Πώς η Κίνα σχεδιάζει να υποκαταστήσει το δολάριο με το γουάν και ο ρόλος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα -ανάλογα με την εξέλιξή της, φυσικά- προχώρησε το Πεκίνο, στην προσπάθειά του να καταστήσει το κινεζικό νόμισμα, το γουάν, ως το κυρίαρχο νόμισμα διεθνών συναλλαγών.

Κοινό ταμείο για δύσκολους καιρούς

Όπως ανακοίνωσε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή, η κεντρική τράπεζα της χώρας, συμφώνησε με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών -γνωστή με τα αρχικά της, BIS, αλλά και με το προσωνύμιο «η τράπεζα των κεντρικών τραπεζών»- για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ρευστότητας σε Ρενμίνμπι (μια άλλη ονομασία του γουάν), με στόχο το ταμείο αυτό να παρέχει στήριξη στις κεντρικές τράπεζες που συμμετέχουν, σε περιόδους αστάθειας των αγορών.

Εκτός από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, στο Ταμείο σε πρώτη φάση θα συμμετέχουν και οι κεντρικές τράπεζες της Μαλαισίας, της Χιλής, του Χονγκ Κονγκ, της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης. Το κάθε ίδρυμα θα συνεισφέρει στο ταμείο ποσό ύψους τουλάχιστον 15 δισ. γουάν (περίπου 2,2 δισ. δολάρια) ή το αντίστοιχο ποσό στο αμερικανικό νόμισμα και θα δωθούν στην BIS, δημιουργώντας ένα κοινό απόθεμα.

Οι στόχοι της Κίνας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, «όταν θα υπάρχει ανάγκη για ρευστότητα, οι συμμετέχουσες κεντρικές τράπεζες, όχι μόνο θα μπορούν να “τραβούν” από τη δική τους συμμετοχή, αλλά θα αποκτούν πρόσβαση σε επιπλέον κεφάλαια μέσα από ένα αμοιβαιοποιημένο παράθυρο ρευστότητας», ενώ η BIS ανακοίνωσε ότι το ποσό της συνεισφοράς μπορεί να είναι σε γουάν ή δολάριο.

Η κίνηση αυτή του Πεκίνου θεωρείται ότι αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Κίνας να «σπρώξει» ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών το γουάν και η ίδια να «απεξαρτηθεί» από το αμερικανικό δολάριο και ως βασικό συναλλαγματικό νόμισμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη Κίνα και Σαουδική Αραβία σύνηψαν συμφωνία για αγορά πετρελαίου με την πληρωμή να γίνεται σε ρενμίνμπι.

Το «παιχνίδι» των BRICS 

Κάποιοι οικονομολόγοι χαρακτήρισαν ως «συμβολική» τη συμφωνία, ωστόσο, έσπευσαν να επισημάνουν ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια πρώτη κίνηση στην κατεύθυνηση της μείωση της εξάρτησης των παγκόσμιων αγορών από το δολάριο. Σημειώνεται ότι τον Μάιο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 80,6 δισ. δολάρια και έφτασαν σε αξία τα 3,13 τρισ. δολάρια, παραμένοντας τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια «απεξάρτησης» από το δολάριο δεν αποτελεί στόχο μόνο της Κίνας, αλλά του συνόλου των χωρών που αποτελούν το ακρωνύμιο BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), ενώ το τελευταίο διάστημα κινήσεις προς την ένταξή του στη συγκεκριμένη ομάδα χωρών κάνει και το Ιράν, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία, η Αργεντική, το Μεξικό και άλλες.

Καμία δημοσίευση για προβολή