Πως έχασε ο Ερντογάν την έδρα του στη Γερουσία των ΗΠΑ. Γιατί ο Αλέξης τα βλέπει όλα…τούμπα. Τα νευράκια του Τσαβούσογλου κ.ά.

    Οι κρίσιμες εκλογές. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (ξημερώματα Τετάρτης) εξελίσσεται η ψηφοφρία και στις μισές πολιτείες βγαίνουν τα τελικά αποτελέσματα για τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο (και ορισμένους κυβερνήτες) των ΗΠΑ.

    Τη Βουλή, όπου οι νομοθέτες υπηρετούν διετή θητεία, το πιθανότερο είναι να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

    Στη Γερουσία οι εκλογές γίνονται για 35 έδρες. Το Σώμα, όπου οι γερουσιαστές υπηρετούν για έξι χρόνια, είναι μοιρασμένο στη μέση και οι Δημοκρατικοί έχουν επί του παρόντος τον έλεγχο, αφού η έδρα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις μετράει διπλή. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόνο μία έδρα για να πάρουν τον έλεγχο.

    Μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς -από πλευρά κριτηρίου της ψήφου των Αμερικανών- εμφανίζεται ο… πληθωρισμός. Ο τελευταίος αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ψήφο των Αμερικανών, σύμφωνα με το exit poll του CNN, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με ποσοστό 32%, ενώ ακολουθούν οι αμβλώσεις με ποσοστό 27% και η εγκληματικότητα με ποσοστό 12%.

    Κατά την ίδια δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν φαίνεται να εγκρίνει τη διακυβέρνηση Μπάιντεν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής 45%, έναντι 54% όσων τον αποδοκιμάζουν. Ο Λευκός Οίκος, άλλωστε, είχε συμβιβαστεί με την ιδέα απώλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων από νωρίς χθες, προσβλέποντας στη διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

    ***

    Σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα η νίκη (τελικό αποτέλεσμα) του Δημοκρατικού Φέτερμαν έναντι του Ρεπουμπλικάνου Τούρκου υπήκοου Οζ που αναμετρήθηκαν στην Πενσιλβάνια για τη Γερουσία. Η έδρα αυτή είναι κρίσιμη και μπορεί να δώσει την πλειοψηφία στους Δημοκρατικούς στη Γερουσία.

    Στην Πενσιλβάνιας  ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «κατέβασε» στον πολιτικό στίβο τον Τούρκο πολίτη, που διαθέτει και αμερικανική υπηκοότητα, Δρα. Μεχμέτ Όζ, ο οποίος είναι ο άνθρωπος μέσω του οποίου ο Ταγίπ Ερντογάν επεδίωκε τη μεγάλη του αντεπίθεση για να αλώσει την αμερικανική Γερουσία.

    Οι Δημοκρατικοί έστειλαν στην πολιτεία τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και αναγκάστηκαν, για να επηρεάσουν την ψήφο των μαύρων ψηφοφόρων να ζητήσουν από τον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου τους, του Τζον Φέττερμαν.

    Ο τελευταίος έχει κάνει εξαιρετικές δηλώσεις για τα εθνικά μας θέματα και την Αρμενική Γενοκτονία και λόγω αυτού, είχαν κινητοποιηθεί οι ομογενείς μας και οι Αρμένιοι. Η εκλογή  Φέττερμαν θα είναι μία ισχυρή φωνή για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία στη Γερουσία.

    ***

    Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μετατρέψει τις ενδιάμεσες εκλογές σε ψήφο εμπιστοσύνης για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι έπρεπε να πληρώσουν το τίμημα για την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, ενισχύοντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία το 2020. Οι ηγέτες του GOP θα προτιμούσαν να μείνει ο Τραμπ εντελώς έξω από τις εκλογές – αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

    Αλλά εδώ είναι η ουσία. Μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων σήμερα, ειδικά στη Βουλή, σημαίνει ότι δύο χρόνια αφότου ο Τραμπ έφυγε ντροπιασμένος, ο Τραμπισμός επιστρέφει στην εξουσία.

    ***

    Οι τιμές ενέργειας και ο Τσίπρας. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του HEPI (Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών Ενέργειας) για τον Οκτώβριο του 2022, η τιμή λιανικής στην Ελλάδα ήταν η δεύτερη φθηνότερη, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια, που έχει του 90%, των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών. Ηχώρα μας είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%. (Τώρα γιατί ο κ. Τσίπρας  επαναλαμβάνει ψευδώς ότι οι Έλληνες πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα, είναι νομίζουμε λογικό. ” Δεν μπορώ διαφορετικά… Το ψέμα είναι στη φύση μου” που θα έλεγε και στον ψυχαναλυτή του.)

    ***

    Η ενεργειακή μετάβαση συνιστά μια ευκαιρία και μια στρατηγικη αναγκαιότητα τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη σύνοδο της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στην Αίγυπτο.

    Τόνισε ακόμη, ότι η ενεργειακή μετάβαση θα βοηθήσει την Ελλάδα να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο καθώς για ολόκληρες δεκαετίες αποτελεί εισαγωγέα ενέργειας με συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της. «Αυτό τώρα αλλάζει», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Η μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα θα βασίζεται στους άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται σήμερα από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό.»

    ***

    Νευράκια… Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσασβούσογλου, εξέφρασε χθες τον εκνευρισμό και την αμηχανία της Άγκυρας για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35 αλλά και την υποστηρικτική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.«Η ισορροπία των ΗΠΑ έχει χαλάσει σε Κύπρο και Ελλάδα. Έχουμε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου».

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή την παραλαβή των δύο καινούργιων Rafale, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα για τα F-35, ενώ είπε ότι αναμένονται άλλα τέσσερα Rafale και ότι ναυπηγείται η 2η Belharra. Παράλληλα τόνισε ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς ο εκσυγχρονισμός των 83 F-16 στην εκδοχή “Viper”, την πιο προηγμένη εκδοχή στον κόσμο σήμερα».«Τα επόμενα τέσσερα “Rafale” από τη δεύτερη εξάδα θα παραδοθούν στο προσεχές διάστημα, με ρυθμό περίπου ένα ανά μήνα. Κι έπεται συνέχεια» επισήμανε ακόμη.

    ***

    Στις αγορές για 10 δισ. ευρώ θα βγει η Ελλάδα το 2023, υπολογίζει η DZ Bank, σε μία χρονιά όπου οι συνολικές δανειακές ανάγκες των χωρών της Ευρωζώνης προβλέπονται στα 1,15 τρισ. ευρώ, αυξημένες κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Ανεξάρτητα του πόσο έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να κρατά τακτική επικοινωνία με τις αγορές, εξηγούν οι αναλυτές.

    ***

    Άνοιξε η συζήτηση για το χρέος στην Ευρώπη.  Η Κομισιόν προετοίμασε ένα “σχέδιο  συζήτησης” για την αναθεώρηση του Συμφώνου του Μάαστριχτ που προβλέπει πιό ευέλικτες και διαφορετικές διαδικασίες για τη μείωση του χρέους σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

    Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα πρέπει να θέτουν τους δικούς τους “δημοσιονομικούς στόχους και δεσμεύσεις για δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις , οι οποίες μαζί θα διασφαλίζουν σταδιακή μείωση του χρέους τους”. Και αυτό με τρόπο που να μην παρεμποδίζει ‘τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη τους”.

    Με δυό λόγια, η Επιτροπή θέλει να δώσει στις υπερχρεωμένες χώρες περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα χρέη τους. Επιπλέον, οι χώρες πρόκειται να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία στη μείωση του χρέους τους. Για τις χώρες με χρέος άνω του 60%, (όπως η Ελλάδα) η Επιτροπή προτείνει μια πορεία σταδιακής μείωσης του χρέους για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    ***

    Παγκόσμιος συναγερμός. Αίσθηση προκαλεί η κίνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να θέσει την Κίνα σε πολεμική ετοιμότητα. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV, ο Πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η Κίνα θα ενισχύσει την στρατιωτική προετοιμασία της για οποιονδήποτε πόλεμο..

    Η Κίνα, η οποία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στρατό στον κόσμο, έχει επανειλημμένα απειλήσει να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία εάν χρειαστεί, ενώ ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το νησί.

    Τον περασμένο μήνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έκανε μια σημαντική προσθήκη στο Σύνταγμά του σχετικά με την «αποφασιστική αντίθεση και αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και την «αποφασιστική εφαρμογή της πολιτικής της μίας χώρας, δύο συστημάτων».

    ***

    “Λυγίζουν” τα νοικοκυριά στην Ευρώπη. Απαισιόδοξοι είναι οι Ευρωπαίοι για την οικονομική τους κατάσταση, καθώς ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, “λυγίζουν” τα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των κατοίκων έξι ευρωπαϊκών χωρών – μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας – δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τα έξοδά του, σύμφωνα με το Reuters.

    Οι πολίτες των έξι κρατών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν σε ποσοστό 64% ότι αδυνατούν «συχνά» ή «κάποιες φορές» να αποφασίσουν ποιες δαπάνες θα περιορίσουν. Ποσοστό 28% είπε ότι υπερβαίνει το όριο ανάληψης από τον τραπεζικό λογαριασμό του ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα κάθε μήνα, ενώ το 27% ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει το σπίτι του.

    Η πλειονότητα των Ευρωπαίων δεν εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον. Ποσοστό 55% των ερωτηθέντων είπε ότι διατρέχει «μεγάλο» ή «αυξημένο» κίνδυνο να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, με το 17% από αυτούς να εκτιμά ότι αυτή η πιθανότητα είναι «πολύ υψηλή».

    ***

    Η πτώση των μετοχών μέχρι στιγμής φέτος μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων και τη διεύρυνση των spreads, όπως τονίζει η UBS εξηγώντας τη βουτιά 20% που σημειώνουν βασικοί διεθνείς δείκτες από τις αρχές του έτους. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, η ύφεση της οικονομίας δεν έχει ακόμη “τιμολογηθεί”. Και αυτό, με δυό  λόγια, σημαίνει ότι δεν έχουμε δει ακόμα τον “πάτο” των αγορών.

    ***

    Τα εμβόλια κατά του καρκίνου θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα τα επόμενα 10 χρόνια χάρη στην πρόοδο που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας , ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

    Οι Ugur Sahin και Ozlem Tureci, οι ιδρυτές των κορυφαίων κατασκευαστών εμβολίων κατά του κορωνοϊού BioNTech, δήλωσαν ότι οι βελτιώσεις στην τεχνολογία mRNA κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέβαλαν στην επιτάχυνση της έρευνας.( healtmag.gr.)

    ***

    “Το αλλόκοτο και το παράδοξο της ΣΥΡΙΖΑϊκής θέσης που ενοχοποιεί άνευ στοιχείων, είναι ότι απαιτεί από (αυτόν που καταγγέλλει ως) «ένοχο» να φέρει αποδείξεις της αθωότητάς του, γράφει ο Δημήτηρης Ευθυμάκης στο protagon.gr. (Ο κ. Τσίπρας σε λίγο θα μας πεί ότι θα αλλάξει και το νομικό πολιτισμό μας, με “ένα νόμο και ένα άρθρο”…)

    Θήτα Ευγενικός

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή