Πως ο πρόεδρος Μπάιντεν “πάγωσε” τον Ερντογάν: Τα F16, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι S400 και η Ανατολική Μεσόγειος

Πως ο πρόεδρος Μπάιντεν

Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν καταλαβαίνει πόσο δύσκολα πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος, αφού δεν πέτυχε ούτε ένα από τους βασικούς στόχους του. Στο σημείωμα που έστειλε επίσης ο Λευκός Οίκος στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, για το τι διημείφθη στη συνάντηση, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι πέρα από τα ευχολόγια τα προβλήματα παραμένουν.

Βέβαια ο Αμερικανός πρόεδρος τον αντιμετώπισε ευγενικά, ως πρόεδρο φιλικής και συμμαχικής χώρας. Ωστόσο του εξήγησε ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να εξελιχθούν προκειμένου να ικανοποιηθεί το κύριο αίτημά της Άγκυρας για αγορά σύγχρονων Αμερικανικών F-16.

Τα F-16, ο Μπάιντεν και το Κογκρέσο

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, “ο κ. Μπάιντεν και ο Ερντογάν μίλησαν για τα μαχητικά F-16, που θέλει να αγοράσει η Τουρκία, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να ξεκαθαρίζει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε”.

Τι σημαίνει αυτό; Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα Ερντογάν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνέχεια πρέπει να σταλεί στο Κογκρέσο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον τούρκο ομόλογό του ότι δεν πρόκειται να προσπεράσει το Κογκρέσο. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν ο κ. Μπάιντεν είναι θετικός, που δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, θα σεβαστεί την όποια απόφαση του Κογκρέσου. Και εκεί τα πράγματα είναι ζόρικα στον υπερθετικό βαθμό, καθώς το κλίμα στην υπό τον Μπόμπ Μενέντεζ αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου είναι πολύ βαρύ (έως αρνητικό) για το καθεστώς Ερντογάν.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Ο κ. Μπάιντεν έθεσε επίσης επιτακτικά ένα θέμα ταμπού για τον Ερντογάν. Μίλησε για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σύνολο θεμάτων δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ζητήματα αυτά είναι σημαντικά για τον Αμερικανικό Πρόεδρο, ο οποίος είπε ότι “αυτά θα συνεχίσει να θίγει ο ίδιος και η κυβέρνησή του”, αφήνοντας άφωνο τον Τούρκο πρόεδρο.

Συζητήθηκε το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400. Και στο θέμα αυτό  – όπως αναφέρουν αρμόδιες Αμερικανικές πηγές – παραμένουν οι σοβαρές ενστάσεις της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  “προφανώς οι S-400 είναι ένα θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί το Κογκρέσο και εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της αμυντικής μας σχέσης».

Συνεπώς και στο θέμα αυτό ο Ερντογάν αντελήφθη ότι οι ΗΠΑ είναι ανένδοτες στην απαίτησή τους να ακυρωθεί η σχέση Τουρκίας – Ρωσίας που αφορά στους S-400. “Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση έκαναν εδώ και καιρό ξεκάθαρο ότι οι S-400 είναι πρόβλημα” αναφέρουν οι Αμερικανικές πηγές. Με λίγα λόγια,  ο κ. Μπάιντεν σέβεται και υποστηρίζει την απόφαση του Κογκρέσου ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διατηρήσει στο έδαφος της τους S-400.

Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν επεισόδια όπως αυτό με τους δέκα πρεσβευτές 

Η συνάντηση αυτή ήταν εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη στις Βρυξέλλες. Αναδείχθηκαν σε αυτή τα πολλά προβλήματα των σχέσεων και ο κ. Μπάιντεν ήταν απόλυτος και σε ένα άλλο θέμα: ότι δεν θα ανεχθεί άλλο επεισόδιο όπως αυτό με τους δέκα πρεσβευτές, τους οποίους χαρακτήρισε ανεπιθύμητους.

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι οι Αμερικανοί δεν υποχωρούν στο θέμα του Οσμάν Καβάλα, άρα δεν υποχωρούν ούτε κατά ένα πόντο από την ανακοίνωση που υπέγραψαν οι δέκα πρέσβεις.

Τέλος ο  πρόεδρος Μπάιντεν, σύμφωνα με Αμερικανικές πηγές, έθεσε στον Ερντογάν και τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε,  αρνήθηκε ότι συζητήθηκε..

Καμία δημοσίευση για προβολή