Πώς ο κορονοϊός εκτίναξε την περιουσία των κροίσων του πλανήτη – Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στην πανδημία κατά 2,2 τρις δολάρια

Μπέζος Amazon

Ο κορονοϊός μπορεί να έφερε μια ιστορικών διαστάσεων ύφεση σε όλο τον πλανήτη – ταυτόχρονα όμως φαίνεται πως έφερε και έκρηξη πλούτου υπέρ της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ.

Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και προέρχονται από την μεγάλη έρευνα της UBS και της PwC που δόθηκε χθες το βράδυ στην δημοσιότητα: Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε πάνω από 25% κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας και ξεπέρασε, για πρώτη φορά στα χρονικά, το ορόσημο των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

O πλούτος των δισεκατομμυριούχων έσπασε το φράγμα των 10 τρις δολαρίων

Όπως προκύπτει από την έρευνα ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων εκτοξεύτηκε στα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο διάστημα ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούλιο αυτής της χρονιάς, από τα 8 τρισεκατομμύρια στα οποία υπολογιζόταν στις αρχές του έτους.

Οι αριθμοί αυτοί σηματοδοτούν μια αύξηση πλούτου της τάξης του 27,5%, ενώ στο ίδιο τετράμηνο αυξήθηκε και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων φθάνοντας σε νέο ρεκόρ και στους 2.189 από 2.158 που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ του 2017.

Τα πιο μεγάλα κέρδη σε βιομηχανία, τεχνολογία, υγεία

Οι πλέον ευνοημένοι, σύμφωνα με την UBS και την PwC, φαίνεται πως ήταν οι κροίσοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της υγείας, με την αύξηση του πλούτου τους να υπολογίζεται ανάμεσα στο 36% και το 44%.

Η έκρηξη αυτή του πλούτου των δισεκατομμυριούχων ήρθε ακριβώς την ώρα που τα lockdowns έκλειναν τις οικονομίες ανά τον πλανήτη, οδηγούσαν εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και ανάγκαζαν τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε κολοσσιαία προγράμματα κρατικής στήριξης.

Οι αιτίες, σύμφωνα, με την έρευνα, εντοπίζονται στο αισθητήριο και το «ποντάρισμα» των αγορών και των επενδυτών:

«Οι επιχειρηματίες του βιομηχανικού κλάδου ευνοήθηκαν δυσανάλογα από το γεγονός ότι οι αγορές «έπαιξαν» τις μετοχές τους προεξοφλώντας ισχυρή ανάκαμψη των οικονομιών», επισημαίνεται στην έκθεση και προστίθεται:

«Οι τεχνολογικές εταιρίες τα πήγαν καλά από διπλή αφετηρία: Αφενός διότι υπήρξε υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στην διάρκειας της πανδημίας, και αφετέρου διότι οι αγορές προεξοφλούν υψηλό cash flow στο μέλλον λόγω του περιβάλλοντος των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων».

Ο Μπέζος, ο Γκέητς και ο Ελον Μασκ

Η έρευνα δεν αναφέρει αναλυτικά ποια είναι η προσωπική περιουσία των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, αλλά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο παραμένει ο Τζεφ Μπέζος.

Ο ιδρυτής και CEO της Amazon, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, έχει καθαρή περιουσία 183 δις δολαρίων.

Ακολουθούν ο Μπιλ Γκέητς της Microsoft με 123 δις δολάρια, ο Ελον Μασκ της Tesla με 101 δις δολάρια και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook με 98,1 δις δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή