Πως η Κίνα σχεδιάζει να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές και να κυριαρχήσει στις νέες υποδομές

Η Κίνα σκοπεύει να κυριαρχήσει στις εμπορικές εξαγωγές και τις διεθνείς συναλλαγές τα επόμενα χρόνια. Προσβλέπει στην αύξηση της ισχύος της με έργα υποδομών στις 3 από τις 5 ηπείρους στον πλανήτη και επιδιώκει  να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης στο παιχνίδι του εμπορίου.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σχεδιάζει να γράψει ιστορία και να διαμορφώσει τους κανόνες του παιχνιδιού…

Η Μεγάλη Ιδέα της Κίνας

Μετά το σχέδιο Μάρσαλ, το παγκόσμιο έργο υποδομών BRI που έχει αναλάβει η Κίνα κι έχει ως τώρα ολοκληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι του, είναι ίσως το μεγαλύτερο πρότζεκτ και η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα.

Το BRI (Belt and Road Initiative) είναι ένα σύστημα λιμανιών, σιδηροδρομικών γραμμών, οδικών δικτύων και αγωγών που διασυνδέει 65 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Αυτή τη στιγμή η Κίνα έχει ολοκληρώσει πάνω από το 50% των λιμανιών κι έχει δημιουργήσει περίπου τα 3/4 του δικτύου αγωγών που είναι στο πρότζεκτ.

Επιπλεόν, έχει καλύψει περίπου τα 3/4 των χιλιομέτρων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων που έχουν σχεδιαστεί, με τα δίκτυα που ενώνουν την Ασία με την Ευρώπη μέσω Ρωσίας να έχουν ολοκληρωθεί και να απομένουν αυτά που διασχίζουν τη Μέση Ανατολή.

Ποιους ενοχλεί και γιατί;

Με την ολοκλήρωση του σχεδίου BRI, οι χώρες που είναι εμπλεκόμενες θα έρθουν αντιμέτωπες με την επιβολή των κινέζικων κανονισμών. Ωστόσο, με τις οικονομίες της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Ινδίας σε πτώση, οι παγκόσμιες οικονομίες βλέπουν το έργο αυτό ως Δούρειο Ίππο των κινεζικών γεωπολιτικών, στρατιωτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Ποιοι αντιδρούν πρώτοι και πώς;

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι το σχέδιο ανάπτυξης του Πεκίνου με ορίζοντα το 2025, που απειλεί την κυριαρχία τους στην παγκόσμια οικονομική κι εμπορική κατάταξη.

Ωστόσο, η Ευρώπη είναι αυτή που αντιδρά πρώτη στο σχέδιο BRI και ξεκινά να βάλει πολιτικά εμπόδια. Γερμανική εφημερίδα διέρρευσε ότι 27 από τα 28 κράτη-μέλη επέκριναν το BRI (εκτός της Ουγγαρίας) μέσω των πρεσβευτών τους στην Κίνα, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το σχέδιο υπονομεύει το ελεύθερο εμπόριο και γέρνει τη ζυγαριά υπέρ των κινεζικών εταιριών.

[more]

Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα υποστηρίζει ότι το πρότζεκτ BRI είναι ένα φιλικό μοντέλο ανάπτυξης που δεν απειλεί κανέναν.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε ένα βίντεο made in China που εξηγεί το σχέδιο σαν κάποιος να διηγείται ένα παραμύθι σε παιδιά που πάνε για ύπνο, χρησιμοποιώντας ορολογία που παραπέμπει στα 400 χρόνια ευημερίας και ανάπτυξης της δυναστείας των Χαν στην Κίνα.

Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να διαφοροποιήσει το BRI και το σχέδιο της Κίνας από την τάξη πραγμάτων που έχουν επιβάλλει οι αυτοκρατορίες των Βρετανών και των Αμερικάνων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει καθηγητής ιστορίας.

Με δύο λόγια

Γενικά, οι Κινέζοι φαίνεται ότι ακολουθούν την παλιά τακτική των Αρχαίων Ελλήνων και των Μογγόλων, την οποία εφάρμοσαν επιτυχώς Βρετανοί και Αμερικάνοι και που δεν είναι άλλη από το να ασκήσουν γεωπολιτική και οικονομική πίεση μέσω των εμπορικών δεσμών. Ο στόχος τους είναι να βάλουν την σφραγίδα τους στον 21ο αιώνα και δεν τους τρομάζει το μέγεθος των έργων που αναλαμβάνουν γιατί πάνε βάσει προγράμματος.

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή