Πως άρχισε το Τούρκικο παζάρι στην Κυπριακή ΑΟΖ, πόσο αγαπάμε τη… φοροδιαφυγή, το δόγμα “αν είσαι μικρός δεν έχεις τόκους”, πως κατέβηκε σκαλοπάτι το ΠΑΣΟΚ κ.ά.

    φοροδιαφυγή

     

    Αυθαίρετη εμπλοκή της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα αναγνωρίζει ότι «το 6ο οικόπεδο – που ανήκει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου εντοπίστηκε πιθανώς σημαντικό κοίτασμα –  είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας», επιμένει πως θα ήταν «λάθος εάν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από μία πλευρά».

    «Θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται, όταν αγνοούν το άλλο μέρος», δήλωσε, χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο».

    Η θέση αυτή προδικάζει αυθαίρετη απόπειρα εμπλοκής της Άγκυρας ως “παράγοντα” στις διαδικασίες αξιοποίησης των κοιτασμάτων στα “οικόπεδα” της Κυπριακής Δημοκρατίας, που καθ’ όλες τις ενδείξεις θα “βγάλουν” γεωτρήσεις, με πιθανά αξιόλογα αποτελέσματα. Και η αυθαιρεσία αυτή είναι ορατή ήδη.

    ***

    Φοροδιαφυγή αγάπη μου… Φορολογικές δηλώσεις που κινούν υποψίες για φοροδιαφυγή και στον πλέον ανυποψίαστο πολίτη και ουσιαστικά τορπιλίζουν κάθε προσπάθεια χάραξης δίκαιης κοινωνικής πολιτικής υπέβαλαν και το 2022 εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής (Θάνος Τσίρος).

    Τα ευρήματα εντυπωσιακά: οι 4 στους 10 υποβάλλουν δηλώσεις με οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ετήσιες απολαβές άνω των 20.000 ευρώ εμφανίζουν μόνο οι 17 στους 100. Οι αυτοαπασχολούμενοι –περίπου 615.000 φυσικά πρόσωπα–, αν και μοιράζονται έσοδα 39 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλώνουν καθαρά κέρδη μόλις 3,4 δισ. ευρώ, ενώ περίπου οι μισοί εμφανίζονται να επιβιώνουν με ζημιές επί σειρά ετών.

    Ιδια εικόνα και στους εταίρους των προσωπικών εταιρειών: από το σύνολο των 101.437 ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών (κατά κανόνα είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις) οι 47.222 είναι ζημιογόνες. Και για τις υπόλοιπες που έχουν κέρδη, ενώ ο αθροιστικός τους τζίρος ανέρχεται στα 28,7 δισ. ευρώ, το καθαρό αποτέλεσμα μετά βίας ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. (Να σκεφτούμε ότι η εισοδηματική πολιτική, οι επιδοτήσεις στα φυσικά και νομικά πρόσωπα και τα έκτακτα κοινωνικά μέτρα καθορίζονται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Και η τρύπα μεγαλώνει. Δεν είμαστε αθώοι της κακοδαιμονίας μας…)

    ***

    Αν είσαι μικρομεσαίος καταθέτης, δεν έχει τόκους… Επιτόκια πολλαπλών ταχυτήτων με τις αποδόσεις, όμως, να ευνοούν όσους έχουν ποσά κατάθεσης πάνω από 200.000 ευρώ δίνει η νέα τιμολογιακή πολιτική μεγάλων τραπεζών όσον αφορά στις προθεσμιακές καταθέσεις. Μικρότερα ποσά παρότι το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται τώρα στο 2,5% θα πρέπει να περιοριστούν σε τόκο της τάξης του 0,1% – 0,2% βλέποντας τα χρήματά τους να ροκανίζονται από τον πληθωρισμό που έφτασε σε έως και διψήφια ποσοστά.

    Οι έχοντες μικρά ποσά που ξεκινούν από 5.000 ευρώ που είναι το κατώτατο επιτρεπτό όριο για τα νέα προθεσμιακά προγράμματα και φθάνουν έως τις 20.000 ευρώ θα δουν τον τόκο εφόσον τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση να φθάνει στο τέλος της περιόδου στο 0,15%-0,20% ανάλογα την τράπεζα. Από τις 50.000 ευρώ και έως τις 100.000 ευρώ, πάλι ανάλογα την τράπεζα, ο τόκος ξεκινά από το 0,21%-0,25% και φθάνει μέχρι το 0,60%-0,70%, στο τέλος πάντα της περιόδου των 12 μηνών ή 15 μηνών αλλά ακόμη και έως 1,80% εφόσον το πρόγραμμα είναι 24μηνης διάρκειας. (Αναστασία Παπαϊωάννου, euro2day.gr)

    ***

    Το Ταμείο πάει καλύτερα. Με πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,091 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,239 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7,882 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021 έκλεισε ο προϋπολογισμός το 11μηνο εφέτος. Τα στοιχεία αναδεικνύουν βελτιωμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, πο οφείλεται:

    • Στην υπέρβαση των εσόδων κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου
    • Στις μειωμένες δαπάνες, κατά 823 εκατ. ευρώ.

    ***

    Σφύρηξαν λήξη της πανδημίας. Οι γερμανοί επιστήμονες κήρυξαν τη λήξη της πανδημίας του COVID-19: και θεωρούν ότι έχουμε περάσει στην ενδημική κατάσταση των κυμάτων κοροναϊού, τα οποία επηρεάζουν πλέον μόνο ορισμένα τμήματα του πληθυσμού.

    Ο επικεφαλής του Τμήματος Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο και σύμβουλος της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Κρίστιαν Ντρόστεν, δήλωσε ότι η πανδημία του κοροναϊού έχει τελειώσει και ότιστην παρούσα φάση, «βιώνουμε το πρώτο ενδημικό κύμα του ιού SARS-CoV-2».

    Σύμφωνος με την εκτίμηση του διακεκριμένου καθηγητή εμφανίστηκε και ο υπουργός Υγείας και καθηγητής Επιδημιολογίας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε ότι «η άμεση άρση όλων των μέτρων θα συνιστούσε απροσεξία».

    ***

    Ανατρέπεται η διεθνής τάξη που γνωρίζαμε. “Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τον κανόνα, που καθιερώθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία. Αναβίωσε το φάσμα του πυρηνικού πολέμου για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με μια ανατροπή: ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποίησε την απειλή χρήσης πυρηνικών όχι ως έσχατη λύση, αλλά ως εναρκτήριο λάκτισμα για να θωρακίσει τον επιθετικό του πόλεμο.

    Η Ρωσία, ωστόσο, αντιπροσωπεύει μόνο το «οξύ» πρόβλημα, από την σκοπιά της Αμερικής. Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια τάξη – αυτό που το Πεντάγωνο αποκαλεί πρόκληση «βηματισμού» – προέρχεται από την Κίνα, τη μόνη χώρα με τη δυνατότητα να εκθρονίσει την Αμερική ως την παγκόσμια εξέχουσα δύναμη. Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας επεκτείνονται ραγδαία. Έχει ήδη το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορία, πλούσια γκάμα πυραύλων και τα μέσα για να διεξάγει πόλεμο στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο”. (The Economist)

    ***

    Ο πόλεμος θα συνεχιστεί… Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περίμενε παθητική αποδοχή από την Ουκρανία και καμία ουσιαστική ανάμειξη άλλων χωρών. Αυτός ο λάθος υπολογισμός οδήγησε σε μια παρατεταμένη σύγκρουση, χωρίς φαινομενικά ορατό τέλος.

    Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές θα προσπαθήσουν να σπάσουν το ηθικό και την αντοχή ενός ήδη συντετριμμένου πληθυσμού. Αλλά η ουκρανική ανθεκτικότητα έχει αποδειχθεί αξιοσημείωτη. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί…

    Οι προοπτικές για διαπραγμάτευση είναι δυσοίωνες. Για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία, οι βασικές απαιτήσεις τουλάχιστον της μιας πλευράς πρέπει να αλλάξουν. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτό συνέβη ή ότι θα συμβεί σύντομα. Πώς θα έρθει το τέλος, λοιπόν; (Μπάρμπαρα Ζαντσέτα, Τμήμα Πολεμικών Σπουδών, King’s College του Λονδίνου στο BBC)

    ***

    Το ΠΑΣΟΚ στο κάτω σκαλοπάτι και πάλι… “Μπήκε (ο Νίκος Ανδρουλάκης) πριν έναν χρόνο φουριόζος στο πολιτικό σκηνικό, χτύπησε δημοσκοπικά μια οροφή στο 16-17% και στη συνέχεια, αργά και σταθερά, σχεδόν βασανιστικά, άρχισε να πέφτει από μήνα σε μήνα.

    Τώρα κινείται στην περιοχή του 10-11% δίχως καν να έχουμε μπει στην πόλωση της πραγματικής προεκλογικής περιόδου. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να τον κινητοποιήσει, να τον αλαφιάσει, να τον τρομάξει, να τον προβληματίσει. Οπως το 16-17% ήταν το σημείο καμπής για να μπει στη χορεία του μεγάλου κόμματος που διεκδικεί την ηγεσία του δεύτερου πόλου, το σημερινό 10-11% είναι το κάτω σκαλοπάτι για να ξαναποκτήσει το ΠΑΣΟΚ την εικόνα του μικρού, τελειωμένου, αδιάφορου και αμελητέου κομματιδίου”. (Δημήτρης Ευθυμάκης, Protagon.gr)

    ***

    Καμία δημοσίευση για προβολή