Πως ο “σουλτάνος” βρέθηκε στα σχοινιά, πως ο Τσίπρας έπαθε αμνησία και πως ο Ανδρουλάκης δίνει ραντεβού στα τυφλά…

    Θα τη “σκαπουλάρει” ο Ερντογάν; Με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου (αν και ήδη αξιωματούχοι της κυβέρνησης αρχίζουν να μιλούν για αναβολή τους, λόγω των εκτάκτων συνθηκών), ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όχι μόνο λόγω των αντικειμενικών συνθηκών (το μέγεθος της καταστροφής είναι πραγματικά ασύλληπτο και οι ανάγκες των πληγέντων ξεπερνούν τις δυνατότητες του τουρκικού κράτους), αλλά και γιατί σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, ο Ερντογάν σχεδόν αδυνατεί να αξιοποιήσει τις συνήθεις τακτικές του για να απορροφήσει τους κραδασμούς που η καταστροφή προκαλεί.

    Ακόμα χειρότερα για τον ίδιο, ο Ερντογάν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την κλασική τακτική του της δημιουργίας διπόλων «εμείς και αυτοί», «καλοί και κακοί», «εγώ και οι άλλοι», καθώς οι ευθύνες του ίδιου και των κυβερνήσεών του για το γεγονός ότι κτίρια που θεωρητικά είχαν χτιστεί με τους πλέον αυστηρούς αντισεισμικούς όρους κατέρρευσαν σαν χάρτινα, είναι μεγάλες και δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από απατεώνες εργολάβους -άλλωστε, κυβερνητική πολιτική ήταν η «αμνήστευση» εργολάβων για παραβιάσεις του αντισεισμικού κανονισμού, που έφερνε έσοδα στον κρατικό κορβανά.

    ***

    Η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου. Ένα ακόμη στοιχείο που φέρνει τον Ερντογάν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση είναι και η στάση της Ελλάδας και της Κύπρου, δύο χωρών που ο Τούρκος πρόεδρος έχει στοχοποιήσει σφοδρά το τελευταίο διάστημα. Αθήνα και Λευκωσία έσπευσαν να στείλουν διασώστες και βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα θα στηρίξει την Τουρκία με κάθε τρόπο και άνευ όρων και τον Έλληνα ΥΠΕΞ να επισκέπτεται την περιοχή δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξη της Ελλάδας.

    ***

    Η ελληνική αλληλεγγύη “μαλάκωσε” τον “αφέντη Τσουτσουλομύτη”. ‘Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ. Έχω εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ. Προσυπογράφω απόλυτως ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”, δήλωσε ο  Νίκος Δένδιας, από την Αντιόχεια, μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Αδάνων στην Τουρκία.

    “Είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμη έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας” είχα γράψει σε επιστολή μου παλαιότερα, το λέω και τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις του με τον Νίκο Δένδια από την Αντιόχεια. “Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου” πρόσθεσε.

    “Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που έδειξαν τις δύσκολες αυτές μέρες” συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου.

    ***

    Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται κατά μακάβριο τρόπο, καθώς, τρεις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι κυβερνώντες (στην Τουρκία) καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα τα οποία δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

    Γιατί ο κρατικός μηχανισμός (συμπεριλαμβανομένου του στρατού) υπήρξε σε πολλές από τις σεισμόπληκτες περιοχές άφαντος κατά το πρώτο κρίσιμο 24ωρο μετά τον διπλό σεισμό; Γιατί η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων είναι υποστελεχωμένη και διοικείται από έναν στερούμενο προσόντων πολιτικό εγκάθετο; Πώς αξιοποιήθηκαν οι 88 δισ. λίρες (περίπου 4,35 δισ. ευρώ) που συγκεντρώθηκαν με την καθιέρωση μετά το 1999 ειδικού “φόρου σεισμού”, ως ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία; Γιατί πέρσι διατέθηκε μόλις το 0,5% του κρατικού Προϋπολογισμού σε προγράμματα αστικού σχεδιασμού; Γιατί από τις 75 νομοθετικές προτάσεις σχετικές με την αντισεισμική προστασία που κατατέθηκαν στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά το 2018 μόνο 5 έγινες δεκτές από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Γιατί οι κυβερνώντες έχουν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες “αμνηστίες” στην αυθαίρετη δόμηση;

    Και κυρίως: Ποιος ο ρόλος της “Συμμορίας των Πέντε”, ήτοι των κατασκευαστικών ομίλων Cengiz Holding, Kalyon Construction, Kolin Construction, Limak Holding και MNG Holding, που, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, συγκαταλέγονται μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως που εξασφάλισαν τα περισσότερα κρατικά συμβόλαια για έργα υποδομών μεταξύ 1990 και 2020; (Κώστας Ράπτης, capital.gr)

    ***

    Σε ρότα αυτοδυναμίας. Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο επιβεβαιώνουν ΟΛΕΣ τις αντίστοιχες του 2023: Αν δεν συμβεί κάτι το καθοριστικό,  η ΝΔ κόβει πρώτη το νήμα των εκλογών της απλής αναλογικής με διαφορά μεγαλύτερη των 7 μονάδων και καθ΄ όλες τις ενδείξεις είναι πολύ κοντά ή κατακτά την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής. Συγκεκριμένα:

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμού της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», το  προβάδισμα της ΝΔ 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, (33,7% – 26%)στις πρώτες εκλογές και σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, η οποία θα προκληθεί εξαιτίας της αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος, ανεβαίνει στις εννέα μονάδες (37,2% – 28,2%) με την αυτοδυναμία να είναι εφικτή και πιθανόν να παίζεται” στον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή αλλά και από το συνολικό ποσοστό των συνδυασμών που θα μείνουν εκτός.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα Παραπολιτικά. η διαφορά είναι 7,4 μονάδες (33,8% -26,4%), ενώ κάτω από το 10% βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο εμφανίζεται «τριχοτομημένο» για τη μετεκλογική στάση του: Συνεργασία με τη ΝΔ θέλει το  33,9% των ψηφοφόρων του, συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ το 20,8% και καμία συνεργασία το 36,8%.

    ***

    Πλειστηριασμοί. Με ψυχραιμία έθεσε ο Κώστας Μποτόπουλος το θέμα των πλειστηριασμών στην τακτική ανάλυσή του στο economico, το Σάββατο:

    (…) “Κάποιοι που ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση να «προστατεύσει τους δανειολήπτες» αφενός δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι ίδιοι νομοθέτησαν υπέρ των funds και των servicers και αφετέρου δεν πρέπει να συγχέουν την προστασία της πρώτης κατοικίας με μια γενική ασυλία που θα ωφελούσε τους συστηματικούς –ακόμα και συστημικούς- κακοπληρωτές. Διόρθωση αδικιών και περισσότερη δικαιοσύνη, ναι –και υπάρχει ακόμη χρόνος. «Αρμαγεδδώνες» και κομματική εκμετάλλευση, όχι –κι ας έρχονται εκλογές. Ή μάλλον ακριβώς επειδή έρχονται εκλογές και με τέτοια ευαίσθητα ζητήματα δεν επιτρέπεται να γίνεται παιχνίδι”.

    ***

    Αμνησία ή αμοραλισμός; Στο μεταξύ, σάλος έχει ξεσπάσει μετά την καταγγελτική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η «η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καθώς:

    • Η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να πλειστηριάζουν ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα το 2015.
    • Είναι γνωστό ότι ο νόμος  αυτός που έδινε προτεραιότητα στα funds να εξαγοράσουν τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια και παρείχε σε αυτά το δικαίωμα των πλειστηριασμών επί των βεβαρημένων ακινήτων ήταν έργο ΣΥΡΙΖΑ.
    • Είναι γνωστές οι επιστολές του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Μάρτιν Σουλτς, στις οποίες τόνιζαν, ότι κανένας από τους δανειστές της χώρας δεν έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του δανεισμού την πώληση των δανείων των Ελλήνων πολιτών μόνο σε ξένα funds και πως «Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής, όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015…». Του νόμου, δηλαδή, που έδινε προτεραιότητα στα funds να εξαγοράσουν τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια.

    ***

    Αναβίωση των 100 και 120 δόσεων. Η δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας καθώς και οι ανάγκες της κοινωνίας ωθούν, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση στην λήψη αποφάσεων που από την μία θα στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και από την άλλη θα επαναφέρουν την δυνατότητα ένταξης σε παλαιές ρυθμίσεις που χάθηκαν λόγω του υψηλού πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα.

    Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν, όπως αναφέρουν πηγές, στο τέλος του μήνα ή αρχές του επομένου, όταν και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται, τόσο από την πορεία των εσόδων, όσο και από την διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2022.

    Αυτό που φαίνεται να κερδίζει «πόντους» είναι η αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων. Στόχος είναι να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει φρένο στην δημιουργία ενός νέου κύκλου «κόκκινων» φορολογικών οφειλών.

    ***

    Ευχάριστες εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα, λόγω της προσωπικής διαφοράς, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

    «Το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για πρώτη φορά είχαμε σημαντική αύξηση συντάξεων εδώ και 12 χρόνια. Και επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μπορώ να σας πω: κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

    ***

    Ραντεβού στα τυφλά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης οδεύει προς τις εκλογές χωρίς να έχει συζητήσει ακόμη για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, ούτε με τον Μητσοτάκη ούτε με τον Τσίπρα. Πάμε, λοιπόν, σε εκλογές απλής αναλογικής με τον βασικό παράγοντα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης να μην έχει καμία επαφή με τους αρχηγούς των δυο μεγαλύτερων κομμάτων.

    Μιλάμε, δηλαδή, για ένα πιθανό… ραντεβού στα τυφλά, που δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης. Ουσιαστικά, αυτή η τακτική ευνοεί τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αλλωστε, αυτή μπορεί να είναι και μια «λύτρωση» για να μην αναλάβει το τρίτο κόμμα το πολιτικό κόστος μιας συγκυβέρνησης… (Γιώργος Κουβαράς,  Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή