Πώς ο ιδιοκτήτης της Ali Baba είδε τα όνειρά του ύψους 37 δισ. δολαρίων να γίνονται «καπνός»

Αν δεν υπήρχε το θρίλερ των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, τότε η είδηση αυτή θα ήταν κεντρική σε όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη: οι αρμόδιες αρχές της Κίνας μπλόκαραν, 48 ώρες πριν το γεγονός, την είσοδο της εταιρείας Ant, του δημιουργού του ομίλου AliBaba, Jack Ma, στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, με αρχικό επενδυτικό ποσό που έσπασε όλα τα ρεκόρ, φθάνοντας στα 37 δισ. δολάρια.

Η Ant, το «αγαπημένο παιδί» του Ma, είναι μια fintech εταιρεία, ήτοι μια επιχείρηση, η οποία πραγματοποιεί χρηματοπιστωτικές συναλλαγές χρησιμοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία (smartphones, Τεχνητή Νοημοσύνη, κλπ) και η εισαγωγή της στα δύο χρηματιστήρια θα της έδινε επιπλέον κεφάλαια περίπου 34,5 δισ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίησή της έφθανε τα 313 δισ. δολάρια.

Το «στοπ» του Πεκίνου

Κι όμως, λίγες ώρες πριν την έναρξη διαπραγματευσης της μετοχής της Ant, όλα πάγωσαν, καθώς οι αρμόδιες κινεζικές αρχές παρουσίασαν ένα νέο προσχέδιο κανονισμών για τη λειτουργία του κλάδου των fintech, κάτι το οποίο ενδεχομένως αναγκάσει την Ant Group να επαναξιολογήσει το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Παράλληλα, η εταιρεία κλήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των εποπτικών αρχών της Κίνας και να υποβάλλει ένα νέο πρότυπο λειτουργίας, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.

Πολλοί πιστεύουν ότι το «φρενάρισμα» της ΙΡΟ της Ant οφείλεται σε δύο παράγοντες: την ανησυχία του Πεκίνου για την ισχυροποίηση του Ma, μετά την τεράστια επιτυχία του ομίλου AliBaba, αλλά και αιχμηρά σχόλια του Ma για το κινεζικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποκάλεσε απαρχαιωμένο και «ενεχυροδανειστήριο».

Επιφυλάξεις

Ωστόσο, ακόμα και οι Financial Times εξέφρασαν επιφυλάξεις για το μοντέλο λειτουργίας της Ant, αλλά και τις αντιδράσεις της, επισημαίνοντας ότι ο Ma λογικά γνώριζε για το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τις fintech επιχειρήσεις και ιδίως το γεγονός ότι περιορίζει τη μόχλευση και αυξάνει την προστασία των καταναλωτών.

Η εφημερίδα, μάλιστα, επισήμανε ότι σε περίπτωση που η ΙΡΟ προχωρούσε, θα καταγράφονταν ζημιές τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους καταναλωτές, κάτι που φαίνεται ότι οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές επιχείρησαν να αποτρέψουν, υποχρεώνοντας την Αnt να καλύπτει με 30 δολάρια κάθε δάνειο 100 δολαρίων που δίνει, σύμφωνα με την WSJ.

Κινεζικά ΜΜΕ επισήμαναν ότι το σταμάτημα της ΙΡΟ της Ant έγινε για να «διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των καταναλωτών» και των επενδυτών, προσθέτοντας ότι «η μείζονα προτεραιότητα της Ant είναι να μεταρρυθμιστεί με βάση τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή