Πως μπήκε η Ελλάδα σε κίνηση, τι “πακέτο” ξεδιπλώνει ο Μητσοτάκης και οι αλήθειες που καίνε για την τραγωδία στο Μάτι

    Πως μπήκε η Ελλάδα σε κίνηση

     

    Το τελευταίο πακέτο θετικών μέτρων, πριν από τις εκλογές – με πρώτο το επίδομα για τους περίπου 140.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν την αύξηση του 7,75%, το οποίο ανακοινώθηκε χθες – εξελίσσει η κυβέρνηση, παράλληλα με τις πρόνοιες που λαμβάνει για την διευκόλυνση της αγοράς, με την αναβίωση των ρυθμίσεων στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία και τα Ταμεία, που ανακοινώνονται σήμερα.

    Στα μέτρα αυτά, που προκύπτουν από την υπεραπόδοση της οικονομίας και επειδή «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος», σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα,  συμπεριλαμβάνονται:

    • Η συνέχιση της οριζόντιας επιδότησης των αυξήσεων του ρεύματος μέχρι και τις 500 ΜWh και η κλιμακωτή επιδότηση για μεγαλύτερες καταναλώσεις, ανάλογα με την εξοικονόμηση ενέργειας.
    • Η υλοποίηση του market pass, το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας

    Ενώ δεν αποκλείονται νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία θα οριστικοποιηθούν μετά το τέλος του Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρχει η πλήρης εικόνα για το δημοσιονομικό κλείσιμο του 2022 και αφού κρατηθεί “στην πάντα” μέρος της υπεραπόδοσης της οικονομίας για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2023.

    ***

    Η Ελλάδα σε κίνηση. «Το πρώτο που αναλογίστηκα βλέποντας την παρουσίαση του Κυριάκου Πιερρακάκη είναι αυτό το οποίο νομίζω ότι πολλοί θα σκεφτήκατε όταν διέτρεχε αυτή την πολύ συναρπαστική διαδρομή των τελευταίων 3,5 ετών: γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος, τόνισε στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , στην εκδήλωση «3 χρόνια gov.gr – Ένα κράτος ψηφιακό, η Ελλάδα σε κίνηση» που οργάνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και ένα κράτος το οποίο μέσα από ποιοτικές υπηρεσίες χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Και νομίζω ότι αυτή η πρόταση συνοψίζει τη μεγάλη επιτυχία αυτού του εγχειρήματος της ψηφιακής διακυβέρνησης, το οποίο πιστεύω ότι έχει τύχει καθολικής αναγνώρισης από τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα επιλέγουν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές».

    «Θέλω να σας πω ότι είμαστε μόνο στην αρχή. Επειδή η τεχνολογία τρέχει, να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι ξέρουμε πως μπορούμε και εμείς να τρέξουμε μαζί της. Και η επόμενη τετραετία προδιαγράφεται στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης ακόμα πιο συναρπαστική σε μια σειρά από πεδία, γιατί έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε. », υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. (Η Ελλάδα προχωρεί πέρα από τη μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ)

    ***

    Εντυπωσιασμένη η Επίτροπος. «Είμαι εντυπωσιασμένη που βλέπω πόσο γρήγορα βελτιώθηκε η Ψηφιακή Πύλη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr)» δήλωσε , στο χαιρετισμό της η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή.

    Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «τον Μάρτιο του 2020, συγκεντρώθηκαν εκεί 500 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί σε περισσότερες από 1500. Και ακολούθησε η ανταπόκριση του κόσμου».

    Όπως τόνισε «οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις με δημόσιους φορείς έχουν αυξηθεί εκθετικά αυξάνοντας παράλληλα τις δυνατότητες του κράτους. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε πιστοποιητικό γέννησης ή άδεια οδήγησης, να λάβετε ιατρική συνταγή και ιατρικό αποτέλεσμα ή ακόμα και να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση. Σήμερα εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να το κάνουν αυτό μόνο με μερικά απλά κλικ».

    ***

    Ο Κεντρώος Μεταρρυθμιστικός χώρος. Αν υπάρχει ένα τρανταχτό επιχείρημα ότι μια αυτοδύναμη “μονοκομματική” κυβέρνηση μπορεί να είναι και πολιτικά διευρυμένη, αυτό ακούει στο όνομα Κυριάκος Πιερρακάκης. 

    Ο “αθόρυβος” υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα στελέχη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη – η οποία ας σημειωθεί ότι έχει στους κόλπους της και σε όλες τις βαθμίδες του κυβερνητικού μηχανισμού, εξαιρετικές περιπτώσεις από τον Κεντρώο Μεταρρυθμιστικό χώρο, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να στηρίζει τον πρωθυπουργό.

    ***

    Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα  θα υπάρξει και ένα νέο σχήμα 36-72 δόσεων για συνεπείς πολίτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. «Υπάρχουν και συνεπείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται μετά την πανδημία. Πρέπει να κάνουμε κάτι και γι’ αυτούς και τις νέες οφειλές που δημιούργησαν. Θα υπάρξουν νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Έτσι:

    Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα τη νέα ειδική ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών που είχαν ρυθμισμένες τις οφειλές τους πριν την ενεργειακή κρίση, κατάφεραν να τις κρατήσουν ενεργές, αλλά δημιούργησαν και νέα χρέη. Τα χρέη αυτά θα αποπληρωθούν σε 36-72 δόσεις. Πιθανόν, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ρύθμισης που σχεδιάστηκε την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με το οποίο οι 36 δόσεις θα είναι άτοκες, ενώ όσοι επιλέξουν περισσότερες θα είναι έντοκες.

    ***

    Οι τρείς παράγοντες που ενισχύουν την ανάπτυξη. Όσο υποχωρούν οι παγκόσμιες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται υποστηριζόμενη από τρεις βασικούς παράγοντες: τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, το στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και την αυξημένη επενδυτική όρεξη (συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης). Αυτό εκτιμά η Axia Research σε ανάλυσή της με τίτλο“Out of adversity comes opportunity”.

    Παρά το αντίξοο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον το 2022, σημειώνεται στην ανάλυσή, η Ελλάδα ευνοήθηκε από την αύξηση ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων, τις εξαγωγές ρεκόρ αγαθών, για δεύτερο διαδοχικό έτος, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Οι δύο βασικοί παράγοντες που ξεχωρίζει η Axia για τις προοπτικές της χώρας μας το 2023 είναι οι επερχόμενες εκλογές και η αναμενόμενη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    ***

    Αυξήθηκε 35,5% ο τζίρος των επιχειρήσεων. Σε 461.242.602 χιλ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών το έτος 2022 για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, σημειώνοντας αύξηση 35,5% σε σχέση με το έτος 2021, που είχε ανέλθει 340.283.110 χιλ. ευρώ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της ΕΛΣΤΑΤ, τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 51,8%, μεταξύ των ετών 2022 και 2021, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, ενώ τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 2,2% παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Σχετικές με την Ανθρώπινη Υγεία και την Κοινωνική Μέριμνα.

    ***

    Δραματικές αλήθειες για την τραγωδία στο Μάτι. Τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία στο Μάτι ξεκίνησε να περιγράφει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο επιπυραγός Δημήτρης Λιότσιος, ο οποίος την επομένη της φονικής πυρκαγιάς είχε λάβει εντολή από την Εισαγγελία να ερευνήσει τις συνθήκες που οδήγησαν στον όλεθρο της 23ης Ιουλίου 2018.

    Αναλύοντας και εξιστορώντας λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα, ο πραγματογνώμονας της εισαγγελικής Αρχής ξεδίπλωσε στο δικαστήριο σειρά παραλείψεων, μια αλυσίδα λαθών, που το ένα πίσω από το άλλο έγιναν το θανατηφόρο ντόμινο που έπληξε το Μάτι. Μετά την παράδοση του πορίσματός του, ο Δ. Λιότσιος είχε καταγγείλει ότι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής τον είχε πιέσει, και εν συνεχεία απειλήσει, προκειμένου να μην καταλογίσει ευθύνες (στην κυβέρνηση και τον διοικητικό μηχανισμό Τσίπρα) για την εκατόμβη νεκρών και, αντί αυτού, να γράψει «πέντε πραγματάκια: οι άνεμοι, η καύσιμη ύλη, δόμηση άναρχη, αυθαίρετη». (Τόσο απλά και τόσο βάρβαρα…)

    ***

    Όλες οι ενδείξεις μιλούν για μακρύ πόλεμο… Ορισμένοι αναλυτές (σύμφωνα με την Washington Post) προειδοποίησαν ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να κατακτήσουν ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στο ορατό μέλλον. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι όλες οι ενδείξεις μιλούν για μακρύ πόλεμο και ότι αυτή η εξέλιξη μάλλον έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πολλοί άνθρωποι ελπίζουν, ότι δηλαδή η Δύση προσπαθεί πραγματικά να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει στρατιωτικά.

    Ενώπιον αυτών των δεδομένων, η Ουάσιγκτον αντιλαμβάνεται ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να πειστούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη για την αποστολή προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάστηκε να κάνει… χειρουργική διπλωματία για να πείσει τη Γερμανία να δώσει άρματα μάχης βαρέως τύπου στην Ουκρανία, ενώ η αποστολή μαχητικών από τη Δύση φαντάζει απλώς αδύνατη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

    ***

    «Ισοδυναμεί με έγκλημα»… Κάθε μέρα που περνά αποκαλύπτει ακόμα περισσότερο το μέγεθος της καταστροφής από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία -αλλά και πόσο ανεδαφικές ακούγονται οι δεσμεύσεις του Τούρκου προέδρου για ταχεία ανοικοδόμηση και επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα.

    Την ώρα, λοιπόν, που εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το οικονομικό κόστος της καταστροφής από το σεισμό αγγίζει τα 84 δισ. δολάρια, ήτοι σχεδόν το 10% του ΑΕΠ της Τουρκίας, οι αυτοψίες που πραγματοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 13 επαρχίες που επλήγησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου αποκαλύπτουν μια αποκαρδιωτική -στα όρια της απελπιστικής- κατάσταση.

    Συγκεκριμένα, από τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι 153.506 κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ, εκτός των κτιρίων που έχουν ήδη καταρρεύσει από το σεισμό. Σημειώνεται, δε, ότι περίπου 75.000 κτίρια στην σεισμόπληκτη περιοχή έχουν λάβει «κατασκευαστικές αμνηστίες», σύμφωνα με την επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που «ισοδυναμεί με έγκλημα», όπως είπε.

    ***

    Σαν τουρκικό σίριαλ. (…) “Να με συγχωρείτε, αλλά οι αγκαλιές Δένδια και Τσαβούσογλου, όσο σημαντικές και αν είναι, θυμίζουν εκείνες τις σκηνές που σκοπό έχουν να σε συγκινήσουν, όμως τις βρίσκεις τόσο τραβηγμένες που στο τέλος βάζεις τα γέλια. Να προβάλλεις τις εικόνες στην ολομέλεια του ΟΗΕ και οι θεατές να μη ξέρουν αν πρέπει να γιουχάρουν ή να χειροκροτήσουν. Σοβαρά τώρα; Ενταση, με τον δείκτη τοξικότητας να φτάνει στα κόκκινα, με τσαμπουκάδες επιπέδου αλάνας. Και στη συνέχεια αγκαλιές και «πόσο καλός γείτονας είσαι»; Δεν έχουμε και εθνική σταρ πια για να πάμε να την παντρέψουμε με κανέναν Τούρκο”. (Κώστας Γιαννακίδης, Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή