Πως απαντά η Ευρώπη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας – Ποια μέτρα παίρνουν οι 5 μεγαλύτερες χώρες

Ευρώπη κορονοϊός

Η Ευρώπη φοβάται το δεύτερο κύμα της πανδημίας, φοβάται όμως εξίσου κι ένα δεύτερο καθολικό lockdown που θα κλονίσει τις οικονομίες της.

Με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν ότι τα κρούσματα του κορονοϊου σε όλη την ήπειρο αγγίζουν πια τα 2,9 εκατομμύρια και με 186.000 καταγεγραμμένους θανάτους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τίθενται ενώπιον νέων, σκληρών διλημμάτων.

Μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει το ρίσκο για δεύτερο, ερμητικό κλείσιμο της οικονομίας και οι περισσότερες χώρες επιστρατεύουν κυρίως τοπικά και στοχευμένα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε ισχύ στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης είναι τα εξής:

Ισπανία

Η Ισπανία έχει 671.468 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, τον υψηλότερο αριθμό σε όλη την Ευρώπη, και μετρά 30.663 θανάτους. Μόνον την Δευτέρα ανακοίνωσε περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα.

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει εξελιχθεί σε hot spot της πανδημίας, με διπλάσιο ρυθμό μεταδοτικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων έχει αναγκάσει τις τοπικές αρχές να αιτηθούν βοήθειας από τον εθνικό στρατό, προκειμένου να επιβληθεί τοπικό «lockdown», κάτι το οποίο έχει προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις.

Γαλλία

Η Γαλλία εμφανίζει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη, με 496.974 περιστατικά και 31.346 θανάτους. Στην πόλη της Λυών (σ.σ. 3η μεγαλύτερη στη χώρα), όπου καταγράφεται υψηλή μεταδοτικότητα του ιού, έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού, όπως η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τις 8το βράδυ. Αντίστοιχα μέτρα έχουν εφαρμοστεί και σ’ άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Μασσαλία και το Μπορντό.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τις τελευταίες ημέρες, το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει μια δραματική αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να λαμβάνει τοπικού χαρακτήρα μέτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της βόρειας Αγγλίας, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «lockdown». Παράλληλα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 10.00 το βράδυ, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις άνω των έξι ατόμων.

Γερμανία

Η Γερμανία είχε αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα το πρώτο κύμα της πανδημίας, παρότι μέχρι στιγμής έχει καταγράψει συνολικά πάνω από 275.000 κρούσματα, με τους θανάτους ωστόσο, να μην υπερβαίνουν τις 10.000. Σήμερα, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο ιός βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, ιδίως στις πόλεις του Μονάχου και του Αμβούργου. Στο πλαίσιο αυτό, οι τοπικές αρχές του Μονάχου έχουν επιβάλει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους και περιορισμούς στις συναθροίσεις.

Ιταλία

Η Ιταλία βρέθηκε στο επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, οι επίσημες αρχές έχουν καταγράψει σχεδόν 300.000 περιστατικά μολύνσεων και πάνω από 35.000 θανάτους. Σήμερα, η γειτονική χώρα βιώνει μια νέα αύξηση των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 1.350 νέα περιστατικά. Οι Ιταλοί πολιτικοί, ωστόσο, εμφανίζονται διστακτικοί στη λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού και προς το παρόν, αρκούνται στην υποχρεωτική διενέργεια τεστ σ’ όσους εισέρχονται στη χώρα, ιδίως για όσους ταξιδεύουν από ενεργές εστίες της πανδημίας, όπως για παράδειγμα το Παρίσι.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή