Πόνος στη μέση: Πότε οφείλεται στον τρόπο που κοιμάστε και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό 

Ο πόνος της μέσης αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες χρόνιου πόνου στις Η.Π.Α. ενώ οι 8 στους 10 θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατά την διάρκεια της ζωής τους. Παρότι υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να τον προκαλούν (στάση σώματος, παθολογικά προβλήματα υγείας κτλ) ο τρόπος που κοιμάστε ή το στρώμα που επιλέγετε μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματος.

Ο πόνος στην μέση και ο ύπνος σχετίζονται άρρηκτα και υπό αντίστροφο τρόπο. Αν πονάει η μέση σας, θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε, και σύμφωνα με έρευνα ο ανεπαρκής ή κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, από δυσκολία συγκέντρωσης έως καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η πανδημία της Covid-19 έχει διαδραματίσει ρόλο σε αυτή την κατάσταση. Η καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων έχει αλλάξει, οι ώρες στον υπολογιστή έχουν αυξηθεί και ειδικά για εκείνους που εργάζονται από το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού γραφείου, οι περισσότεροι εργάζονται στον καναπέ ή την κουζίνα με αποτέλεσμα την εμφάνιση ή την επιδείνωση του πόνου στην μέση και τον αυχένα.

Δείτε τι αναφέρουν οι ειδικοί για τον πόνο στην μέση που σχετίζεται με τον ύπνο και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό:

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στάση ύπνου

Σύμφωνα με τον Dr. Clark Smith, εξειδικευμένο στους πόνους του αυχένα και της μέσης στο NewYork-Presbyterian Och Spine, και την Dr. Kelly Grimes, φυσικοθεραπεύτρια στο Columbia University Irving Medical Center δεν υπάρχει «σωστή» στάση ύπνου. Ο καθένας από εμάς έχει μία μοναδική θέση στην οποία κοιμάται, η οποία μπορεί ακόμη και να αλλάζει από βράδυ σε βράδυ ή ανάλογα με την κατάσταση της υγείας. Η Dr. Grimes επισημαίνει πως το βασικό είναι να βρει ο καθένας την στάση ύπνου που υποστηρίζει καλύτερα την σπονδυλική στήλη με άνεση και επιτρέπει να κάνουμε έναν καλό ύπνο.

Συμβουλή: Επιλέξετε την καλύτερη στάση ύπνου για εσάς

«Όποια στάση κι αν επιλέξετε, το να είναι σε ουδέτερη θέση η σπονδυλική στήλη είναι το βασικότερο, ώστε να μην υπάρχει κλίση στον αυχένα και την μέση» αναφέρει ο Dr Smith.

Όταν ξαπλώνει κανείς, η μέση είτε τεντώνεται ή λυγίζει ελάχιστα, δηλαδή έχει μια ήπια κλίση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Για πολλούς, ο πιο εύκολος τρόπος να επιτευχθεί η ουδέτερη θέση της σπονδυλικής στήλης, είναι να ξαπλώσουν στο πλάι με ένα μαξιλάρι, είτε ανάμεσα στα γόνατα είτε στην αγκαλιά. Ωστόσο, άτομα που αντιμετωπίζουν παθήσεις των ισχίων, των ώμων ή άλλα μυοσκελετικά, μπορεί να μην είναι άνετα αν ξαπλώσουν στο πλάι. Σε γενικές γραμμές, η ξαπλωτή θέση στο πλάι, είναι αυτή που επιβαρύνει λιγότερο την σπονδυλική στήλη.

Το στρώμα και τα μαξιλάρια έχουν σημασία

Ο καθένας έχει διαφορετική προτίμηση στο στρώμα που κοιμάται, άλλοι χρειάζονται πιο σκληρό στρώμα, ενώ άλλοι το χρειάζονται πιο εύκαμπτο. Το σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι το στρώμα να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

«Αν κοιμάστε σε ένα στρώμα που έχει μαλακώσει με τα χρόνια και είναι τελείως χαλαρό, θα αντιμετωπίσετε σταδιακά προβλήματα στον ύπνο και πόνους στην μέση σας. Σκεφτείτε να αλλάξετε στρώμα ή να τοποθετήσετε ένα επίστρωμα», αναφέρει η Dr Grimes.

Το σώμα μας αντιδρά στο στρώμα με διαφορετικό τρόπο. Αν είστε ξαπλωμένοι σε ένα σκληρό στρώμα, ίσως καταφέρετε να πετύχετε την ουδετερότητα στην στάση της σπονδυλικής στήλης που χρειάζεται και αυτό ίσως είναι αποτελεσματικό για κάποιον που χρειάζεται επιπλέον στήριξη. Αν όμως είστε ξαπλωμένοι σε ένα πολύ μαλακό στρώμα, η σπονδυλική στήλη μπορεί να βρεθεί σε κλίση, με αποτέλεσμα την συμπίεση των δίσκων και την πρόκληση πόνου. Από την άλλη, αν ξαπλώσετε μπρούμυτα σε ένα μαλακό κρεβάτι, η σπονδυλική στήλη μπορεί να τεντωθεί, κατάσταση που για ορισμένους είναι βολική, ανακουφίζοντας από τον πόνο, ενώ για άλλους μπορεί να είναι τελείως άβολη.

Η ίδια λογική ισχύει και στην επιλογή του μαξιλαριού. Ο αυχένας θα πρέπει να στηρίζεται σωστά και να μην λυγίζει υπερβολικά.

Συμβουλή: Επιλέξτε το στρώμα και το μαξιλάρι που σας ανακουφίζει περισσότερο και στα οποία περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η κλίση της σπονδυλικής στήλης σε όλο της το μήκος.

Μικρές αλλαγές στην στάση του ύπνου μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία

Εάν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε σε μία θέση, αλλά δεν σας ικανοποιεί, μην υποκύψετε στην δύναμη της συνήθειας! Προσπαθήστε να συνηθίσετε να κοιμάστε στο πλάι, ίσως με την βοήθεια ενός μαξιλαριού στην πλάτη ή στην αγκαλιά σας.  Εάν κοιμάστε μπρούμυτα μπορείτε να αναζητήσετε ειδικά μαξιλάρια που δεν αφήνουν τον αυχένα να στρίβει και θα σας επιτρέπουν να κοιμάστε με την σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη στάση. Εναλλακτικά, δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από το στομάχι σας για να το πετύχετε.

Δοκιμάστε μερικές ασκήσεις πριν κοιμηθείτε και μόλις ξυπνήσετε

Οι ευεργετικές ιδιότητες της yoga είναι γνωστές. Έχετε σκεφτεί όμως πως λίγα λεπτά yoga ή stretching μπορούν να σας εξασφαλίσουν έναν καλύτερο, χωρίς πόνο, ύπνο; Γενικά η άσκηση βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση των μυοσκελετικών πόνων. Δοκιμάστε να εντάξετε μερικές ήπιες ασκήσεις πριν και μετά τον ύπνο και θα δείτε πόσο έντονη θα είναι η διαφορά.

Μιλήστε σε έναν ειδικό, μπορεί να σας βοηθήσει

Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία του πόνου στην μέση σας, διερευνώντας τους πιθανούς παράγοντες που τον προκαλούν. Μπορεί να σας ζητήσει να δοκιμάσετε μερικούς τρόπους που δεν είχατε σκεφτεί για να κοιμηθείτε και να παρατηρήσετε αν υπάρχει αλλαγή.

Φυσικά, ο πόνος στην μέση μπορεί να οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια που δεν σχετίζονται με τον ύπνο, επομένως είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε στον ιατρό σας.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή