Πώς ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ένα οικείο πρόσωπο;

Η λειτουργία του εγκεφάλου, που προκαλεί το αίσθημα της οικειότητας που αισθανόμαστε όταν βλέπουμε κάποιον γνωστό αποτελούσε πάντοτε μεγάλη πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Για πρώτη φορά, επιστήμονες φαίνεται πως εντόπισαν μία νέα σειρά κυττάρων τα οποία είναι υπεύθυνα για αυτή την λειτουργία.

Η έρευνα αυτή υποδεικνύει πως μία περιοχή του εγκεφάλου φαίνεται να εκτελεί αποκλειστικά αυτή την λειτουργία – να αναγνωρίζει ανθρώπους που ξέρουμε.

Έως τώρα, οι ειδικοί πίστευαν πως ένα μόνο εγκεφαλικό κύτταρο – γνωστό ως κύτταρο «γιαγιά» λόγω της ικανότητάς του να αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα – θα αποδεικνυόταν να εκτελεί αυτή την λειτουργία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Winrich Freiwald, PhD, καθηγητής νευροεπιστημών και συμπεριφορικής στο Rockefeller University της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει πως, με την ομάδα του εντόπισαν αυτό που είναι πιο κοντά στο κύτταρο «γιαγιά», ικανό να συνδέει το πρόσωπο ενός ατόμου με την μνήμη.

Για την μελέτη αυτή, ο Freiwald  και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν ηλεκτρικά σήματα από νευρώνες στον εγκέφαλο 2 μαϊμούδων ενώ τους έδειχναν φωτογραφίες προσώπων. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα τους ήταν γνωστά, ενώ άλλα δεν τα είχαν δει ποτέ. Η ομάδα μπόρεσε να δείξει πως οι νευρώνες στο κατώτερο τμήμα του εγκεφάλου, τον κροταφικό φλοιό, διαδραματίζουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην αναγνώριση οικείων προσώπων και στην ικανότητα να εντοπιστεί η διαφορά μεταξύ ενός γνωστού και ενός νέου προσώπου.

Πράγματι, οι νευρωνικές αποκρίσεις ήταν 3 φορές ισχυρότερες για τα γνωστά πρόσωπα, με τα οποία οι μαϊμούδες ήταν εξοικειωμένες, σε αντίθεση για τα άτομα που δεν γνώριζαν, παρότι τους παρουσιάστηκαν αρκετές φορές στην οθόνη.

Το γεγονός αυτό, τονίζει τη σημασία του να γνωρίζουμε κάποιον προσωπικά, επισημαίνουν οι ερευνητές. Πρέπει να σημειωθεί, ειδικά με τα δεδομένα στην ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλεπίδραση που επικρατούν τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας του κοροναϊόυ, πως η δια ζώσης προσωπική επαφή με κάποιον, επάγει τελείως διαφορετική νευρωνική απόκριση, από ότι αν έχουμε έρθει σε επαφή διαδικτυακά.

Με τα δεδομένα αυτά, οι ειδικοί μπορούν να διερευνήσουν πώς τα εγκεφαλικά αυτά κύτταρα αποκωδικοποιούν τα οικεία πρόσωπα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μελέτες μπορούν να επικεντρωθούν στο πώς οι περιοχές αυτές συνδέονται με άλλες περιοχές του εγκεφάλου και τι συμβαίνει όταν εμφανίζεται ένα νέο πρόσωπο.

Καμία δημοσίευση για προβολή