Πώς ο τουρισμός διαμόρφωσε  την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. H πανδημία και το τουριστικό μοντέλο

ΤτΕ: Πάνω από 10,3 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο επτάμηνο

 

 

Ξεκίνησε  σήμερα  η υποδοχή  περισσότερων τουριστών στην Ελλάδα: Η χώρα θέτει σε εφαρμογή την δεύτερη φάση, επιτρέποντας διεθνείς πτήσεις  σε όλα τα αεροδρόμια, ενώ  μέχρι τώρα μόνο η Αθήνα ήταν ανοιχτή. Το περαιτέρω άνοιγμα των συνόρων κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να διασωθεί η σεζόν, καθώς φέτος ο κλάδος προβλέπεται ότι θα έχει απώλειες οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και  60%.

Ο κορoναϊός  προκάλεσε: Mια άνευ προηγουμένου κρίση στην βιομηχανία του τουρισμού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 60% και μάλιστα αν η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, τότε το ποσοστό μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 80% μέχρι το τέλος του έτους.

H διακοπή των πτήσεων αποδείχθηκε ολέθρια για τις μεσογειακές χώρες -μεταξύ άλλων και η Ελλάδα- η οποία το 2019 υποδέχτηκε 33 εκ. τουρίστες.  Ο  τουρισμός καλύπτει 1 στις 5 θέσεις απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα  και αποτελεί το 30% της  οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Είναι λανθασμένη η  υπερβολική  εξάρτηση μας από τον κλάδο, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση  των εποχικών θέσεων εργασίας  χαμηλής εξειδίκευσης.

Ελπίδα:  Aποτελεί για  τον κλάδο ενδεχόμενη παράταση της τουριστικής σεζόν η οποία θα παρατείνει και τις εποχικές συμβάσεις του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου.  Σκοπός φέτος , είναι όσοι επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους να μείνουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, τόσο στην φιλοξενία όσο και στην ιατρική περίθαλψη.

Ακρογωνιαίος λίθος στην οικοδόμηση της χώρας: O τουρισμός έχει χρησιμοποιηθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την αναζωογόνηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μετά από περιόδους κρίσης. Η τουριστική βιομηχανία άρχισε να εδραιώνεται την δεκαετία του 50 όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα πεντάστερα ξενοδοχεία προκειμένου η χώρα να αποκτήσει κύρος στην διεθνή σκηνή και να προσελκύσει τουρίστες υψηλών εισοδημάτων  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την δεκαετία του 60 και μετά έγινε στροφή προς τον μαζικό τουρισμό, μοντέλο το οποίο λίγο πολύ επικρατεί ακόμη.

Με αφορμή την πανδημία θα μπορούσε να αλλάξει το τουριστικό μοντέλο; Παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα των προηγούμενων ετών απουσιάζει ένα συγκροτημένο τουριστικό μίγμα, καθώς και  ένα ενιαίο  πλάνο, αφού οι  τοπικές αρχές διαχειρίζονται με δικό τους τρόπο τις τουριστικές ροές της κάθε περιοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή