Πώς η Άγκυρα ανακατεύει τα νερά της Μεσογείου πριν τις τουρκικές εκλογές

Σε κινήσεις μεγαλοϊδεατισμού μοιάζει να προβαίνει ο Ερντογάν, προκειμένου να εντυπωσιάσει το εκλογικό σώμα της χώρας του, πριν τις τουρκικές εκλογές. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων, πιέζεται από την πτώση της τουρκικής οικονομίας.

Οι κινήσεις του έχουν στόχο τη συγκράτηση του σε ανεκτά επίπεδα του ηθικού του τουρκικού λαού, λένε οι ξένοι παρατηρητές. Έτσι, αναφέρουν, χρησιμοποιεί διάφορα προκλητικά μέσα προσπαθώντας να αναδείξει την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας στη Μεσόγειο  και να πείσει τους Τούρκους ότι η χώρα τους είναι ισχυρή.

Η διαρκής πρόκληση στη Μεσόγειο

Η Τουρκία εξετάζει την πιθανότητα να εφαρμόσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό να εξορύξει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, προσβλέποντας σε περιοχές που ανήκουν δικαιωματικά στην Κύπρο.

Αν και μέρος του νησιού και των θαλάσσιων περιοχών ελέγχονται από το τουρκικό ψευδοκράτος, η μεταφορά  του πλωτού γεωτρυπάνου της Τουρκίας στα θαλάσσια οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, θα εντείνει την κατάσταση προσβάλλοντας συμφέροντα, όχι μόνο ελληνοκυπριακά αλλά και άλλων χωρών που εκτιμούν ότι η περιοχή έχει αποθέματα πετρελαίου.

Συγκέντρωση δυνάμεων

Πιο συγκεκριμένα, ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη ναυτική παρουσία στη θάλασσα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ενώ η αμερικανική εταιρία πετρελαίου Exxon Mobil αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες μετά το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τους προηγούμενους μήνες η Τουρκία αντέδρασε σε αντίστοιχες απόπειρες γεώτρησης που είχαν συμφωνηθεί με την κυπριακή κυβέρνηση, με τον ισχυρισμό ότι ποσοστά των συμφερόντων που προκύπτουν στην  ΑΟΖ της Κύπρου ανήκουν στην Τουρκία. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι στις σχετικές για συζητήσεις την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου έπρεπε να είχαν εντάξει και την Άγκυρα.

Τα θαλάσσια σύνορα

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ξένοι αναλυτές, “με τα συμφέροντα ξένων εταιριών να πλήττονται από την προκλητική στάση της Τουρκίας, οι ξένες εταιρίες, κυρίως των ΗΠΑ και της Γαλλίας, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν έναν πιο αξιόπιστο εταίρο”.

Για αυτό το λόγο, λένε, και η Ελλάδα από την πλευρά της προσπαθεί να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της με Αίγυπτο και Λιβύη, ώστε να διασφαλίσει την ηρεμία στις συνεργασίες της με ξένες εταιρίες και να αποφύγει εμπλοκές και επεισόδια. Ωστόσο, η Αίγυπτος καθυστερεί τις συνεννοήσεις, ενώ η πολιτική κατάσταση της Λιβύης περιέχει εγγενείς δυσκολίες.

[more]

Επιχείρηση “υψηλό ηθικό”

Η Τουρκία προβαίνει σε αγορές και παραγγελίες στρατιωτικού εξοπλισμού. Πριν λίγο καιρό, η Άγκυρα ολοκλήρωσε την απόκτηση έξι υποβρυχίων γερμανικής τεχνολογίας. Στο μεταξύ, έχει παραγγείλει τριάντα αμερικάνικα αεροσκάφη τύπου F-35 και στόχος της είναι να εξοπλίσει την αεροπορία της με ακόμη εβδομήντα. Το πρώτο αεροσκάφος φαίνεται ότι θα παραληφθεί εντός 18 μηνών, ωστόσο η ολοκλήρωση της παραγγελίας (πόσο μάλλον η επέκτασή της σε εκατό αεροσκάφη) θα κριθεί από το βαθμό οικονομικής ύφεσης που επικρατεί στην Τουρκία.

Η απάντηση της Ελλάδας

Ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε ανάγκη εκσυγχρονισμού της ελληνικής άμυνας και η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε έγκριση έναρξης συζητήσεων για την απόκτηση των υπερηχητικών αεροσκαφών F-16, παρά τα στενά περιθώρια της οικονομίας, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται και η πώληση των ναυπηγείων της Σύρου σε αμερικανικά συμφέροντα, ενώ ξεκινούν συζητήσεις με τη Γαλλία για συνεργασίες που αφορούν στο πολεμικό ναυτικό της χώρας. .

Με δύο λόγια

Η Μεσόγειος κάθε άλλο παρά ήρεμα και ασφαλή νερά θυμίζει, με την Τουρκία να ανακατεύει τη θάλασσα δημιουργώντας δίνες και επικίνδυνους κυματισμούς, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανήκουν σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.Οι εντάσεις θα συνεχιστούν.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή