Πως ο Μητσοτάκης κέρδισε το Κογκρέσο. Μια ομιλία δομημένη στο αξίωμα: “η Ελλάδα πρέπει να χαίρει του σεβασμού και της συμπαράστασης των Ηνωμένων Πολιτειών”

 

Η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο δεν ήταν ιστορική μόνο γιατί είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απευθύνεται στο Αμερικανικό νομοθετικό Σώμα. Ήταν κυρίως γιατί, με ένα αριστουργηματικά κεντημένο λόγο – κομμένο και ραμμένο στη λογική των αμερικανών νομοθετών και κατ’ επέκταση της αμερικανικής κοινής γνώμης – ο πρωθυπουργός ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να χαίρει του σεβασμού και της συμπαράστασης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το γεγονός ότι η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και σύσσωμο το Κογκρέσο σηκώθηκαν όρθιοι 11 φορές να χειροκροτήσουν θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό, καταδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε στο στοίχημά του:

Κέρδισε το ενδιαφέρον των νομοθετών και μίλησε στην καρδιά τους, αναφερόμενος στη φιλοσοφία και τις αρχές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, που υπήρξαν φωτοδότης των σύγχρονων Δημοκρατιών και οι οποίες χαρακτηρίζουν το πολίτευμα Αμερικής. Αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών: από  την επίδραση του αμερικανικού Συντάγματος στον πρώτο καταστατικό χάρτη της ελεύθερης Ελλάδας, τη στήριξη της χώρας μας στη μικρασιατική καταστροφή και μετά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στην κοινή εμπειρία των δύο λαών από  τους αγώνες  για την ανεξαρτησία τους. Αναφέρθηκε στη μεγάλη κοινότητα των Ελληνοαμερικανών, πολλοί από τους οποίους έχουν κρίσιμους ρόλους στην Αμερικανική δημόσια ζωή.

Τους θύμισε ότι η Ελλάδα στάθηκε αποφασιστικά, από την πρώτη στιγμή, δίπλα στις ΗΠΑ στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, στη βοήθεια προς τους Ουκρανούς απέναντι στους ρώσους εισβολείς και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Πούτιν. Και αυτό έγινε γιατί οι δυό χώρες υπηρετούν τα ίδια ιδεώδη. Βρέθηκαν πάντα μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Για να επικαλεστεί στην συνέχεια τη λογική τους, την πίστη τους στο διεθνές δίκαιο και ότι το διακύβευμα της Αμερικής είναι να υπερασπιστεί την ελευθερία, να καταδικάσει τον αναθεωριτισμό των ολιγαρχικών καθεστώτων και να αντισταθεί στη βίαιη διεκδίκηση της αλλαγής των συνόρων.

Και βέβαια να μην επιτρέψει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία να συμβεί και αλλού. Όπως επίσης να αποτρέψει τον κίνδυνο – ιδίως σε αυτή τη συγκυρία αστάθειας – να αποδυναμωθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα της δυτικής συμμαχίας από αποσταθεροποιητικές κινήσεις (δηλαδή… επιθετική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, δημιουργία προβλημάτων στη Μεσόγειο).

Η μεθοδολογία της ομιλίας του πρωθυπουργού οδήγησε σε τρεις κρίσιμες παραινέσεις, οι οποίες ακούστηκαν στο Κογκρέσο ως λογική κατάληξη των προηγούμενων ισχυρισμών:

  • Μην αφήσετε να αναπτυχθούν οι ολοκληρωτικές λογικές του Πούτιν κι αλλού
  • Μην εγκρίνετε εξοπλισμούς σε κράτη που αποσταθεροποιούν την Ανατολική Μεσόγειο
  • Μην επιτρέψετε να διχοτομηθεί οριστικά η Κύπρος σε δύο κράτη

Με άλλα λόγια: Ότι συμβαίνει στην Ουκρανία, έχει συμβεί και στην Κύπρο. Ο αναθεωρητισμός Πούτιν στην Ουκρανία παραπέμπει στις επιδιώξεις Ερντογάν με τη Γαλάζια Πατρίδα του. Οι δημοκρατίες οφείλουν να αντισταθούν στις λογικές αυτές.

Και εκεί ήταν που η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και σύσσωμο το Κογκρέσο (ως “υπερασπιστές της ελευθερίας”) σηκώθηκαν, για μια ακόμη φορά, όρθιοι και χειροκρότησαν θερμά τον κ. Μητσοτάκη.

Και αυτό δημιουργεί εκ των πραγμάτων κλίμα υποστήριξης όσων φίλων της Ελλάδας στο Κογκρέσο αντιστέκονται στις επιδιώξεις ορισμένων στην αμερικανική διοίκηση για στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, “λόγω της κρίσιμης Ουκρανικής συγκυρίας”.

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή