Πως οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, χωρίς να αναλάβουν το ρίσκο

    Σοβαρή κερδοφορία και μέρισμα από τις συστημικές τράπεζες. Στα ύψη τα έσοδα από τόκους

     

     

    Νέα  χρηματοδότηση ύψους 7 δις ευρώ :  Θα τεθεί σε εφαρμογή προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, μέσω παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις Τράπεζες. Τα δάνεια αυτά θα δοθούν ως  κεφάλαια κίνησης, με διάρκεια έως 5 έτη σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους .

    Πως οι τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια χωρίς να αναλάβουν το ρίσκο : Με γρηγορότερες και απλούστερες διαδικασίες θα δίνεται η χρηματοδότηση, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση στα κεφάλαια. Οι τράπεζες δεν θα επιβαρυνθούν σε περίπτωση επιπλοκών στις πληρωμές  των δανειακών δόσεων από τους επιχειρηματίες, καθώς  θα παρέχονται εγγυήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος. Με δεδομένο ότι οι  εμπορικές τράπεζες δεν έχουν την ίδια εμπιστοσύνη που είχαν προηγουμένως στους δανειολήπτες, οι εγγυήσεις της ΤτΕ λύνουν το πρόβλημα των τραπεζών για παροχή ρευστότητας. Έτσι, τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία, ενισχύουν χωρίς πρόσθετο ρίσκο (που μετατοπίζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος) τις επιχειρήσεις,  μειώνοντας έτσι  το ρίσκο και για τα παλαιά τους δάνεια , και ταυτόχρονα δεν επιβαρύνουν αλλά μάλλον  βελτιώνουν την εικόνα των ισολογισμών τους .

    Χωρίς υποθήκες τα δάνεια : Σημαντικό το γεγονός ότι οι δανειολήπτες δε θα χρειάζεται να υποθηκεύσουν ακίνητη περιουσία τους. Αναμένουμε  να είναι ιδιαίτερα υψηλή η ζήτηση για τα συγκεκριμένα δάνεια, εξαιτίας της ευελιξίας που θα δίνεται.

    Σε βάθος 5 ετίας : Μπορεί  βραχυπρόθεσμα ο κίνδυνος να είναι διαχειρίσιμος, ωστόσο μακροπρόθεσμα το μεγάλο στοίχημα θα είναι πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί η χρηματοδότηση στην βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την οικονομική υγεία των επιχειρήσεων  και τι ποσοστό αυτών των δανείων αλλά και των παλαιών θα έχει αποπληρωθεί ομαλά. Το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων εξακολουθεί να παραμένει, ακόμη και αν η μείωση τους την παρούσα φάση έχει σταματήσει να  αποτελεί προτεραιότητα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η μέχρι τώρα αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει προκύψει κατά κύριο λόγο από τις διαγραφές των δανείων και όχι από την ομαλή αποπληρωμή των δόσεων τους.  Αν η κατανάλωση των πολιτών είχε σημειώσει άνοδο, οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να αποπληρώσουν περισσότερο  τις υποχρεώσεις τους.

    H σχέση τραπεζών – κατανάλωσης : H πορεία των τραπεζών εξαρτάται και  από το πόσο θα μειωθεί η εγχώρια κατανάλωση. Την εποχή προ κοροναϊού,  ο μισός πληθυσμός της χώρας μπορούσε οριακά να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, πόσο μάλλον τώρα. Καθοριστικός παράγοντας για την διατήρηση των επιπέδων της κατανάλωσης θα διαδραματίσει ο χρόνος που θα χρειαστεί για την πλήρη επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας.

    Ακολουθώντας Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις : H παροχή εγγυήσεων είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί ιδιαίτερα η ΕΕ σε περιόδους κρίσης για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα. Η χώρα μας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, παρέχει λιγότερες εγγυήσεις. Ο λόγος είναι  το υπέρογκο  δημόσιο χρέος μας και το μεγάλο ποσοστό “κόκκινων” δανείων.

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή