Πώς 30 λεπτά μουσικής την ημέρα μπορούν να μειώσουν τις επιπλοκές μετά από ένα επεισόδιο καρδιακής προσβολής

    Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ακούγοντας 30 λεπτά μουσικής την ημέρα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος περαιτέρω καρδιολογικών προβλημάτων, μετά από επεισόδιο καρδιακής προσβολής.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Πρέντραγκ Μίτροβιτς, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου, «Έχουν υπάρξει πολύ λίγες μελέτες που αναλύουν τις επιπτώσεις της μουσικής στις καρδιακές παθήσεις».

    «Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει όλους τους ασθενείς μετά από καρδιακή προσβολή. Είναι επίσης πολύ εύκολο και φθηνό να εφαρμοστεί.”

    • Κάθε 40 δευτερόλεπτα, κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες υφίσταται καρδιακή προσβολή.
    • Οι καρδιακές προσβολές μπορεί να είναι θανατηφόρες, αλλά υψηλά είναι τα ποσοστά εκείνων που αναρρώνουν. Ένας σημαντικός αριθμός αυτών των ανθρώπων βιώνουν άγχος και πόνους στο στήθος τις πρώτες 2 ημέρες μετά το καρδιακό επεισόδιο.
    • Σύμφωνα με το CDC, ένα άτομο που υπέστη καρδιακή προσβολή μπορεί να αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο στο μέλλον για καρδιακή προσβολή ή καρδιαγγειακή νόσο.

    Η νέα μελέτη

    Η νέα μελέτη συμπεριέλαβε 350 άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και είχαν στηθάγχη (πόνο στο στήθος) μετά το επεισόδιο.

    Οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους έλαβαν μόνο τη συνήθη θεραπεία, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν αυτή και 30 λεπτά μουσικοθεραπείας την ημέρα.

    Η μουσικοθεραπεία ήταν προσαρμοσμένη σε κάθε άτομο. Αρχικά, οι ερευνητές έπαιξαν κλιπ 30 δευτερολέπτων διαφορετικών τύπων μουσικής σε κάθε άτομο και καθόρισαν πόσο ηρεμιστικός ήταν κάθε τύπος μετρώντας τη διαστολή της κόρης του ατόμου.

    Αφού αποφάσισαν ποιος τύπος ήταν ο πιο χαλαρωτικός, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με κάθε συμμετέχοντα για να επιλέξουν τον πιο χαλαρωτικό ρυθμό και ένταση.

    Στη συνέχεια, η ομάδα ζήτησε από τους ανθρώπους της ομάδας μουσικοθεραπείας να ακούσουν τη μουσική για 30 λεπτά την ημέρα, την χρονική στιγμή της επιλογής τους, κατά προτίμηση με τα μάτια κλειστά σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

    Αυτό συνεχίστηκε για 7 ολόκληρα χρόνια, με τους συμμετέχοντες στη μουσικοθεραπεία να συμπληρώνουν τακτικά ένα ημερολόγιο των εμπειριών τους.

    Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αξιολογήσεις παρακολούθησης κάθε 3 μήνες για το πρώτο έτος, στη συνέχεια μία φορά το χρόνο για τα υπόλοιπα 6 έτη.

    Λιγότερος πόνος, άγχος, καρδιακός κίνδυνος

    Μετά από τα 7 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ακολουθήσει την μουσικοθεραπεία σε συνδυασμό με κλασικές θεραπείες είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν άγχος και πόνο στο στήθος, σε σχέση με εκείνους που έλαβαν μόνο κλασικές θεραπείες.

    Κατά μέσο όρο, η ομάδα μουσικοθεραπείας είχε 1/3 λιγότερο άγχος και 1/4 λιγότερο πόνο στο στήθος από την κανονική ομάδα θεραπείας, με βάση τα αποτελέσματα.

    Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν μουσικοθεραπεία είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιακή πάθηση στο μέλλον.

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή