Πως και πότε μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι τον κοροναϊό – Τι δείχνουν οι διεθνείς έρευνες – Ο ρόλος της μετάλλαξης Δέλτα – Αλήθειες και μύθοι για το ιϊκό φορτίο

Πως και πότε μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι τον κορονοϊό

Oλοι οι επιστήμονες, διεθνώς, μπορεί να συμφωνούν πως το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο όπλο απέναντι στην πανδημία, ένα μεγάλο ερώτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό – το εάν, πως και πόσο εύκολα μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι.

ο κίνδυνος μετάδοσης από τους εμβολιασμένους αυξήθηκε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Το φαινόμενο της Μασαχουσέτης

Στις αρχές του Αυγούστου, το CDC δημοσίευσε τα ευρήματά που συνέλεξε μέσα από ένα πολύ μεγάλο δείγμα κρουσμάτων στο Προβινστάουν της Μασαχουσέτης, συμπεραίνοντας ότι το 74% των περιπτώσεων κορονοϊού είχαν εμφανιστεί σε εμβολιασμένους. Και συμπεραίνοντας κάτι ακόμα: οι εμβολιασμένοι άνθρωποι ήταν το ίδιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό με τους ανεμβολίαστους.

Το CDC, κατόπιν αυτών των ευρημάτων, επανήλθε γρήγορα στη σύσταση ότι πρέπει και οι εμβολιασμένοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, υπό τον φόβο μαζική διασποράς του ιού από ασυμπτωματικούς εμβολιασμένους.

Τελικά, και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τέτοια μαζική διασπορά δεν υπήρξε – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι 100% ακίνδυνοι. Οι νέες λοιμώξεις συνεχίζονται, η μετάδοση κι αυτή συνεχίζεται, απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η εξάπλωση μέσω των εμβολιασμένων.

CDC: Σε κάθε έξι θετικούς ανεμβολίαστους αντιστοιχεί ένας εμβολιασμένος

Προσώρας εξακολουθεί να ισχύει η παραδοχή ότι τα εμβολιασμένα άτομα μεταδίδουν συνολικά λιγότερο τον ιό, επειδή έχουν εξ αρχής πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το CDC στην Αμερική διαπίστωσε ότι για κάθε έξι ανεμβολίαστους που βγαίνουν θετικοί στον κορονοϊό αντιστοιχεί ένας εμβολιασμένος.

Και νέες, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ξανά ότι ακόμη και από τη στιγμή που έχουν μολυνθεί, οι εμβολιασμένοι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό από ό,τι οι ανεμβολίαστοι.

“Είμαστε ξανά σε αυτήν τη φάση όπου πιστεύουμε ότι ναι, μπορεί να συμβεί, αλλά φαίνεται να είναι κάτι πολύ σπάνιο”, λέει χαρακτηριστικά στον Atlantic, ο Ρος Κεντλ, καθηγητής ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε δύο μελέτες που στηρίζουν την θέση αυτή.

Η μία δείχνει ότι παρόλο που η μετάδοση πράγματι συνέβη μεταξύ των εμβολιασμένων στην Προβινστάουν, αυτά τα κρούσματα αντιπροσώπευαν ένα πολύ περιορισμένο ποσοστό επί του συνολικού αριθμού μολύνσεων που εμφανίστηκαν απ’ την επιδημία.

Στην άλλη μελέτη, ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca μειώνουν σταθερά τη μετάδοση των νέων κρουσμάτων.

Η μετάλλαξη Δέλτα και το ιϊκό φορτίο

Μεγάλο μέρος της αρχικής ανησυχίας για την παραλλαγή Δέλτα βασίστηκε στο “ιικό φορτίο”, την ποσότητα δηλαδή του ιού που μεταφέρει ένα άτομο ενώ έχει μολυνθεί. Αλλά οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιικό φορτίο είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τη μείωση της μετάδοσης. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν τα εμβολιασμένα και τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν το ίδιο ιικό φορτίο, μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι είναι εξίσου πιθανό να διαδώσουν τον ιό.

Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι τα εμβολιασμένα άτομα φέρουν λιγότερα μολυσματικά σωματίδια ιού, όπως απέδειξε πρόσφατα μία έρευνα στην Ολλανδία. Αν και θεωρείται ευρέως ότι τα σωματίδια του ιού που μεταφέρονται από τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους είναι τα ίδια, οι βασικές αρχές της ανοσολογίας στην πραγματικότητα προβλέπουν κάτι διαφορετικό, είπε ο Κεντλ.

Τα σωματίδια του ιού που διασπείρονται από ένα εμβολιασμένο άτομο πιστεύεται ότι είναι επικαλυμμένα με αντισώματα -μερικά από τα οποία παράγονται στη μύτη και το στόμα και θεωρούνται μέρος της “βλεννογόνου” ανοσίας. Επομένως “μπορούμε να περιμένουμε μικρότερου μεγέθους μετάδοση”, είπε.

“Λιγότερο πιθανή η μετάδοση από τους εμβολιασμένους”

Σε παρόμοια συμπεράσματα έχουν καταλήξει και άλλοι ερευνητές. “Τα δεδομένα είναι πολύ ξεκάθαρα και λένε ότι τα εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, από ό,τι τα μη εμβολιασμένα άτομα”, λέει στο Atlantic, ο Κρίστοφερ Μπάιρον Μπρουκ, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν.

Μια άλλη μελέτη στην Ολλανδία διαπίστωσε μείωση κατά 63% στη μετάδοση μεταξύ των εμβολιασμένων που ζούσαν στο ίδιο σπίτι. Και αυτό είναι μια μεγάλη απόδειξη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Τελικά, είπε ο Μπρουκ, ”μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης για τα εμβολιασμένα άτομα είναι χαμηλότερος, αλλά δεν ξέρω πραγματικά πώς ακριβώς ορίζει κανείς το ‘χαμηλό’”.

Μέχρι στιγμής η νέα έρευνα δεν έχει επηρεάσει το CDC, το οποίο παραμένει προσεκτικό. Εκπρόσωπος του είπε στον Atlantic ότι τα δεδομένα που κυκλοφόρησαν μετά τη μελέτη της Προβινστάουν καθιστούν σαφές ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που έχουν κολλήσει κορονοϊό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων. Η επιστήμη εξακολουθεί να μην έχει καταλήξει, και αυτό φαίνεται και στα λόγια του εκπροσώπου που είπε ότι “φαίνεται ότι σύντομα μετά τη μόλυνση, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα που έχουν μολυνθεί μπορεί να είναι εξίσου μολυσματικά αλλά μπορεί να είναι και λιγότερο μολυσματικά σε σχέση με τους ανεμβολίαστους”.

“Η μετάδοση συμβαίνει”

Υπάρχουν και άλλοι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας που είναι το ίδιο επιφυλακτικοί. “Πιστεύω ότι εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε τον βαθμό στον οποίο ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης, αλλά γνωρίζουμε ότι η μετάδοση συμβαίνει”, είπε η Λίζα Μαραγκάκις, ανώτερη διευθύντρια πρόληψης λοιμώξεων στο νοσοκομείο Johns Hopkins.

“Δεν θα έλεγα ότι η μετάδοση είναι χαμηλού κινδύνου”, συνέχισε κάνοντας αναφορά σε δεδομένα που δείχνουν παρόμοια ιικά φορτία και σε εμβολιασμένα και σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Ωστόσο, όλοι οι ερευνητές που μίλησαν στο Αtlantic συμφώνησαν σε ένα πράγμα: ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη μόλυνση και τη μετάδοση του ιού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή