Πως ένα βασιλικό διάταγμα άλλαξε την ιστορία της Ελλάδας…

Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε ότι στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του ελληνικού κράτους η 25η Μαρτίου γιορταζόταν την Πρωτοχρονιά.

Η ημερομηνία αυτή είχε κατοχυρωθεί επίσημα από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, καθώς την πρωτοχρονιά του 1822 είχε ψηφιστεί το πρώτο ελληνικό σύνταγμα.  Αυτός ήταν και ο λόγος που στη συνέχεια επιλέχθηκε ως η πρώτη ημέρα της ανεξαρτησίας.

Αυτό συνέβη γιατί στην πραγματικότητα η επανάσταση του 1821 δεν είχε ξεκινήσει ποτέ ούτε από κάποιο συγκεκριμένο χώρο αλλά ούτε και συγκεκριμένο χρόνο.

Η μεταφορά του εορτασμού από την Πρωτοχρονιά στην 25η Μαρτίου έγινε ουσιαστικά το 1838, με επίσημο βασιλικό διάταγμα, μετά από πρόταση της Γραμματείας επί των Εκκλησιαστικών και της Δημόσιας Εκπαιδεύσεως.

Στην ουσία βέβαια κάθε Πρωτοχρονιά η επανάσταση απλά μνημονευόταν ως εθνική επέτειος, δίχως όμως εκδηλώσεις.

Ως εθνική εορτή, καθιερώθηκε από τον Όθωνα. Στο σχετικό διάταγμα του, αναφέρθηκε στη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προσθέτοντας πως γινόταν λαμπρότερη επειδή εκείνη την ημέρα είχε ξεκινήσει ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

Ο Όθωνας λοιπόν και οι σύμβουλοι του ήταν αυτοί που επέλεξαν την 25η Μαρτίου ως ημέρα αρχής της επανάστασης, ενώ διάφοροι ιστορικοί έβαλαν και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό να υψώσει το λάβαρο της επανάστασης, χωρίς να γνωρίζουν ότι στα απομνημονεύματά του ο δεσπότης είχε ήδη γράψει πως εκείνη την ημέρα δεν βρισκόταν στην Αγία Λαύρα, αλλά στα Νεζερά της Αχαΐας.

Πιθανότατα ο Όθωνας προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να αποκόψει κάθε ιστορική σύνδεση της εθνικής επετείου με την Α’ Εθνοσυνέλευση, άρα και την ψήφιση του συντάγματος, λέξη που μόνο στο άκουσμά της ο βαυαρός βασιλιάς πάθαινε αλλεργία.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή