Πως καταφέραμε να βάλουμε στον “πάγο” τη δόση του 1 δισ. ευρώ…

Τουλάχιστον τρία εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν, για να υπάρξει συμφωνία στο νέο σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κομισιόν, άρα και η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

«Προστασία στους πιο αδύναμους και για κανέναν άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μοσκοβισί μετά από το Eurogroup, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που θέλουν τους Ευρωπαίους να ζητούν αυστηρότερα μέτρα υπαγωγής στο νέο πλαίσιο.

Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν «ανοικτό» θέμα τα περιουσιακά κριτήρια, όπου συμπεριλαμβάνονται τα λοιπά- πλην κύριας κατοικίας- ακίνητα, αλλά και οι καταθέσεις, αν και κυβέρνηση – τράπεζες έχουν καταλήξει στα κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο.

Το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών, προβλέπει ότι το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας- πλην κύριας κατοικίας- δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος του υπολοίπου δανείου, ενώ οι καταθέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν το 20-30% του υπολοίπου δανείου.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε όμως λόγο σε τεχνικά ζήτημα που αφορούν και στα «κριτήρια καταλληλότητας» (eligibility criteria), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι σε ένα τόσο βασικό ζήτημα, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Το πρόβλημα των αυστηρότερων κριτηρίων, αγγίζει και τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να τα εντάξει στο νέο πλαίσιο, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει υποστηρίζοντας ότι το «βάρος» θα είναι περίπου 2 δισ ευρώ άρα διαχειρίσιμο, η Τράπεζα της Ελλάδας είναι σύμφωνη αρκεί να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες, ωστόσο η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι διατηρούν ζωηρές επιφυλάξεις, θεωρώντας ότι το ούτως ή άλλως έκτακτο νέο πλαίσιο προστασίας, θα πρέπει να εξαντλείται στα στεγαστικά δάνεια.

[more]

Το τρίτο θέμα είναι οι διαδικασίες με τις οποίες θα φιλτραριστούν οι αιτήσεις υπαγωγής, δηλαδή το πώς θα εντοπιστούν και τα μπλοκαριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, για να περάσουν μόνο οι περίπου 200.000 που έχουν υπολογίσει οι τράπεζες.

Όπως επιβεβαιώνουν και πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, η βασική ανησυχία είναι ότι η διαδικασία δεν είναι απολύτως αυτοματοποιημένη, καθώς σε κάποια στάδια επεξεργασίας των στοιχείων των οφειλετών, παρεμβαίνει αναγκαστικά το ανθρώπινο χέρι. Έτσι, πέρα από το «κοσκίνισμα» των αιτήσεων, που θα εμποδίσει τους μπαταχτσήδες να ξαναβρούν καταφύγιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες άρα και αναποτελεσματικές. «Να μη γίνει σαν το νόμο Κατσέλη», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν στην ελληνική πλευρά οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, αλλά όπως παραδέχονται ελληνικές πηγές υπάρχουν δυσκολίες στο να εντοπίζονται με συνοπτικές διαδικασίες π.χ. στοιχεία οφειλών και οφειλετών από τράπεζες που έχουν εξαγοραστεί ή ακόμα και στοιχεία οικογενειακής κατάστασης.

Από τις δηλώσεις Μοσκοβισί προέκυψε, ωστόσο, ένα ακόμα ζήτημα, καθώς συμπεριέλαβε στα τεχνικά θέματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων κι αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία της επιδότησης μέσω Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν θεωρείται και τόσο «αθώα» από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σχέδιο συμφωνίας κυβέρνησης- τραπεζών προβλέπει ότι οι επιδοτήσεις των δόσεων δεν θα πηγαίνουν στα χέρια των οφειλετών, αλλά θα πιστώνονται απευθείας στους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των επίμαχων δανείων, άρα απευθείας στις τράπεζες.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή