Πως φτάσαμε στη σύγκρουση του Λευκού Οίκου με την Τουρκία – Όλο το παρασκήνιο από το Πεντάγωνο

Μία κρίσιμη σύσκεψη στο Πεντάγωνο υπήρξε ο καταλύτης των Αμερικανοτουρκικών σχέσεων.Όταν οι στρατηγοί του Πενταγώνου εξήγησαν στους διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο του αμερικανικού μαχητικού F-35, και ότι έχει τη δυνατότητα να κλέψει τα απόρρητα μυστικά του, αυτοί γνώριζαν ότι η Αμερική και η Τουρκία εισέρχονταν σε μία ευθεία σύγκρουση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της συζήτησης, οι διπλωμάτες άκουσαν επίσης ότι οι S-400 και τα F-35, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν ταυτόχρονα στους ίδιους χώρους. Ο φόβος των στρατηγών είναι υπαρκτός αφού οι μυστικές υπηρεσίες πιστοποίησαν ότι οι Ρώσοι κατασκεύασαν ένα αντιπυραυλικό σύστημα που παρόμοιό του δεν υπάρχει στον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που όλοι συμφωνούσαν ότι στο θέμα της Τουρκίας δεν χωρά καμία υποχώρηση, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε στείλει -στην άγνοια του- λάθος μηνύματα στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διπλωμάτες ενημέρωσαν τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο έργο να ενημερώσει τους Τούρκους και ταυτόχρονα να τους προειδοποιήσει για τις συνέπειες. O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνόδευσε στο Πεντάγωνο τον κ. Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μαικ Πενς και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Ήταν 15 Μαρτίου. Εκεί άκουσε και ο ίδιος την απόφαση των στρατηγών: Τα F-35 δεν θα δοθούν στην Τουρκία αν τελικά αγοράσει τους S-400.

Ο πρώτος που πληροφορήθηκε την απόφαση ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε ακόμα μία προσπάθεια να πείσει τον κ. Πομπέο. Κατέθεσε πρόταση η οποία λίγο-πολύ ανέφερε ότι οι S-400 αγοράζονται για την εθνική άμυνα της Τουρκίας και δεν θα έχουν την παραμικρή εμπλοκή με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Όμως, δεν ήταν αυτό το ζητούμενο.

Η Τουρκία έδωσε έωλες διαβεβαιώσεις για την προστασία των F-35. Έτσι ο κ. Πομπέο του μετέφερε την τελική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτή εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς: Ακυρώστε την αγορά του ρωσικού συστήματος. Εκεί τελείωσε η συζήτηση καθώς ο κ. Τσαβούσογλου είχε εξαντλήσει τα όρια διαπραγμάτευσης που έθεσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Αργότερα, και αφού είχε συναντήσει και τον Τζον Μπόλτον στο Λευκό Οίκο, δέχθηκε τους δημοσιογράφους στους οποίους παρουσιάστηκε …ανένδοτος, ισχυριζόμενος ότι «τα είπε» στον κ. Πομπέο και στον κ. Μπόλτον. Στην πραγματικότητα «τα άκουσε»…

Χθες, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, ο κ. Πομπέο δήλωσε: «Όπως μου εξήγησαν στο Πεντάγωνο, είναι αδύνατο ταυτόχρονα να υπάρχουν στον εναέριο χώρο τα F-35, την εποπτεία του οποίου έχουν σε σημαντικό βαθμό τα συστήματα S-400. Δεν είναι τόσο καλή η περιγραφή μου από τεχνολογικής απόψεως, αλλά η τεχνολογία αυτή δεν μπορεί να συνυπάρχει, πράγμα που καταστήσαμε σαφές στην Τουρκία μέσω των διαύλων του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας. Είναι ένα σοβαρό τεχνολογικό πρόβλημα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι η ίδια κατασκευάζει σημαντικά εξαρτήματα για τα F-35 και δεν είναι μόνο αγοραστής αλλά και μέρος της αλυσίδας των πωλήσεων» στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους. Καταστήσαμε σαφές, ότι τίποτα από αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν αν αγοράσουν τους S-400. Στη συνέχεια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας εκ μέρους των ΗΠΑ σύμφωνα με τον νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA-νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

ΠΗΓΗ: hellasjournal

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή