Πώς η ευρωπαϊκή Super League κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες: Τα «παιχνίδια εξουσίας» και ο ρόλος του Αμπράμοβιτς

Μόλις 48 ώρες κράτησε η «επανάσταση των ισχυρών» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς το σχέδιο για την δημιουργία μιας κλειστής λίγκας κατέρρευσε λίγο μετά τη δημοσιοποίησή του.

Η δημιουργία της διαβόητης Ευρωπαϊκής Super League, την οποία ανακοίνωσαν 12 από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης, αν όχι του πλανήτη, πλέον αποτελεί απλώς ένα σχέδιο επί χάρτου, καθώς οι έξι αγγλικές ομάδες που συνυπέγραψαν τη δημιουργία της (Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Τότεναμ) αποχώρησαν ομαδικά στις 20 Απριλίου.

DOA

Παράλληλα, οι δύο από τις τρεις ισπανικές ομάδες που συμμετείχαν στο σχέδιο -η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης- ανακοίνωσαν και αυτές ότι προτίθενται να αποχωρήσουν, ενώ παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και η ιταλική Ίντερ. Όπως λένε και οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Super League μπορεί πλέον να θεωρείται ως DOA.

Και όχι μόνον αυτό: ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους και ο Εντ Γούντγουορντ της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ παραιτήθηκαν από τις διοικητικές θέσεις στις ομάδες τους και από τα όργανα της UEFA, ενώ οι οπαδοί της Άρσεναλ και της Λίβερπουλ απαιτούν εδώ και τώρα την αποχώρηση των μεγαλομετόχων των ομάδων, που και οι δύο είναι επενδυτικά σχήματα από τις ΗΠΑ.

Η μήνι των οπαδών

Πώς όμως φθάσαμε στην κατάρρευση του μεγαλεπίβολου αυτού σχεδίου; Βασικό ρόλο έπαιξαν οι σφοδρές αντιδράσεις των οπαδών των ομάδων που θα συμμετείχαν στην ESL, οι οποίοι, κυριολεκτικά βγήκαν στο δρόμο και απαίτησαν να μην συμβεί κάτι τέτοιο, απειλώντας ακόμα και με μποϊκοτάζ τους αγαπημένους τους συλλόγους. Ειδικά στην Αγγλία, οι αντιδράσεις ήταν έντονες και δραματικές.

Μαστίγιο και καρότο από UEFA

Παράλληλα, η UEFA έπαιξε σωστά τα χαρτιά της: με «μαστίγιο» την απειλή σοβαρότατων κυρώσεων στους συλλόγους και τους παίκτες και «καρότο» το νέο σχήμα του Champions League αλλά και οικονομικά κίνητρα για τις ομάδες, έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει την «επανάσταση των πλουσίων» να ανατρέψει το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έχοντας, δε, στο πλευρό της και ισχυρούς συλλόγους όπως οι γερμανικές Μπάγιερν και Ντόρτμουντ και η γαλλική Παρί Σεν Ζερμαίν, έμοιαζε εξαρχής να έχει το πάνω χέρι.

Ο ρόλος του Αμπράμοβιτς

Κρίσιμος θεωρείται και ο ρόλος του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που είπε ότι αποχωρεί από το σχέδιο, στέλνοντας το μήνυμα ότι προτιμά να παραμείνει στο σχήμα της UEFA, παρά να ρισκάρει την περιθωριοποίηση της ομάδας του και την οργή των οπαδών της.

Τώρα, πλέον, μένει να δούμε πώς θα μεταχειριστεί τους «επαναστάτες» η UEFA, καθώς ο ένας μετά τον άλλο επιστρέφουν λέγοντας «συγγνώμη, λάθος».

Καμία δημοσίευση για προβολή