Πως ο Μητσοτάκης ρίχνει “νταμπλ σκορ” στον Τσίπρα, γιατί ο Economist βλέπει κρίση στο Αιγαίο, πως οι τράπεζες ζουν την κακομοιριά του τσίπη και άλλες ιστορίες

    Γιατί η ακρίβεια και οι

    ***

    Άλλο ένα γκάλοπ… Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα κατέγραψε άλλη μια πανελλαδική δημοσκόπηση, της  RASS σε  για το ACTION 24, που έγινε στο διάστημα από 28 Νοεμβρίου ως 2 Δεκεμβρίου.

    Οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (47,9%), σε σχέση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα (20,6%), ενώ θετικό ισοζύγιο δημοτικότητας αποδίδουν μόνον στους κ.κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη. Η πρωτιά της ΝΔ θεωρείται επίσης δεδομένη από τους πολίτες στην παρούσα συγκυρία –  το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 75% στην παράσταση νίκης. 

    Η πρόθεση ψήφου: Στο 31,3% καταγράφεται η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία και στο 23,5% για τον  ΣΥΡΙΖΑ. Το  ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται στο 13,8% , το  ΚΚΕ στο 6,2% η  Ελληνική Λύση στο 3,8% και το ΜεΡΑ25 στο 3,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος μετρήθηκε στο 9,1%.

    ***

    Moody’s: Τι κρίνει την αναβάθμιση. Ο νούμερο ένα παράγοντας, που θα κρίνει μια αναβάθμιση ή ακόμα και μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων, εκλογών, όπως προκύπτει από νέα ανάλυση της Moody’s.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, ανεξάρτητα από μία πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού που μπορεί να προκύψει στις επόμενες εκλογές, η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγούσε σε καλύτερες των προβλεπόμενων μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις, είναι ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας. Περαιτέρω βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο θα επηρεάζει επίσης, θετικά, την πιστοληπτική αξιολόγηση.

    Αντίθετα, μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας που θα οδηγούσε σε στροφή από το μονοπάτι πολιτικών των τελευταίων χρόνων, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, θα ήταν ο βασικός λόγος για μια υποβάθμιση. Η Moody’s θα κοιτάζει για ενδεχόμενη επιβράδυνση του momentum των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό κλίμα και η αγορά εργασίας.

    ***

    Πιό ελαφρύ το δημόσιο χρέος της χώρας. Tο Eurogroup άναψε χθες το πράσινο φως για την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από την αγορά ελληνικών ομολόγων (ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Ακόμη θα προχωρήσει ο μηδενισμός για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin) στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα και η μόνιμη μείωση του περιθωρίου αυτού σε μηδενική τιμή για την περίοδο 2023-2049. Πρόκειται για μια σειρά από μέτρα που θα ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας κατά περίπου 6 δισ. ευρώ.

    ***

    Το Economist βλέπει κρίση στο Αιγαίο. «O Eρντογάν θα επιλέξει αντιπαράθεση είτε στη Συρία, είτε στο Αιγαίο με την Ελλάδα», έγραψε ο Economist στις εκτιμήσεις του για το 2023, προκαλώντας νέο γύρο συζητήσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    «Ο κ. Ερντογάν μπορεί επίσης να προσπαθήσει να αντιστρέψει την κατηφόρα, την κακή τύχη του μέσω αντιπαράθεσης, είτε με Κούρδους αντάρτες στη Συρία, είτε με τον παλιό εχθρό την Ελλάδα για τον εναέριο χώρο και τα θαλάσσια δικαιώματα. Με τις ελληνικές εκλογές επίσης στη γωνία, ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υπαρκτός» ανέφερε το βρετανικό περιοδικό.

    ***

    H ώρα της Ινδίας. Η «δεκαετία της Ινδίας» έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον ιστοχώρο Gzero του Eurasia Group. Morgan Stanley και S&P εκτιμούν, μέσα από πρόσφατες εκθέσεις τους, ότι η Ινδία θα έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όχι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον αλλά σύντομα: ξεκινώντας ενδεχομένως ακόμη και από το 2027.

    Η ινδική οικονομία ήδη ξεχωρίζει ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Το ινδικό ΑΕΠ των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εκτιμάται πως θα έχει διπλασιαστεί ως το 2031. Η κατανάλωση εντός των ινδικών συνόρων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί, από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 4,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ως το 2030. Ενώ ο πληθυσμός της χώρας, που είναι σήμερα περίπου 1,4 δισεκατομμύρια, θα έχει ξεπεράσει τα 1,6 δισεκατομμύρια το 2050.

    ***

    Ο πόλεμος τον χειμώνα. Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War – ISW), Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δυνάμεις τους σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τον ερχόμενο χειμώνα για να αξιοποιήσουν τις πρόσφατες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και να αποτρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις να ανακτήσουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

    Ο εκπρόσωπος της ανατολικής ομάδας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Σέρχι Τσερεβάτι δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου ότι το παγωμένο έδαφος επιτρέπει σε βαρέα τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα οχήματα να προχωρήσουν και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν τέτοια οχήματα για χειμερινές επιχειρήσεις.

    ***

    Η κακομοιριά του τσίπη… “Εγιναν (οι τράπεζες) μια ακόμα δημόσια υπηρεσία, πολλές φορές με χαρακτήρα προ Πιερρακάκη, όπου ο πελάτης, όταν μπαίνει μέσα, έχει την εντύπωση ότι ενοχλεί. Αλλά πρέπει να πηγαίνει, αφού έχουν γίνει κομμάτι του κράτους τόσο πολύ, όσο οι ΔΟΥ ή το υποθηκοφυλακείο. Δημόσιες υπηρεσίες που ο Πρωθυπουργός μπορεί να επιπλήττει και ο υπουργός να δηλώνει ανικανοποίητος από το ύψος των επιτοκίων και των προμηθειών που χρεώνουν στους πελάτες (…)

    Οι τράπεζες σήμερα δεν έχουν ούτε καν το «μεγαλείο» της κομπίνας της Τράπεζας Κρήτης του Κοσκωτά. Εχουν την κακομοιριά του τσίπη που περιμένει να χρεώσει δύο ευρώ εδώ και τρία ευρώ εκεί τον καταθέτη για να βγει και σήμερα το μεροκάματο”.(Αντώνης Πανούτσος, Protagon.gr)

    Θήττα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή