Πονοκέφαλος για νοικοκυριά και κυβέρνηση ο πληθωρισμός. Εκτοξεύεται πάνω από 10% για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Ηταν Απρίλιος του 1994 όταν ο πληθωρισμός κατέγραφε για τελευταία φορά διψήφια μεταβολή πάντοτε για τον συγκεκριμένο μήνα.

Θα σπάσει το ρεκόρ των τελευταίων 28 χρόνων 

Αυτό το ρεκόρ που «κρατάει» εδώ και 28 χρόνια εκτιμάται ότι θα σπάσει αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει την εκτόξευση του δείκτη τιμών καταναλωτή στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, με ετήσια μεταβολή άνω του 10% για πρώτη φορά ύστερα από 28 χρόνια.

Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται σαφώς πιο «ανθεκτικός» σε σχέση με όλες τις μέχρι τώρα προβλέψεις, παρουσιάζοντας και στην Ελλάδα συμπεριφορά «Λερναίας Υδρας».

Ετσι, τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίζει να ρίξει πάνω από 3,2 δισ. ευρώ στη μάχη συγκράτησης των τιμών ειδικά στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας, η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και το νέο κύμα αύξησης στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έρχονται να δημιουργήσουν νέο «πονοκέφαλο», στέλνοντας το μεταφορικό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέο ιστορικό υψηλό.

Μισή μονάδα θα μειώσει τον πληθωρισμό το πακέτο των 3,2 δις ευρώ

Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι το ότι –με βάση  κυβερνητικές εκτιμήσεις που μεταφέρει η Καθημερινή της Κυριακής– ολόκληρο το πακέτο των 3,2 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό κατά μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα.

Με αυτή την παρέμβαση, ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τον μέσο πληθωρισμό της χρονιάς στην περιοχή του 5%-6% (όπως προβλέπει και το νέο σύμφωνο σταθερότητας), αν και ο παράγοντας «διολίσθηση του ευρώ» που έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, ειδικά στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και σε σειρά άλλων εισαγόμενων προϊόντων.

Ηδη εκφράζονται φόβοι ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον Μάιο θα εκτοξευθεί σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, με τη «ζημιά» μόνο από το έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων να ξεπερνά ακόμη και τα 1,3 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Με δεδομένο ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε τον Απρίλιο στην περιοχή του 9,3%, ο εθνικός δείκτης που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι διψήφιος.

Οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού

Σημαντική αποκλιμάκωση δεν αναμένεται ούτε κατά τον Μάιο, πρώτον διότι η σύγκριση θα γίνει με τον αρνητικό πληθωρισμό του Μαΐου του 2021 (ο δείκτης έκλεισε με οριακή μεταβολή της τάξεως του 0,1%) και δεύτερον διότι οι τιμές των καυσίμων, που είναι και το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή μαζί με τα τρόφιμα, αντί να υποχωρούν, αναρριχώνται σε νέα υψηλά επίπεδα.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης έχει ήδη φτάσει στα 2,14 ευρώ. Είναι υψηλότερη τιμή ακόμη και από αυτήν που κατεγράφη τον Μάρτιο, όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου έσπασε και το φράγμα των 122 δολαρίων το βαρέλι.

Την Παρασκευή, η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν στα 113 δολάρια, δηλαδή περίπου 7% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του πετρελαίου.

Ωστόσο, το δολάριο έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 5% σε σχέση με το ευρώ από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οδηγοί αγοράζουν την ακριβότερη βενζίνη όλων των εποχών.

Το ίδιο θα συνέβαινε και με το πετρέλαιο κίνησης, αλλά η τιμή έχει συγκρατηθεί κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, μόνο και μόνο επειδή παραμένει σε ισχύ η επιδότηση απευθείας στην αντλία με το ποσό των 15 λεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την επιδότηση, η τιμή λιανικής του πετρελαίου κίνησης προσεγγίζει το 1,9 ευρώ ανά λίτρο.

Η πορεία του κλαδικού δείκτη της ενέργειας

Ο κλαδικός δείκτης της ενέργειας έχει «τρέξει» και τον Απρίλιο με ποσοστό άνω του 50%, ενώ –με τα μέχρι τώρα δεδομένα– αντίστοιχη αναμένεται ότι θα είναι η μεταβολή και για τον Μάιο.

Η επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας για τον τρέχοντα μήνα είναι μεν διευρυμένη όσον αφορά στον αριθμό των δικαιούχων (σ.σ. θα επιδοτηθούν και οι δευτερεύουσες κατοικίες, αλλά και οι έχοντες κατανάλωση άνω των 300 κιλοβατωρών), όμως από την άλλη, η επιδότηση για το 70% που καταναλώνουν έως 300 κιλοβατώρες ανά μήνα θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τον Απρίλιο, ακολουθώντας τη μείωση της τιμής χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ετσι, οι 300 κιλοβατώρες για τον Απρίλιο θα κοστίσουν σε πραγματικούς όρους περίπου 57,5 ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνονται και οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και ο ΦΠΑ), ενώ για τον Μάιο η ίδια κατανάλωση θα κοστίσει περίπου 60 ευρώ, δηλαδή πάνω-κάτω τα ίδια χρήματα.

Οσον αφορά στο φυσικό αέριο (το οποίο βεβαίως τον Μάιο έχει μικρή συμμετοχή στο εξοδολόγιο των νοικοκυριών, καθώς τα συστήματα θέρμανσης έχουν απενεργοποιηθεί), η τιμή του δεν λέει να υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα τρόφιμα 

Είναι προφανές ότι μεγάλο πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά αλλά και «βαρίδι» για τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα αποτελέσουν και τα τρόφιμα.

Οι ανατιμήσεις στους καταλόγους χονδρικής είναι συνεχείς και εκτιμάται ότι τον Μάιο είναι πιθανό ο κλαδικός δείκτης των τροφίμων να καταγράψει ακόμη και διψήφια αύξηση για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή