Πως αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες με την ηλικία – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τους ηλικιωμένους

Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας σας καθώς μεγαλώνετε. Βοηθά στο να παραμείνετε ενεργοί και να παίρνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων καταστάσεων υγείας, όπως καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Η κακή διατροφή επιπλέον, σας θέτει σε κίνδυνο να γίνετε υπέρβαροι ή λιποβαρείς. Μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς και τα οστά σας και σας αφήνει επίσης ευάλωτους σε ασθένειες.

Για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες, είναι απαραίτητο να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα, κορεσμένα και τρανς λιπαρά και αλάτι. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη διατροφή σας για να διαχειριστείτε χρόνιες παθήσεις υγείας.

Πώς αλλάζουν οι ανάγκες και οι συνήθειές σας με την ηλικία;

Καθώς μεγαλώνετε, οι διατροφικές σας ανάγκες, η όρεξη και οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να αλλάξουν με διάφορους τρόπους:

Θερμίδες

Ίσως χρειαστείτε λιγότερες θερμίδες καθώς μεγαλώνετε για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από ό, τι καίτε οδηγεί σε αύξηση βάρους.  Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε λιγότερη ενέργεια και περισσότερα προβλήματα μυών ή αρθρώσεων καθώς γερνάτε. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να γίνετε λιγότερο κινητοί και να καίτε λιγότερες θερμίδες μέσω σωματικής άσκησης. Μπορεί επίσης να χάσετε μυϊκή μάζα. Αυτό αναγκάζει τον μεταβολισμό σας να επιβραδύνεται, μειώνοντας τις θερμιδικές σας ανάγκες.

Ορεξη

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν απώλεια όρεξης με την ηλικία. Είναι επίσης συνηθισμένο να μειώσετε την αίσθηση της γεύσης και της μυρωδιάς σας. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε λιγότερο.

Εάν καίτε λιγότερες θερμίδες μέσω σωματικής άσκησης, η κατανάλωση λιγότερων μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Ωστόσο, πρέπει να πάρετε αρκετές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να διατηρήσετε υγιή όργανα, μυς και οστά. Η έλλειψη αρκετών μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και προβλήματα υγείας.

Ιατρικά προβλήματα

Καθώς μεγαλώνετε, γίνεστε πιο ευαίσθητοι σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η οστεοπόρωση. Για να αποτρέψετε ή να θεραπεύσετε αυτές τις καταστάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στη διατροφή σας.

Ορισμένοι ηλικιωμένοι ενήλικες γίνονται ευαίσθητοι σε τρόφιμα όπως κρεμμύδια, πιπεριές, γαλακτοκομικά προϊόντα και πικάντικες τροφές. Ίσως χρειαστεί να κόψετε μερικά από αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Ίσως χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων υγείας. Μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή σας. Εάν παίρνετε φάρμακο, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να μάθετε εάν πρέπει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.

Στοματική υγιεινή

Οι ηλικιωμένοι έχουν αρκετά προβλήματα στοματικής υγείας. Μερικά από αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να τρώτε. Για παράδειγμα, οι οδοντοστοιχίες που δεν ταιριάζουν σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε κακές διατροφικές συνήθειες και υποσιτισμό. Οι λοιμώξεις στο στόμα σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί με την ηλικία. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για τροφική ασθένεια ή τροφική δηλητηρίαση.  Η ασφαλής φύλαξη και συντήρηση των τροφίμων είναι σημαντική σε κάθε ηλικία. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να λάβετε από τον γιατρό σας επιπλέον προφυλάξεις καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί.

Η ζωή στο σπίτι

Η απώλεια συζύγου ή άλλων μελών της οικογένειας μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων διατροφής σας. Μπορεί να αισθάνεστε κατάθλιψη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη όρεξη.   Μερικοί άνθρωποι απλά επιλέγουν να μην τρώνε, αντί να μαγειρεύουν ένα γεύμα για τον εαυτό τους.

 

Πώς μπορείτε να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή;

Οι διατροφικές ανάγκες ποικίλλουν από το ένα άτομο στο άλλο. Ωστόσο, ορισμένες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν όλους να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή.

Επικεντρωθείτε στα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα οποία θα πάρετε τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη που χρειάζεστε.  Λάβετε τις περισσότερες από τις θερμίδες σας από τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • λαχανικά και φρούτα
  • φασόλια και φακές
  • ξηροί καρποί και σπόροι
  • ολικής αλέσεως
  • γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
  • άπαχη πρωτείνη

 Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική σε ολόκληρη τη ζωή σας, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Η επιλογή τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά με χαμηλότερες θερμίδες μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε χρόνιες παθήσεις υγείας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε ισχυρότεροι και ενεργοποιημένοι, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε τα χρυσά χρόνια της ζωής σας.

 

Καταναλώστε αρκετές ίνες που είναι απαραίτητες για ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα, συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα. Οι διαλυτές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης. Οι καλές πηγές ινών περιλαμβάνουν:

  • φρούτα και λαχανικά
  • φασόλια και φακές
  • ξηροί καρποί και σπόροι
  • βρώμη και πίτουρο βρώμης
  • ολικής αλέσεως

Επιλέξτε πιο υγιεινά τρόφιμα. Ελέγχετε πάντα τις ετικέτες σε προσυσκευασμένα τρόφιμα. Ορίστε επιλογές που περιέχουν λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη, κορεσμένο λίπος και αλάτι – και περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Για παράδειγμα, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρασκευαστούν εύκολα και θρεπτικά:

  • κατεψυγμένα ή χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο κονσερβοποιημένα λαχανικά
  • κατεψυγμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη ή κονσέρβες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • προμαγειρεμένη ψητή γαλοπούλα
  • κονσερβοποιημένη σούπα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή στιφάδο
  • σαλάτα σε σακούλα ή μείγμα λαχανοσαλάτα
  • στιγμιαία βρώμη

 

Μιλήστε με τον γιατρό σας για συμπληρώματα

Μπορεί να δυσκολεύεστε να πάρετε κάποια θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, ειδικά εάν πρέπει να αποφύγετε κάποια τρόφιμα. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα βιταμινών ή μετάλλων, όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο ή βιταμίνη Β-12.  Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα. Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες πριν ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα ή φάρμακο.

Μείνετε ενυδατωμένοι:  Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να μην παρατηρήσετε όταν διψάτε. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε υγρά σε τακτική βάση.  Μπορείτε επίσης να πάρετε λίγο νερό από χυμό, τσάι, σούπα ή ακόμα και πλούσια σε νερό φρούτα και λαχανικά.

Μείνετε κοινωνικοί: Όταν μπορείτε, φάτε με φίλους και μέλη της οικογένειας. Η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να μετατρέψει τα γεύματα σε μια ευχάριστη υπόθεση.

 

Προσοχή:  Εάν αντιμετωπίσετε απώλεια όρεξης ή ακούσια απώλεια βάρους, μιλήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή