Πώς η αίσθηση της όσφρησης μπορεί να μας σώσει από επερχόμενο κίνδυνο

Η ικανότητα ανίχνευσης και αντίδρασης στη μυρωδιά μιας πιθανής απειλής είναι προϋπόθεση για την επιβίωση μας. Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, οι ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία κατάφεραν να μελετήσουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα εντοπίζει μια μυρωδιά που αντιπροσωπεύει κίνδυνο. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο PNAS, δείχνει ότι οι αρνητικές μυρωδιές που σχετίζονται με δυσάρεστες ή ενοχλητικές διαδικασίες, προκαλούν μια φυσική απάντηση αποφυγής.

“Η ανθρώπινη αντίδραση αποφυγής σε δυσάρεστες μυρωδιές που σχετίζονται με τον κίνδυνο θεωρείται από καιρό ως συνειδητή γνωστική διαδικασία, αλλά η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι είναι ασυνείδητη και εξαιρετικά γρήγορη”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Behzad Iravani, ερευνητής στο Τμήμα Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet.

Το οσφρητικό όργανο καταλαμβάνει περίπου το 5% του ανθρώπινου εγκεφάλου και μας επιτρέπει να διακρίνουμε πολλά εκατομμύρια διαφορετικές μυρωδιές. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των μυρωδιών συνδέεται με απειλή για την υγεία και την επιβίωσή μας, όπως αυτή των χημικών και των σάπιων τροφίμων. Τα σήματα οσμής φτάνουν στον εγκέφαλο μέσα σε 100 έως 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου αφού εισπνευστούν από τη μύτη.

Η επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών εξαρτάται από την ικανότητά τους… 

Διαβάστε περισσότερα στο Healthmag.gr

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή