Θοδωρής Καλούδης

Πως θα αντιδράσουν οι πολίτες στο νέο πολιτικό και συναισθηματικό περιβάλλον που διαμόρφωσε η “κακιά (χ)ώρα”

Του Θοδωρή Καλούδη

Στο νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται ενόψει της προεκλογικής περιόδου, οι πολίτες θα κληθούν να εκτιμήσουν την κυβέρνηση που επιθυμούν στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, που είναι βέβαιο ότι θα απλωθεί μέχρι τις κάλπες.

Η αντίδραση κυβέρνησης και κομμάτων στη συγκλονιστική τραγωδία και την τεκμηριωμένη αναζήτηση των διαχρονικών ευθυνών θα κρίνει πολλά στα διλλήματα των εκλογών που τώρα επηρεάζονται από νέες εντυπώσεις και έντονη συναισθηματική φόρτιση των πολιτών.

Ήδη η αντιπολίτευση επιχειρεί έντονη πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας, με το ΣΥΡΙΖΑ να μπολιάζει την προεκλογική του αντιπαράθεση με μακάβριο καταγγελτικό λόγο. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός “παίρνει πάνω του” την κυβερνητική αντίδραση, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική του ταύτιση με το δημόσιο αίσθημα και την πολιτική διαχείριση άλλης μιας “στραβής” που έτυχε στη “βάρδιά” του.

Ο κ. Μητσοτάκης,  στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στα social media, αφενός εμφανίστηκε να έχει πλήρη συναίσθηση του κλίματος που επικρατεί στην κοινή γνώμη. Έτσι ζήτησε «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» την οποία όπως λέει οφείλει (ως πρωθυπουργός) σε όλους και πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων. «Γιατί, πράγματι, στην Ελλάδα του 2023, δεν γίνεται δυο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς», όπως αναφέρει.

Παράλληλα συντονίζει, δια του κ. Γεραπετρίτη, μια άμεση και ταχύτατη διερεύνηση των πραγματικών αιτιών της τραγωδίας και καλεί «όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία». Όπως σημειώνει,  «όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια πρέπει να τα κάνουμε τώρα και γρήγορα. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας είναι βαθιά προβληματικοί. Είναι ίσως η ακραία έκφραση μιας Ελλάδας που δεν μας ταιριάζει και θέλουμε να την αφήσουμε πίσω»

Δεν είναι βέβαιο ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, αφού οι προεκλογική σκοπιμότητα παραμερίζει τις εθνικές προτεραιότητες. Και βεβαίως οι αυτονόητες συναισθηματικές  αντιδράσεις πολλών από τον άδικο χαμό αθώων ανθρώπων, κυρίως νέων, και η συλλογική απογοήτευση για την “κακιά (χ)ώρα” φορτίζουν το προεκλογικό σκηνικό και προσφέρονται ως “χρυσή ευκαιρία” για τη δράση των λαϊκιστών.

Ωστόσο οι πολίτες θα κρίνουν αν πρέπει να αποδεχτούν ή να καταδικάσουν κομματικές σκοπιμότητες και  προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας. Και αν οφείλουν να αποδώσουν με ψυχραιμία “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”. Απέναντί τους θα έχουν τη σύγκριση ηγετών που δεν έχουν παρουσιάσει μόνο δείγματα συνολικής διακυβέρνησης, αλλά επίσης συγκεκριμένες αντιδράσεις και συμπεριφορές σε αναπάντεχες κρίσεις και συμφορές. Ο κόσμος έχει έντονα συναισθήματα αλλά έχει και κρίση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή