Πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ το διαρκώς αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας. Εκτιμάται ότι θα έχει 1.500 κεφαλές ως το 2035

Πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ το διαρκώς αυξανόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας

Έντονο προβληματισμό εκφράζουν αναλυτές στις ΗΠΑ σχετικά με τη διαρκώς αυξανόμενη πυρηνική ισχύ της Κίνας, σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βρίσκονται και στα… καλύτερά τους.

Αύξηση των πυρηνικών όπλων

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Breaking Defense, η Κίνα θα μπορούσε να διαθέτει ως και 1.500 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2035, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Πενταγώνου σχετικά με τον «στρατηγικό αντίπαλο» των ΗΠΑ, στην οποία έκθεση προβλέπεται «δραματικά επιταχυνόμενος ρυθμός» της ανάπτυξης του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Ουάσινγκτον, τα σχέδια της Κίνας προβλέπουν ότι η χώρα θα τριπλασιάσει το πυρηνικό της απόθεμα σε λιγότερο από μια δεκαετία, που προς το παρόν μετρά περίπου 400 πυρηνικές κεφαλές, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της άμυνας των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους, λίγο πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.

Ερωτήματα για το δόγμα «μη πρώτης χρήσης»

Παρόλο που η Κίνα δεν έχει αλλάξει δημόσια την πολιτική της «μη πρώτης χρήσης» για τα πυρηνικά όπλα και υποστηρίζει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο προορίζεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς, το Πεντάγωνο ανησυχεί ότι το αυξανόμενο απόθεμα πυρηνικών όπλων μπορεί να σηματοδοτήσει μια μελλοντική αλλαγή στο πυρηνικό δόγμα του Πεκίνου.

«Αυτό που εξετάζουμε εδώ, εγείρει ορισμένα ερωτήματα, σχετικά με την πρόθεσή τους. Δεν έχουν αλλάξει επίσημα την πολιτική ή τη στρατηγική τους, αλλά έχουν ένα πρόγραμμα σε εξέλιξη που θα τους δώσει ένα σύνολο δυνατοτήτων που θα τους επέτρεπε ενδεχομένως να εξετάσουν διαφορετικές επιλογές», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Πυρηνική τριάδα

Σημειώνεται ότι πλέον η Κίνα διαθέτει αυτό που ονομάζεται «πυρηνική τριάδα», ήτοι, βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, πυραύλους με πυρηνικά που εκτοξεύονται από υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά που μπορούν να προκαλέσουν πυρηνικό πλήγμα, χάρη στο νέο της αεροσκάφος, το H-6N.

Παράλληλα, το 2021 η Κίνα πραγματοποίηση 135 δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και ασκήσεις εκπαίδυσης και ετοιμότητας, σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου, η οποία σημειώνει, επίσης, ότι συνεχίζεται η κατασκευή τριών νέων εγκαταστάσεων διηπειρωτικών πυραύλων που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνολικά 300 σιλό εκτόξευσης.

Ανησυχία για Ταϊβάν

Στην περσινή έκθεση του, το αμερικανικό Υπουργειο Άμυνας εκτιμούσε ότι η Κίνα θα έχει 700 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το 2027 και 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030. Σημειώνεται ότι το 2022, οι ΗΠΑ έχουν περίπου 3.700 κεφαλές, ενώ η Ρωσία είχε περίπου 4.500, σύμφωνα με την εξαιρετικά αξιόπιστη και υψηλού κύρους Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Σχετικά με το ζήτημα της πιθανής εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το τελευταίο διάστημα η ένταση έχει αυξηθεί επικίνδυνα και ότι το Πεκίνο έχει πολλαπλασιάσει δραματικά τις προκλητικές ενέργειες, κατά της Ταϊπέι, όπου το 2024 θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή