Πως η Ελλάδα μπορεί το 2021 να πετύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις προβλέψεις. «Κλειδί» οι εξελίξεις στον τουρισμό και η οικοδομική δραστηριότητα

Αναπτυξιακός νόμος: 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων

Ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όλα θα είναι διαφορετικά στην οικονομία σε σχέση με τους πρώτους έξι μήνες αλλά και με το 2020, το θεωρούν δεδομένο στο οικονομικό επιτελείο. Και δεν είναι μόνο η έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος Ελλάδα 2.0 και οι μεγάλες εισροές πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνει το χαμόγελο στα χείλη των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων.

Είναι μία σειρά από στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μπορούν να έχουν πέσει έξω και ο τελικός απολογισμός να είναι πολύ καλύτερος από τις προβλέψεις. Άλλωστε και για το 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για διψήφια μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά τελικά η πτώση αν και ήταν μεγάλη περιορίστηκε στο 8,2%.

Ποια είναι τα “κλειδιά” για την υψηλότερη ανάπτυξη

Ευχή όλων όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις σε καθημερινή βάση είναι να έχουν πέσει έξω στις προβλέψεις τους και τα πράγματα να κινηθούν καλύτερα. Θυμίζουμε ότι τα Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει ανάπτυξη 3,6% το 2021, ποσοστό που θα καλύψει περίπου κατά το ήμισυ τις απώλειες του προηγούμενου έτους και θα βάλει τις  βάσεις για το άλμα της οικονομίας το 2022.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ;

Πρώτος και καλύτερος ο τουρισμός. Γράφαμε μόλις χθες ότι το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι εισπράξεις το 2021 θα είναι στο 40-45% σε σύγκριση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019. Αν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν καλύτερα και οι εισπράξεις ανέλθουν στο 50-55% σε σύγκριση με το 2019 τότε σε απόλυτους αριθμούς οι εισπράξεις θα φθάσουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτόματα το ΑΕΠ θα έχει μία μονάδα επιπλέον αύξηση.

Η αύξηση των καταθέσεων και η ιδιωτική κατανάλωση

Δεύτερον η αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση. Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών που καταγράφηκε εν μέσω πανδημίας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Αν λοιπόν από τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ που αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών πέσουν στην αγορά περίπου μισά τότε η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι σίγουρα πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα.

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”

Τρίτον η υλοποίηση του προγράμματος “Εξοικονομώ“. Μόλις προχθές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι το Σεπτέμβριο θα αρχίσει η υλοποίηση του νέου κύκλου του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα πέσουν σταδιακά στην αγορά για την αναβάθμιση κατοικιών και η κλάδος των κατασκευών θα πάρει «βαθιά» ανάσα μετά από πολλά χρόνια προβληματικής λειτουργίας.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένες περιοχές στην Αττική παρουσιάζουν οικοδομική δραστηριότητα, η οποία είχε εξαφανισθεί μετά το 2009.

Τι σημαίνουν όλα αυτά. Ότι εφόσον οι εξελίξεις με την πανδημία είναι υπό έλεγχο τότε η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 θα ξεπεράσει το 4%. Εξέλιξη ιδιαίτερα θετική τόσο όσον αφορά τη συγκράτηση των ελλειμμάτων αλλά και για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις της κάνει λόγο για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 κατά 4,1%.

Καμία δημοσίευση για προβολή