσεις, ωστόσο, αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Διαπραγματεύσεις για “μενού επιλογών”

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έκανε λόγο για «μενού επιλογών», λέγοντας ότι ήδη γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών «Ραφάλ», τονίζοντας, όμως, ότι στόχος είναι η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων τόσο στον αριθμό όσο και στην επιχειρησιακή ικανότητα.

Τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο σε επίπεδο εξοπλισμών, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που υπονοεί ο υπουργός αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει, είναι ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικό αριθμό προσλήψεων στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων, για την στήριξή τους και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για τους εξοπλισμούς και την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνάμεων της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή