Πως η στρατιωτική συμφωνία της Κίνας με το Πακιστάν επηρεάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Υπερσύγχρονα αεροσκάφη, φρεγάτες και υποβρύχια

Πως η στρατιωτική συμφωνία της Κίνας με το Πακιστάν επηρεάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Τα γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια από την Κίνα στην… γειτονιά της συνεχίζονται, σε ένα διάστημα που ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ρωσία και την κρίση στην Ουκρανία.

Πραγματικά, ως μια κίνηση με πολλαπλή σημασία ερμηνεύεται η στρατιωτική συμφωνία του Πεκίνου με το Ισλαμαμπάντ για την πώληση υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών που θα επηρεάσουν τις ισορροπίες μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας.

Αεροσκάφη, υποβρύχια και φρεγάτες

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η Κίνα θα παραδώσει 25 J-10C αεροσκάφη στο Πακιστάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την πρώτη εξαγωγική συμφωνία του Πεκίνου για πολεμικά αεροσκάφη.

Τα υπερσύγχρονα αυτά αεροσκάφη θα βοηθήσουν το Πακιστάν να μειώσει αισθητά το προβάδισμα που απολάμβανε η Ινδία στους αιθέρες, μετά και την εξαγορά 36 γαλλικών Rafale.

Παράλληλα οι Κινέζοι έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν και το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν, πουλώντας του τέσσερις φρεγάτες Type 054A, από τις οποίες η πρώτη παραδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ στη σειρά βρίσκεται και η παράδοση οκτώ σούπερ αθόρυβων υποβρυχίων Type 041 μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της Ινδίας 

Η Ινδία αντιστοίχως έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση του πολεμικού της ναυτικού, με απώτερο στόχο την αύξηση του στόλου της από τα 130 στα 170 πολεμικά πλοία μέχρι το 2027. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι τέσσερις φρεγάτες που κατασκευάζει σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Ειδικά το ζήτημα των ισορροπιών στα θαλάσσια ύδατα του Ινδικού Ωκεανού έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πεκίνο, που ουσιαστικά στοχεύει στην αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας έχοντας στο νου τη δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πακιστανικές ναυτικές βάσεις, εφόσον χρειαστεί.

Γιατί ήθελε το Πεκίνο να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Πακιστάν 

Υπενθυμίζεται ότι η  Κίνα και η Ινδία πέρασαν ένα διάστημα αυξημένης έντασης με αφορμή την συνοριακή τους γραμμή στα Ιμαλάια, όμως οι μεταξύ τους σχέσεις ανέκαθεν δεν ήταν ιδιαίτερα θερμές τόσο λόγω του οικονομικού και εμπορικού τους ανταγωνισμού όσο και των στενών σχέσεων της Ινδίας με τις ΗΠΑ.

Σε συνδυασμό δε, με την χρόνια αντιπαλότητα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ήταν εύλογο πως το Πεκίνο είχε κάθε λόγο να δρομολογήσει ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ.

Μάλιστα, προ ημερών, με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε και είχε συνάντηση με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Καν, στο πλαίσιο της οποίας οι δυο τους κατέληξαν σε σειρά συμφωνιών σε μια πλειάδα από τομείς, από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έως την ψηφιακή τεχνολογία, τις υποδομές, την υγεία και τα εμβόλια, ακόμη και το διάστημα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή